News

Cum arată azi stațiunea în care Elena Udrea a investit sute de mii de euro. Boghiș Băi s-a redeschis, deși societatea e în faliment

Boghiș Băi, stațiunea în care Elena Udrea a investit 375.000 de euro în perioada în care era ministru al turismului, și-a redeschis porțile și anul acesta.  
13.06.2023 | 09:33
Elena Udrea a investit câteva sute de mii de euro în stațiunea Băi Boghiș, în urmă cu zece ani / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Fanatik / Facebook Elena Udrea
ADVERTISEMENT

Boghiș Băi, cunoscută drept ”stațiunea Elenei Udrea” s-a redeschis, la sfârșitul lunii mai, deși societatea care administrează locația a intrat în faliment încă din aprilie 2022.

Cât costă o noapte de cazare la stațiunea Elenei Udrea

Stațiunea Boghiș Băi se află în județul Sălaj, la vreo 40 de kilometri de Zalău, în imediata apropiere a comunei Valcău de Jos, de unde provine liberalul Lucian Bode. De altfel, ministrul de interne al cabinetului Ciucă a fost și el prezent la inaugurarea stațiunii, în 2013, și a felicitat-o personal pe Elena Udrea pentru alegerea de a investi în județ.

ADVERTISEMENT

”Stațiunea Elenei Udrea” este, de fapt, o bază de agrement, cu trei piscine cu apă termală și 128 de locuri de cazare în apartamente și căsuțe de tip bungalow. O intrare la piscină costă între 35 și 45 de lei pentru adulți, sau 25-30 de lei pentru copii, în timp ce pentru o noapte de cazare, turistul trebuie să achite între 295 și 433 de lei.

La început de sezon, locația arată surprinzător de bine, ținând cont de împrejurări. Iarba este tunsă ”la linie”, șezlongurile sunt așezate în ordine, iar aleile sunt curățate și spălate. Înainte de redeschiderea stațiunii, pe pagina de Facebook a apărut un anunț de angajare pentru posturile de femeie de serviciu, ajutor de bucătar, agent de pază și îngrijitor spații verzi.

ADVERTISEMENT

”În prezent, avem cam 16-17 angajați. Toate posturile sunt sezoniere”, ne spune domnul Aurel, administratorul stațiunii, care privește îngrijorat cerul pe care începuseră să se adune câțiva nori negri. ”În afacerea asta, cel mai mare dușman este vremea. Ne merge bine atât timp cât este soare”, ne mai spune acesta.

Falimentul Boghiș Băi, cerut de firma de construcții adusă de Elena Udrea

Există însă și alți factori care amenință afacerea ”Boghiș Băi”, în afară de vreme. În aprilie 2022, societatea care administrează stațiunea a intrat în faliment la cererea unuia dintre principalii creditori, Construcții Erbașu SA. Potrivit asociatei Elena Stanca (cunoscută ca Lia Stanca), după ce a cumpărat 50% din societate, Elena Udrea a adus firma de construcții pentru a executa lucrări de amenajare și modernizare.

ADVERTISEMENT

Erbașu a cerut falimentul Băi Boghiș SRL invocând o creanță neacoperită de 6,6 milioane lei. Anterior, și DNA a pus sechestru pe o parte din societate, mai exact pe cea a Elenei Udrea. În 2018, fostul ministru și-a cedat creanța către asociata ei, însă ulterior s-a răzgândit și a încercat să-și recupereze în instanță, însă demersul ei nu a fost unul de succes.

În aceste condiții, pare o performanță faptul că stațiunea continuă să atragă turiști și în 2023. Aceștia nu sunt prea mulți, dar nici puțini. Parcarea din față este aproape plină, însă mai este destul loc în cele două piscine care mai sunt în funcțiune. ”Piscina mare are fisuri și momentan nu poate fi folosită”, ne explică administratorul.

ADVERTISEMENT

Evident, în acest moment este greu de crezut că se vor mai face investiții importante, în condițiile în care nimeni nu știe cât va mai funcționa baza. De exemplu, aici ar fi trebuit să fie construit un nou bazin interior, care să atragă clienți și în afara sezonului cald, dar proiectul nu s-a mai realizat.

Elena Udrea, în urmă cu zece ani: ”Vom reabilita clădirile, vom avea hoteluri de patru stele”

Activitatea de Boghiș Băi a generat, în 2021 (ultimul an raportat la Ministerul Finanțelor) o cifră de afaceri de 1,88 milioane lei, dar și pierderi de peste 200.000 de lei. Datoriile societății au ajuns la 13,6 milioane lei iar numărul mediu de angajați a fost de 9.

În urmă cu zece ani, Elena Udrea anunța că are planuri mari pentru viitorul stațiunii Boghiș Băi. ”Ideea de a investi în această stațiune a venit de la colegii de partid de la Sălaj, care m-au rugat să vin într-o zi și să văd potențialul pe care îl au aceste băi.

M-a convins Lia Stanca, care este capricorn ca și mine, este blondă, și o femeie de afaceri mai bună decât sunt eu în politică, așa că am devenit asociate. Am avut o problemă cu genunchii și m-am tratat aici. Vom continua cu renovarea bazei de tratament și a bazinului din interior, vom reabilita clădirile și vom avea hoteluri de 4 stele.

Turismul se va dezvolta în zonă, se vor deschide restaurante, pensiuni, iar asta înseamnă locuri de muncă în plus. Ne propunem să avem facilități și pentru persoanele vârstnice, apa aceasta m-a convins când mi-am tratat piciorul”, spunea Elena Udrea în 2013.

ADVERTISEMENT
Tags: