News

Cum au fost înșelați zeci de turiști români. Plăteau banii de cazare, însă rămâneau pe drumuri

Zeci de români au fost înșelați după ce au plătit cazări fictive. În spatele țepei de milioane de euro stau, de asemenea, cetățeni români.
02.07.2023 | 10:20
Cum au fost inselati zeci de turisti romani Plateau banii de cazare insa ramaneau pe drumuri
Cum au fost înșelați zeci de turiști români. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Țeparii au profitat de naivitatea turiștilor români în căutare de oferte bune. Practic, zeci de oameni și-au plătit vacanțe de lux în Grecia, Spania, Italia, Olanda, Franța sau Austria, însă s-au trezit că plătiseră banii pentru cazări fictive, care nu existau în realitate. Cum a fost posibil?

Cum au fost înșelați zeci de turiști români

În realitate, banii pentru cazare erau plătiți în conturile șarlatanilor. Oamenii au fost șocați să afle că au pierdut sute sau mii de euro și s-au deplasat degeaba mii de kilometri, pentru că erau convinși că au făcut tranzacțiile prin intermediul unor site-uri cunoscute în domeniu, inclusiv Booking.com sau Airbnb.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul e uriaș în acest dosar și depășește 2.5 milioane de euro. Gruparea de infractori era compusă din zeci de persoane și era specializată în astfel de țepe on-line. Conform Știri pe Surse, infractorii sunt majoritatea din Vâlcea.

În fapt, gruparea infracțională racola tineri dornici să facă 200-300 de lei fără să pună alte întrebări. Aceștia erau puși să își deschidă conturi bancare la diverse bănci cunoscute din Spania, Italia, Muntenegru, Croația, Ungaria sau alte țări, inclusiv Mexic. După ce își făceau conturile, tinerii le dădeau escrocilor toate datele lor, care erau folosite pentru a țepui turiștii naivi.

ADVERTISEMENT

Tinerii mai erau trimiși, pentru câștiguri suplimentare, să scoată banii din conturile respective, bani care erau apoi trimiși în România prin colete, ascunși în jucării de pluș sau în carcasele unor imprimante. Polițiștii au descoperit sute de astfel de conturi, mai ales că liderii grupării plasau anunțurile capcană pe siteuri cunoscute precum Homeaway, Easypiso, Airbnb, Idealista.es, Imobiliare.it, fotocasa.com.

Erau alese stațiuni de lux, unde vilele de vacanță se închiriau cu mii de euro. Infractorii foloseau imagini la întâmplare cu diverse vile și cereau mult sub prețul pieței pentru cazare, astfel că turiștii își frecau mâinile de fericire, încântați că au reușit să obțină o cazare într-o stațiune de lux la preț foarte mic. În realitate, plăteau banii pe ceva care nu exista.

ADVERTISEMENT

”Persoana vătămată a dorit să închirieze un apartament în Alicante, Spania și a găsit un anunţ avantajos pe site-ul www.fotocasa.es, la prețul de 400 euro. Fiind interesat de acest imobil a încercat să contacteze telefonic proprietarul. La câteva zile a fost contactat prin Whatsapp de presupusul proprietar care s-a prezentat a fi Rybicki, fiind direcționată către un link ce părea a fi al AirBnb deoarece avea aplicat logo-ul companiei, prin intermediul căruia aceasta trebuia să plătească 1200 euro pentru chirie și garanție.

Fiind o ofertă avantajoasă și convins că este vorba de o ofertă reală și că tranzacția se va defășura prin intermediul companiei Fotocasa, a transferat suma de 1200 euro, în contul indicat de locator. Deși a plătit, victima nu a fost contactat pentru predarea cheilor”, se arată în rechizitoriu, fiind vorba doar de unul dintre zecile de cazuri din dosar.

ADVERTISEMENT

Alți turiști au căzut în capcană în orașe stațiuni precum Mikonos (Grecia), Tarragona (Spania), Barcelona (Spania), Solden (Austria), Sant Cugat del Vallès (Spania), Alicante (Spania), Milano (Italia), Amsterdam (Olanda), Munchen (Germania), La Villa Calvi (Franța) sau Ibiza (Spania).

Hoții erau foarte bine pregătiți și trimiteau inclusiv e-mailuri cu antetul Booking.com sau Airbnb, pentru a-i induce în eroare pe oameni. ”Persoana vătămată a dorit să închirieze o vilă în Calvi din Franța și a găsit un anunţ avantajos pe site-ul Airbnb. Fiind interesată de acest imobil a discutat cu presupusul proprietar, de la adresa de email …, care i-a indicat să efectueze plata într-un cont bancar. Pentru a-i câștiga încrederea, a primit şi un email de la automated@booking-express.info și payment@bookings-confirmation-support.com ce conţinea contractul fictiv de închiriere ce avea aplicat logo-ul companiei AirBnb şi detaliile tranzacţiei, plata urmând a fi efectuată într-un cont de garanţie.

Aşa cum am arătat adresele de email respective erau fictive, apropiate ca denumire cu adresa oficială a companiei şi avea rolul de a crea victimei reprezentarea că discută cu reprezentanţii reali ai companiei. În realitate, această adresă de poştă electronică era folosită tot de autor care expedia astfel către victimă datele tranzacţiei, respectiv factura care era falsificată prin introducerea de date informatice necorespunzătoare adevărului, contractul de închiriere conținând datele de identificare ale companiei reale menționate. Fiind astfel convinsă de veridicitatea ofertei, victima a transferat din contul său suma de 2918 euro”, mai este precizat în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT
Tags: