News

Cum arată autobuzul plutitor cu care turiștii vor putea traversa Dunărea. Proiectul a costat 6 milioane de euro

Începând de anul viitor, românii vor putea călători cu autobuzul plutitor, care va face legătura între Călărași și Silistra.
03.12.2023 | 11:45
Cum arată autobuzul plutitor. colaj Fanatik/ Foto Facebook/ captură Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Cum arată autobuzul plutitor cu care turiștii vor putea traversa Dunărea peste câteva luni? Primele probe au fost deja efectuate, iar autoritățile spun că au avut un real succes. Se numește “Frog bus Călărași” și a fost făcut în Ungaria.

Cum arată autobuzul plutitor care va traversa Dunărea

Astfel, începând din primăvara anului viitor, românii vor avea posibilitatea de a trece Dunărea pe apă, cu autobuzul. Vehicul amfibiu va face legătura între orașul Călărași și localitatea Silistra, din Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost anunțat acum câteva luni de Consiliul Județean Călărași și deși părea greu de realizat, acum a devenit realitate. Acesta a beneficiat de finanțare europeană, prin Programul Interregional V-A România – Bulgaria, fiind estimat la șase milioane de euro.

Rămâne de văzut, însă, dacă turiștii se vor încumeta la o astfel de experiență. Dacă unora le surâde ideea de a călători cu un vehicul amfibiu, alții se arată sceptici. Cei care vor conduce autobuzul plutitor au explicat că turiștii vor putea călători în siguranță.

ADVERTISEMENT

„Ancora, aici e manşa care se cuplează în apă înainte şi înapoi, asta e cârma stânga, dreapta. În caz dacă unul ia apă, se aprinde luminiţa aici şi apăs pe el şi are o pompiţă acolo şi scoate apa afară.

Se trage frâna de mână după ce pluteşte, după aia se porneşte electricul. Aici e comanda din spate. În caz că are o defecţiune acolo, preia comanda de aici”, a transmis unul dintre șoferi, pentru Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Vehiculul poate transporta 35 de pasageri

Autobuzul plutitor are capacitatea de a transporta 35 de oameni. Va fi condus de doi șoferi, unul pentru uscat, care deține permis pentru categoria D, dar și de un căpitan de navă. De altfel, o singură persoană poate îndeplini ambele sarcini.

Totodată, vehiculul va fi dotat cu veste de salvare. În ceea ce privește costul unei călătorii, reprezentanții Consiliului Județean Călărași spun că prețul unui bilet va fi minim, pentru a acoperi „doar cheltuielile de utilizare a lui şi de întreţinere.”

ADVERTISEMENT

Așa cum precizam, autobuzul-amfibie va face legătura între Călărași și malul bulgăresc. Însă, pentru a fi posibil acest lucru, va fi nevoie ca vecinii să construiască o rampă de acces pe malul din Bulgaria.

 

ADVERTISEMENT