News

Cum au ajuns românii mari amatori de cazări inedite. Liste de așteptare pentru glampinguri, case cu ciubăr și chiar nopți petrecute într-un camion

Cum s-au schimbat gusturile românilor în materie de turism. Glampingul și cazările cu ciubăr, printre cele mai căutate în ultima perioadă
09.10.2022 | 07:13
Cum au ajuns romanii mari amatori de cazari inedite Liste de asteptare pentru glampinguri case cu ciubar si chiar nopti petrecute intrun camion
Românii, amatori de cazări inedite. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a venit cu o schimbare serioasă în privința turismului din România. Astfel, dacă înainte existau sejururile de vară sau 1 mai pe litoral, weekendul de toamnă la munte și minivacanțele de Paște și Crăciun în Bucovina sau Maramureș, acum turiștii s-au reorientat. Așa au apărut cazările inedite, unele pe care românii le caută și pentru care sunt gata să achite bani serioși în orice perioadă a anului.

Unde merg românii în concedii

Privite cu scepticism la început, unele luate chiar în derâdere, multe astfel de puncte de cazare și-au câștigat locul pe piață în pandemie, atunci când românii n-au mai plecat peste mări și țări și au preferat să se odihnească în locuri cât mai ascunse și îndepărtate.

ADVERTISEMENT

Cabanele din inima munților, vilele construite în locuri neobișnuite, pensiunile cu oferte aparte și chiar campingurile au fost puse pe hartă, în condițiile în care mai toate au mers pe un regim propriu de publicitate. Rețelele de socializare, blogurile de turism și influencerii au descoperit și ei o pâine de mâncat în domeniu, mai ales că antreprenorii n-au ezitat să ridice ștacheta și au continuat să pluseze.

Printre cele mai dorite și căutate au devenit glampingurile, adică locuri în care turiștii dorm în corturi și condiții de lux. Câțiva afaceriști au dat lovitura cu o asemenea idee, printre ei aflându-se și fiul lui Adrian Năstase, fostul premier al României. FANATIK a scris AICI despre businessul acestuia.

ADVERTISEMENT

Teoretic, cel mai important este locul în care glampingul e amplasat. Când vine vorba despre practic atunci situația se schimbă. Este nevoie de o ofertă ca la carte pentru a-i convinge pe oameni să meargă până la urmă într-un cort.

De asemenea, în trend au fost cazările cu ciubăr. Antreprenorii care au riscat pe această idee și-au frecat mâinile de fericire. În ciuda costului ridicat pentru a încălzi apa, turiștii nu s-au uitat la bani atunci când a venit vorba de fotografia perfectă.

ADVERTISEMENT

Casele în formă de A, vilele aflate pe marginea lacurilor, căsuțele în copac, pensiunile care oferă mâncare ca la bunica acasă și chiar opțiunea de a lucra pentru câteva zile în grădină, cramele și chiar un camion transformat în loc de cazare, acestea au fost hiturile anului 2022.

Cele mai tari glampinguri din România

Ursa Mică Glamping resort, poziționat în județul Argeș se laudă că a fost primul glamping din țară. Trebuie să mergi spre comuna Nucșoara, dar te avertizăm, peisajul s-ar putea să te lase fără cuvinte. Este așezat la o altitudine de 1200 de metri și învecinat cu Bucegii și Piatra Craiului.

ADVERTISEMENT

Wegloo, Bucegi, Azuga îți oferă posibilitatea de a petrece seri perfecte în timp ce te uiți la stele și trăiești atât de aproape de natură. Există în același timp internet, șemineu, minibar, un jacuzzi și o pădure care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Sunrise Glamping Retreat, un alt punct din Argeș, de data aceasta din Brăduleț. Foarte aproape de București, printre case tradiționale, locul promite un somn de poveste alături de păsările pădurii și tot ce are mai frumos de oferit natura.

Despre afacerea mezinului lui Adrian Năstase am pomenit deja puțin mai sus, dar merită amintită fiind prima de acest gen gândită pe litoral. Între timp mai mulți localnici au încercat să copieze ideea și să ofere un alt stil de a face turism.

Topul pensiunilor cu ciubăr

Ciubărul a făcut ca anumite pensiuni, vile sau cabane să își crească și cu peste 500% listele de așteptare. Casa Dives – Transylvania e printre cele mai căutate. Localizată în apropiere de Transalpina, la doar 17 km de Alba Iulia și la 13 km de Sebeș, aceasta oferă o cadă cu hidromasaj sub forma unui ciubăr rustic tradițional românesc.

Casa Glod plusează cu un peisaj de poveste chiar din ciubăr. Totul se întâmplă din inima naturii, undeva în comuna Almașu Mare, județul Alba. Cuvântul de bază este tradițional, ideea se învârte în jurul calității.

Cosama Village se află în orașul Sighișoara și este construit într-un parc dendrologic cu specii rare de arbori. La nici 15 minute de mers pe jos întâlniți Cetatea Medievală din oraș. Pentru cei care nu vor să părăsească incinta atunci ciubărul își face toți banii.

Cum au vrut românii să doarmă într-un Pathfinder, camion militar

Gaz66, un Pathfinder de toată frumusețea reprezintă un vehicul militar renovat pentru a fi o rulotă off-grid. Dacă vă decideți să încercați această  experiență, atunci Gaz66 este cea mai bună oportunitate.

Autorulota este situată în Moacșa, judeţul Covasna, cu vedere la lacul Pădureni şi este dotată inclusiv cu televizor, internet și căldură. Are toate utilitățile, bucătărie complet utilată, aragaz, frigider cu congelator, duș cu apă caldă, un pat king size și alte două supraetajate.

Și de restul, ei bine de restul sunt numai amintiri de povestit nepoților.

ADVERTISEMENT