O aeronavă militară rusă pentru avertizare timpurie și supraveghere Beriev A-50 ar fi fost grav avariată duminică într-un atac cu dronă asupra unui aeroport din apropierea capitalei Belarusului, Minsk, au confirmat membri ai opoziției din Belarus în exil, iar liderul opoziției Svetlana Tihanovskaia a declarat că este mândră de cei care au comis acest atac.
Există încă mari mistere în jurul avarierii aeronavei de 311 milioane de euro, dinspre Minsk şi Moscova venind informaţii foarte lapidare, în care se dezminte că ar fi avut loc un asemenea atac, însă pe de altă parte apar tot mai multe detalii despre organizarea acestei acţiuni de sabotaj. Un important canal pro-Kremlin, Ţargrad TV, a confirmat totuşi un atac cu drone asupra bazei aeriene, dar l-a pus pe seama armatei ucrainene. De asemenea, a raportat avarii la aeronava A-50, dar nu a oferit detalii specifice. În schimb, Franak Viacorka, un consilier al liderului opoziției din Belarus, a declarat pentru BBC că atacul a fost creativ şi sofisticat.
“Atacul cu drona a fost efectuat de doi belaruși care se află acum în afara țării”, a spus el și a adăugat că “partizanii au fost ajutați în atacul pe care l-au organizat asupra avionului de localnici, dar și de către unii oameni din armată”.
“A fost un act foarte curajos pentru că bielorușii trăiesc de fapt într-o stare de teroare totală”, a mai spus Viacorka, el subliniind că acesta a fost cel mai de succes act de sabotaj de la începutul anului 2022. La rândul ei, Svetlana Tihanovskaia a scris din exil: “Sunt mândră de toți belarușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești a Belarusului și să lupte pentru libertatea Ucrainei”.
Mai multe detalii despre presupusul atac au fost oferite de Alexander Azarov, șeful organizației antiguvernamentale din Belarus, BYPOL, citat pe aplicația de mesagerie Telegram și de canalul de știri polonez Belsat. “Părțile din față și din centru ale avionului, precum și antena radar, au fost avariate în urma a două explozii”, a spus Azarov.
De asemenea, el confirmă că au fost folosite drone pentru acest act de sabotaj. “Bielorușii care au participat la operațiune sunt acum sunt în siguranță”, a mai spus el și a confirmat că se află în afara țării, aşa cum spusese şi consilierul liderului opoziţiei.
BYPOL a fost fondată de un grup de foști oficiali ai aparatului de securitate din Belarus, care au trecut de partea opoziției după protestele reprimate cu brutalitate în 2020, împotriva președintelui Alexandru Lukașenko. Măsurilor represive ale regimului li s-au opus mai mulți membri ai forțelor de securitate, printre care mai mulți oficiali, care s-au întâlnit cu Tihanovskaia în octombrie 2020 și au fondat inițiativa/organizația BYPOL.
Ei au subliniat că se opun regimului lui Lukașenko și o consideră pe Tihanovskaia drept președintele legitim al Belarusului. Din câte se știe, unii dintre membrii organizației mai operează încă în Belarus, în timp ce restul trăiesc în exil. Pe lângă opoziție, cel puțin două canale pro-ruse de pe Telegram au scris despre atacul asupra avionului de peste 300 de milioane de euro și s-au referit la sursele lor din Belarus.
Semion Pegov a spus că aeroportul de lângă Minsk a fost atacat de drone și că exploziile înregistrate au fost “asemănătoare cu cele de la baza Engels” din Rusia, care a fost atacată de drone în urmă cu câteva luni, fiind avariate mai multe avioane rusești. Dacă A-50 a fost într-adevăr grav avariat, ar fi o lovitură foarte semnificativă pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse, care, potrivit unor date, are mai puțin de zece astfel de aeronave (Awacs) care sunt cruciale pentru operațiunile din teren ale avioanelor de vânătoare și bombardierelor.
Beriev A-50 este un avion destinat avertizării timpurii, cu capacitatea de a urmări până la 60 de ținte simultan. “De fapt, trimit o imagine clară a câmpului de luptă, așa că pierderea unei astfel de aeronave ar fi foarte semnificativă pentru partea rusă”, spun serviciile britanice de informații, care adaugă că asta ar însemna că, potrivit informațiilor lor, rușii mai în prezent au doar şase aeronave A-50 operaționale.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie 2022, au fost înregistrate mai multe acte de sabotaj în Belarus și în regiunile rusești limitrofe cu Ucraina, în special pe sistemul feroviar, creând probleme majore forțelor ruse care transportau armele și echipamentele folosite în invazia Ucrainei. Organizația BYPOL a fost cea care a informat despre atacuri și a spus că este responsabilitatea sa să lupte împotriva forțelor ruse.
Președintele belarus Alexandru Lukașenko nu a participat direct la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar le-a permis forțelor ruse să folosească teritoriul pentru a lansa atacuri. Rusia și Belarus au înființat o unitate militară comună în Belarus și au organizat numeroase exerciții, iar oserie de avioane de război rusești și avioane de avertizare timpurie și control sunt desfășurate în Belarus.