Omul dragon, specia descoperită în China, a fost descris de cercetători. Acesta ar fi trăit în aceeași perioadă cu Homo sapiens.
Cercetătorii au descoperit craniul omului antic, aparținându-i unei specii umane necunoscute până acum, care se numește Homo longi.
Craniul omului dragon a fost foarte bine conservat și este cel mai mare al unui specimen homo descoperit până acum, ba chiar ar putea fi cea mai apropiată specie de Homo sapiens, mai apropiată decât oamenii de Neanderthal, potrivit unei analize.
“Am fost surprins de filogenia asociată cu Homo sapiens mai mult decât cu Homo neanderthalensis, dar concluziile noastre sunt baxate pe o analiză a unei cantități mari de date,” a explicat Chris Stringer, co-autorul studiului și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare a Evoluției Umane, din cadrul Muzeului Natural de Istorie din Londra, potrivit Live Science.
Se crede că un bărbat din China a descoperit craniul în 1933, în orașul Harbin, în Heilongjiang. Acesta “l-a îngropat într-o fântână abandonată, o metodă antică chineză de a ascunde comori”, astfel încât să-l țină departe de șeful său japonez, au mai menționat autorii studiului.
Bărbatul chinez a dezvăluit familiei acest secret înainte să moară, în 2018, după cum susține studiul. Moștenitorii au dezgropat craniul după 85 de ani, după care l-au donat Muzeului de Geoștiință din cadrul Universității din Hebei.
Chris Stringer a descris craniul, despre care a spus că avea “capul imens”, cu “un creier mare cu o formă lungă și joasă și o creasta supraorbitală masivă deasupra ochilor”.
De asemenea, fața, nasul, mandibula și ochii erau foarte mari. În schimb, fața era “joasă în înălțime, cu pomeți delicați”.
După ce au analizat craniul, experții au estimat că exemplarul a decedat în jurul vârstei de 50 de ani.
Acest craniu, alături de alte fosile descoperite în China, formează o a treia descendență de oameni, care ar fi trăit alături de cei de Neanderthal și Homo sapiens, mai spune co-autorul studiului.
Noua specie e mai apropiată de Homo sapiens decât de oamenii de Neanderthal. Experții consideră că Homo longi “avea un strămoș comun mai recent cu noi decât au avut oamenii de Neanderthal.”
Strămoșul pe care oamenii moderni și cei de Neanderthal îl au în comun a trăit, probabil, cu un milion de ani în urmă, adică cu 400.000 de ani mai devreme decât au crezut cercetătorii, conform New York Times.
Specimenul studiat a trăit în urmă cu 309.000 – 138.000 de ani. În perioada respectivă puteau trăi alături de Homo sapiens, potrivit analizei echipei de cercetare.
“Omul dragon” avea un comportament asemănător cu cel al oamenilor moderni. Acesta vâna păsări și mamifere, culegea fructe și legume și, probabil, știa să prindă pești, au mai transmis cercetătorii.
Alți experți, neimplicați în studii, sunt de părere că acest craniu reprezintă, de fapt, o fosilă Denisovan, felul în care arată fiind un semn în acest sens.