Cum afli în 5 secunde dacă parola ta a fost furată de hackeri. Cea mai mare scurgere de date din istoria internetului s-a produs acum câteva zile, potrivit Security Discovery, fiind vorba de 3,8 miliarde de înregistrări ale utilizatorilor.
Situația a fost semnalată de către CEO-ul firmei de securitate cibernetică, Bob Diachenko, care a descoperit scurgerea de date. Prin urmare, parolele a miliarde de oameni este posibil să fi ajuns în posesia hackerilor.
Bob Diachenko susține că baza de date a fost expusă pentru o perioadă suficientă de timp, pentru ca atacatorii cibernetici să acționeze. Adresele de e-mail și parolele au provenit din scurgeri de date anterioare.
„DarkBeam deținea aceste informații cu scopul de a-și avertiza clienții privind viitoarele încălcări ale datelor. Deși este foarte probabil ca această scurgere să-i afecteze și pe cei care nu erau clienții săi”, arată Tomsguide, conform Capital.
Potrivit sursei citate, se pare că incidentul a avut loc din cauza unei erori umane. Concret, un angajat ar fi uitat să utilizeze o parola care să protejeze baza de date care conținea informațiile respective.
În urma acestei erori, este foarte posibil ca hackerii să fi descărcat datele pentru a le folosi în viitoare atacuri de tip phishing. Experții recomandă ca în astfel de situații să verificăm dacă parolele pe care le utilizăm au fost compromise.
Pentru a afla dacă te numeri printre cei afectați de scurgerea de date, poți folosi HaveIBeenPwned de la Troy Hunt sau Mozilla Firefox Monitor. De altfel, Cybernews are propriul său verificator de scurgeri de informații personale.
După ce vei introduce datele de verificare, vei afla dacă acestea au fost compromise și le vei putea schimba manual. Totodată, specialiștii sfătuiesc utilizatorii să acorde atenție la e-maiul-urile și mesajele text suspecte.
În același timp, pentru a ne proteja de astfel de atacuri, cel mai bine ar fi să avem instalat un software antivirus. Acestea pot fi utlizate atât pe smartphone-uri și computere, mai spun experții în acest domeniu.