News

Rusia şi China s-au înţeles cu privire la furnizarea de drone kamikaze. Moscova va primi şi tehnologia fabricării acestora

Publicaţia germană Der Spiegel scrie că autorităţile de la Beijing şi-au dat acordul pentru furnizarea de drone şi know-how pentru Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
24.02.2023 | 14:42
Rusia si China sau inteles cu privire la furnizarea de drone kamikaze Moscova va primi si tehnologia fabricarii acestora
China va livra drone de război Rusiei, susţine Der Spiegel
ADVERTISEMENT

Armata rusă s-a înţeles cu producătorul chinez de drone Xiʼan Bingo Intelligent Aviation Technology pentru a-i fi furnizate drone kamikaze. Potrivit publicației germane, compania chineză a fost de acord să producă, să testeze și să livreze armatei ruse 100 de prototipuri de drone ZT-180 până în aprilie 2023.

Dronele pot transporta focoase cu greutate de până la 50 kg

În următoarea etapă, scrie Der Spiegel, Xiʼan Bingo Intelligent Aviation Technology plănuiește să înceapă să furnizeze Rusiei componente pentru drone de auto-producție. Este de așteptat ca Federația Rusă să poată produce aproximativ 100 de drone pe lună.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților, dronele chinezeşti vor fi similare cu dronele iraniene Shahed-136, pe care Rusia le folosește în mod activ pentru a lovi infrastructura energetică a Ucrainei. Experții au mai sugerat că dronele ZT-180 chinezești ar putea transporta focoase cu o greutate între 35 și 50 de kilograme.

Se pare că China avea deja planuri încă de anul trecut de a oferi armatei ruse un sprijin mult mai substanțial decât cel cunoscut. Potrivit informațiilor obținute de Der Spiegel, companiile aflate sub controlul Armatei Populare de Eliberare a Chinei plănuiau să livreze piese de schimb pentru avioanele de luptă rusești SU-27 și alte modele.

ADVERTISEMENT

Mai mult, China plănuise deja falsificarea documentelor de transport pentru ca piesele destinate avioanelor militare să pară a fi piese de schimb pentru aviația civilă. Iar acesta nu ar fi singurul ajutor chinez destinat Rusiei, fiindcă de luni de zile printre oficialii din domeniul securității circulă rapoarte potrivit cărora companiile chineze au furnizat părții ruse imagini din satelit ale zonelor de luptă din Ucraina.

În a doua jumătate a lunii februarie 2023, SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că China ar putea începe să furnizeze arme Rusiei. La rândul său, Beijingul a acuzat Statele Unite ale Americii de faptul că aprovizionarea americană cu armament contribuie la instigarea conflictului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei, în 24 februarie 2022, China a sprijinit Rusia la nivel diplomatic. Beijingul a pus conflictul pe seama Statelor Unite și a acțiunilor sale de extindere a NATO în Europa şi a calificat în repetate rânduri sancțiunile ca fiind “ilegale”. De asemenea, China se abține de obicei la a vota împotriva Rusiei în Consiliul ONU.

Întrebat de Der Spiegel pe această chestiune a dronelor livrate către Rusia, Ministerul de Externe chinez nu a reacţionat în mod direct la informaţiile publicaţiei, dar a notat că “Statele Unite sunt principala sursă de armament pentru câmpul de luptă din Ucraina”.

ADVERTISEMENT

“Însă ei afirmă la intervale regulate că China ar putea livra arme Rusiei. Aceasta este o manevră binecunoscută”, a indicat un purtător de cuvânt al ministerului de la Beijing, printr-un comunicat transmis de ambasada Chinei în Germania.

ADVERTISEMENT