News

Cum au fost trimiși parlamentarii la festivalul Untold. „Vom fi din nou ciuca miştourilor populaţiei” – stenograma ședinței Biroului Permanent

Trimiterea a două comisii din Camera Deputaților la festivalul Untold s-a lăsat cu discuții aprinse în Biroul Permanent, opoziția reclamând că nu se spune cine o să plătească.
28.06.2023 | 09:33
Cum au fost trimisi parlamentarii la festivalul Untold Vom fi din nou ciuca mistourilor populatiei  stenograma sedintei Biroului Permanent
Deputatul George Tuță și-a convins colegii să-l trimită la festivalul Untold/ Colaj: Fanatik; Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, presa a relatat că două comisii ale Camerei Deputaților au cerut permisiune Biroului Permanent pentru a organiza un forum în domeniul IT la Cluj, cu un eveniment care să aibă loc în cadrul festivalului Untold. Între timp, a fost publicată stenograma ședinței Biroului în care s-a dat permisiunea, document din care reiese că membrii conducerii Camerei au votat fără să știe care sunt costurile deplasării și cine va plăti pentru ele.

Aprobare în orb pentru deplasarea la festivalul Untold

Reprezentanții opoziției în Biroul Permanent au cerut în mod repetat explicații privind justificarea acestei deplasări și costurile aferente, însă nu le-au primit. În schimb, reprezentanții coaliției i-au acuzat că nu înțeleg importanța acestei eveniment major pentru domeniul IT și al comunicațiilor.

ADVERTISEMENT

Pe 6 iunie, pe ordinea de zi a Biroului Permanent s-a aflat o solicitare din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor și a Comisiei pentru automatizare și viitorul muncii pentru organizarea Forumului Parlamentar – Sector Privat care va avea loc la Cluj fix în perioada în care se va desfășura și festivalul Untold (3-6 august). Forumul propriu-zis va avea loc la un hotel din Cluj, iar „programul de networking” într-un spațiu special amenajat, în cadrul festivalului.

„Networkingul” de la Untold i-a intrigat pe cei din opoziție care au cerut explicații de la George Tuță, membru al Biroului Permanent în calitate de chestor al Camerei, care este totodată președinte al Comisiei pentru automatizare și viitorul muncii. „O să aveţi toate detaliile la dispoziţie. Acum este doar acordul de principiu pentru a stabili dacă facem acest forum, urmând ca în perioada următoare să venim cu toate detaliile care implică atât identitatea Camerei Deputaţilor, cât şi participarea partenerilor şi toate detaliile ce privesc acest eveniment”, a spus Tuță.

ADVERTISEMENT

Practic, el a cerut aprobarea înainte ca Biroul Permanent să aibă mai multe detalii legate de eveniment. Cu toate că a primit aprobarea, nici până acum nu au fost trimise Biroului informațiile suplimentare cu toate că de atunci au avut loc numeroase ședințe ale acestui for. Încă de atunci opoziția a cerut detalii, însă informațiile legate de costuri și finanțare nu au fost clarifate, după cum arată textul stenogramei.

Nedumeriții din opoziție

Liviu-Ionuţ Moşteanu (USR): „Ca să înţeleg mai bine: deci, este eveniment organizat de Camera Deputaţilor sau e un, forumul parlamentar sector privat e un eveniment privat la care noi urmează să fim invitaţi? Daţi-mi un pic mai mult! Şi de ce şi care e oportunitatea cu Untold-ul şi legătura, că aici n-am înţeles prea bine.”

ADVERTISEMENT

George-Cristian Tuţă (PNL): „Acest forum e legat categoric de subiectele economiei digitale, de competenţe digitale, de incluziune financiară. Şi asta este motivul pentru care cele două comisii îşi propun să ceară acordul Biroului permanent pentru a organiza acest forum parlamentar care nu e doar cu parlamentari din România, e cu parlamentari din întreaga regiune, sperăm noi. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, de ce s-a ales zona festivalului Untold? E pentru că deja acolo ai un public ţintă pentru acest dialog între sectorul privat şi reprezentanţii statului, şi atunci îl considerăm oportun să se desfăşoare în acest loc pentru că îi întruneşti pe toţi în acelaşi timp. Nu se va desfăşura pe scena Untold-ului cum aţi putea să vă gândiţi, ci sunt nişte zone speciale unde există astfel de formate de dezbatere, au fost şi anul trecut la acest festival. Principalul moment pe care ni-l propunem, dacă acordul dumneavoastră este unul favorabil, va fi în afara festivalului, va fi o masă rotundă la care vor participa reprezentanţii parlamentelor invitate şi bineînţeles din partea autorităţilor române.”

Liviu-Ionuţ Moşteanu: „Deci, din nou întreb: e organizat privat sau de către noi, de către comisie, de către Comisia de automatizare? Asta nu înţeleg.”

ADVERTISEMENT

În acest punct al discuției, a intervenit Florin Roman (PNL) care a spus că festivalul Untold este și o ocazie ca parlamentarii să coboare printre oamenii obișnuiți. „Eu nu cred că e rău pentru imaginea Parlamentului să mergem între oameni şi să mergem în zona publicului ţintă pe zona de IT pe care ne-o dorim cât mai aproape cu toţii. Adică ba ne ascundem în Parlament, ba stăm în spatele zidurilor, dacă ieşim între oameni nu e bine că de ce mergem acolo. Colegul cred că a explicat foarte clar, e o continuare a unei acţiuni de anul trecut, când am avut un mare succes pe zona asta şi e foarte bine că ieşim între oameni. Care e problema?”, a spus Roman.

„E ca și cum ai face conferință de hidrologie pe plajă că e apă în jur”

Lui Roman i-a explicat Dan Barna (USR) care este problema, anume că este greu de explicat legătura între un festival de muzică și o reuniune a experților în IT și comunicații din instituțiile publice și mediul privat. „Legătura industriei IT&C cu Untold-ul este cum faci o conferinţă hidrologică la mare pentru că e multă apă pe lângă plajă. Adică riscul şi ceea ce se va întâmpla va fi că va fi o caterincă generală că parlamentarii s-au dus la Untold sub pretextul că stau la un hotel în hol să vorbească despre nu ştiu ce industrii, nu ştiu ce forum (…) Să pretindem că Parlamentul se duce între oameni cu o conferinţă oficială, vom fi din nou ciuca miştourilor populaţiei”, a spus Barna.

Din tabăra puterii, și actualul președinte al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, pe atunci doar lider al grupului PSD, a sărit în apărarea deplasării la festival: „Mi se pare că e o şansă şi pentru Parlamentul României, şi pentru Camera Deputaţilor şi pentru Comisia de IT&C faptul că, în paralel cu un eveniment de succes mondial, un festival care este în primele festivaluri din lume, ca succes, în paralel cu aceasta, un festival la care participă extrem de mulţi invitaţi din străinătate, care altfel nu s-ar afla în România, să putem desfăşura o astfel de acţiune în paralel cu acest festival, astfel încât să-i invităm pe oameni atât la şedinţa Comisiilor comune de IT&C şi comisia despre care s-a vorbit vorbire, dar şi la festivalul respectiv.

Nici această intervenție nu i-a convins pe cei din opoziție, mai ales că în textul solicitării nu erau menționate costurile spunându-se doar că nu sunt implicate cheltuieli din partea Parlamentului, fiind utilizată infrastructura celor două comisii organizatoare, de parcă acestea nu ar funcționa cu banii Parlamentului. „Având în vedere că faceţi parte şi din Comisia de buget şi este invitat şi preşedintele Comisiei de buget, vorbiţi-ne puţin despre bugetul alocat acestei deplasări. Cum nu există? Cine plăteşte? Cine e cotizantul acolo? Cum să nu existe?”, a întrebat Antonio Andrușceac (AUR).

Atunci a intervenit liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, ca să-l lămurească pe Andrușceac care e bugetul și a făcut-o fără să pomenească nicio cifră. „Ca pentru orice situaţie în care o comisie îşi organizează şedinţa în afara Parlamentului”, a spus liberalul. Cu cei din opoziție continuau să cârtească împotriva acestui „joint venture” dintre Camera Deputaților și festivalul Untold, lucrurile au fost tranșate prin vot, astfel că puterea și-a impus punctul de vedere, Forumul de la festival a fost aprobat fără o estimare a costurilor și fără să se știe cine plătește, de fapt.

ADVERTISEMENT