News

Cum ar fi putut fi prevenită pandemia de coronavirus. Detaliul care ar fi stopat răspândirea Covid-19 din China

21.04.2020 | 16:09
Cum ar fi putut fi prevenita pandemia de coronavirus Detaliul care ar fi stopat raspandirea Covid19 din China
ADVERTISEMENT

O presă liberă ar fi prevenit coronavirusul din Wuhan, cred experții occidentali. Pandemia de coronavirus e pretextul perfect pentru anumite guverne ale lumii să pună pumnul în gura jurnaliștilor, avertizează Reporteri fără frontiere, organizația non-oprofit care are ca obiectiv apărarea libertății presei.

O presă liberă ar fi prevenit pandemia de coronavirus

Dacă în România, site-urile pot fi închise de guvern dacă încalcă anumite reguli, conform ordonanțelor militare, în China situația e mult mai gravă.

ADVERTISEMENT

Conform CNN, o presă liberă în China ar fi ajutat omenirea să se apere mai bine împotriva coronavirusului din Wuhan.

Nu doar chinezii au fost criticați de organizația non-guvernamentală. Președintele SUA, Donald Trump, și președintele brazilian Jair Bolsonaro au fost criticați dur pentru că au „încercat să denigreze mass-media și să încurajeze ura împotriva jurnaliștilor”.

ADVERTISEMENT

Președintele maghiar Viktor Orban nu a scăpat nici el de critici, pentru că, la fel ca și în cazul României, s-a folosit de criza produsă de coronavirus pentru a-și aloca noi puteri în lupta cu presa.

Dacă ar fi existat o presă liberă în China, nu am mai fi vorbit de o pandemie de coronavirus”, a declarat Rebecca Vincent, reprezentanta Reporteri fără frontiere, conform CNN.

ADVERTISEMENT

„Câteodată vorbim despre libertatea presei la un mod pur teoretic, acum ne afectează tuturor sănătatea. Dacă presa lor ar fi fost liberă și ar fi reacționat din primul minut, restul lumii s-ar fi organizat altfel”, a concluzionat femeia.

Chinezii au fost criticați de toată lumea pentru că au mușamalizat începutul epidemiei de coronavirus. Conform martorilor, care ulterior au vorbit, 6 zile a știut guvernul chinez cu ce se confruntă și nu a spus nimănui, pentru a păstra aparența unui guvern competent care nu are nicio problemă.

ADVERTISEMENT

România ocupă locul 48 în topul libertății presei, un top condus de detașat de Norvegia, Finlanda și Danemarca. India, Rusia și China sunt țările care pun cea mai mare presiune pe presă și, în cele mai dese cazuri, controlează total presa.

Topul primelor 10 țări din lume unde presa este absolut liberă:

  • 1. Norvegia
  • 2. Finlanda
  • 3. Danemarca
  • 4. Suedia
  • 5. Olanda
  • 6. Jamaica
  • 7. Costa Rica
  • 8. Elveția
  • 9. Noua Zeelandă
  • 10. Portugalia

Germania (11), Canada (16), Australia (26), Franța (34), Marea Britanie (34), SUA (45) și România (48) sunt alte țări din top. India (142), Rusia (149) și China (177) sunt la polul opus în topul libertății presei.

ADVERTISEMENT