News

Razie pe Dunăre a poliției. Oamenii legii au găsit marinari beți sau absenți de la bordul navelor

Poliția Transporturi a făcut o serie de controale în zona fluviului Dunărea, în urma cărora a descoperit mai multe cazuri de indisciplină la bordul navelor.
16.04.2023 | 11:38
Razie pe Dunare a politiei Oamenii legii au gasit marinari beti sau absenti de la bordul navelor
Control al poliției la bordul unei nave pe Dunăre/ Foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

În perioada 3 – 9 aprilie Poliția Română a desfășurat operațiunea „WATERSEC 2023”, pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe cursul fluviului, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale. Operațiunea s-a desfășurat și în alte țări riverane Dunării: Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Croația.

Au fost deschise 29 de dosare penale

Au fost desfășurate 298 de acțiuni și controale, fiind verificate 1.067 de persoane, dintre care 786 de cetățeni români și 281 de cetățeni străini. Totodată, au fost verificate 19 societăţi comerciale, 4 persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 503 autorizaţii, licenţe sau permise de pescuit și 239 de nave”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

ADVERTISEMENT

Polițiștii au constatat săvârșirea a 29 de infracțiuni și au aplicat 92 de amenzi, în valoare totală de 51.875 de lei. Au fost confiscate trei ambarcațiuni, un motor de ambarcațiune, 18 unelte de pescuit și 771 de kilograme produse piscicole, de peste 50.000 de lei.

Oamenii legii au urcat la bordul navelor controlate cu fiola etilotestului după ei și au constatat mai multe cazuri de marinari care erau beți în timpul serviciului. Unul dintre ei se afla la bordul unei nave sub pavilion românesc în portul Sulina.

ADVERTISEMENT

Un marinar, aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, avea 0,95 mg/l alcool pur în aerul pur expirat. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de exercitarea atribuțiunilor de serviciu a unei nave de către o persoană care are în sânge o îmbibație alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge”, precizează sursa citată.

Braconaj și construcții ilegale

Un alt exemplu este al unei nave controlate la Năvodari, la bordul căreia era un marinar beat, iar mecanicul lipsea de la bord. „Au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de exercitarea atribuţiilor de serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise de autoritatea de reglementare și de părăsire fără aprobare a postului sau a navei de către un membru al echipajului ori de către pilot, în timpul efectuării serviciului”, transmite Poliția Română. Și la Hârșova a fost înregistrat un caz în care un marinar nu se afla la post.

ADVERTISEMENT

Nu au lipsit nici cazurile de braconaj. O femeie, pescar autorizat, a fost prinsă la Giurgiu în timp ce transporta, fără documente legale, 50 de kilograme de pește (plătică și fitofag). Alți doi bărbați s-au ales cu dosar penal după ce au fost descoperiți pe brațul Borcea cu un năvod în care prinseseră mai multe scrumbii, deși pescuitul acestei specii este interzis întrucât este perioada de prohibiție.

Controale s-au făcut și pe lacurile din județul Ilfov și astfel a fost identificat un bărbat care a început să-și construiască un debarcader pe locul unui fost garaj, fără să fi primit avizul din partea Administrației Naționale Apele Române.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe brațul Arapu al fluviului Dunărea, în județul Brăila a fost depistat un bărbat, în timp ce conducea o ambarcațiune din fibră de sticlă, de culoare verde camuflaj, fără număr de înmatriculare, dotată cu motor, fără a deține certificat sau permis de conducător de ambarcațiune de agrement.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink