Life

Cum arată „Sângele Pământului”, fenomenul surprins de Stația Spațială Internațională. NASA a dezvăluit ce reprezintă

Ce reprezintă fenoemnul numit „Sângele Pământului”. A fost surprins de Stația Spațială Internațională, iar NASA a dezvăluit explicația.
30.11.2023 | 14:45
Cum arata Sangele Pamantului fenomenul surprins de Statia Spatiala Internationala NASA a dezvaluit ce reprezinta
Ce este Sângele Pământului. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ce este fenomenul „Sângele Pământului” pe care astronauții îl observă adesea din spațiu. A fost fotografiat recent de către Stația Spațială Internațională, iar NASA a explicat ce reprezintă.

Cum arată fenomenul „Sângele Pământului”

Când astronauții sunt la bordul Stației Spațiale Internaționale și trec de linia de 400 de kilometri deasupra Pământului, observă adesea fenomenul supranumit „Sângele Pământului”.

ADVERTISEMENT

Recent, a fost surprins în două imagini folosind numai o cameră digitală simplă, Nikon, în luna septembrie a anului 2023. Una dintre fotografii a fost capturată de un membru al echipajului Expedition 69, iar cealaltă de o persoană de din echipajul Expedition 70.

Prima imagine a fost realizată pe 7 septembrie 2023 și arată Laguna Colorada din Anzii bolivieni curgând la marginea Americii de Sud. Aici, nuanța roșu ruginiu provine din alegele roșii din apele de mică adâncime, după cum a explicat NASA. 

ADVERTISEMENT
Sângele Pământului nasa colorado america de sud
„Sângele Pământului” surprins la Laguna Colorado.
Susra foto: ISS/ NASA

Cum apare acest fenomen

Un proces similar apare și în alte locuri ale lumii, precum Marele Lac Sărat din statul american Utah. Acesta capătă destul de des o nuanță de roz intens. Acesta ar putea fi și unul din motivele pentru care Biblia vorbește despre fluviul Nil, care curge cu sânge atunci când sunt vremuri de ciumă și conflict.

Pe de altă parte, cea de-a doua fotografie cu „Sângele Pământului” a fost surprinsă pe 30 septembrie 2023 și înfățișează Delta Betsiboka din Madagascar. Apele arată asemănător.

ADVERTISEMENT

Totuși, există un proces diferit care a dus la apariția acestor culori. În cazul deltei, motivul pentru care râul este roșu este reprezentat de sedimentele bogate în fier care se găsesc în apele acestuia.

Peisaje asemănătoare au mai fost observate și la cunoscutele Cascade Sângeroase din Antarctica. Acest sit caătivant și atât de deosebit a fost fotografiat pentru prima dată în 1911, de către exploratul britanic Thomas Griffith „Grif” Taylor.

ADVERTISEMENT

Atunci, el și echipa sa erau de părere că „Sângele Pământului” este rezultatul algelor roșii, dar cercetările ulterioare au demonstrat că în apă există numeroase nanosfere bogate în fier, iar acestea devin roșii atunci când sunt oxidate, conform IFLScience. 

ADVERTISEMENT
Tags: