Life

Cum au murit cei 12 Apostoli ai lui Iisus. Petru și Andrei au fost uciși prin răstignire

Cine au fost și cum și-au găsit sfârșitul cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Sfinții Petru și Andrei au fost pironiți pe cruce.
15.04.2023 | 10:03
Cum au murit cei 12 Apostoli ai lui Iisus Petru si Andrei au fost ucisi prin rastignire
Cine au fost și cum și-au găsit sfârșitul cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Petru și Andrei au fost pironiți pe cruce. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Cum au murit cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos, alături de care apare la Cina cea de Taină. Petru și Andrei au fost uciși prin răstignire. Au fost oameni obișnuiți. Printre ei s-au numărat pescari, vameși sau chiar revoluționari.

Cine au fost și cum și-au găsit sfârșitul cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Petru și Andrei au fost pironiți pe cruce

Mântuitorul Iisus Hristos a avut alături 12 Apostoli care l-au urmat în drumul său și care și-au găsit sfârșitul în moduri complet diferite. Doi dintre aceștia, Petru și Andrei au fost pironiți pe cruce, la fel ca Fiul lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. De meserie pescar, după moartea lui Iisus a întemeiat comunitatea iudeo-creștină din Ierusalim, alături de Iacob cel Drept și de Ioan.

În anul 57 a ajuns la Roma, unde a fost arestat în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Nero. În jurul anului 67 a fost condamnat la moarte și executat prin crucificare cu capul în jos, la cererea sa, pentru ca martiriul să nu semene cu cel al Mântuitorului.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Este numit cel dintâi chemat, după ce i-a spus lui Iisus Hristos că l-a „găsit pe Mesia”.

A primit moarte mucenicească prin răstignire, în data de 30 noiembrie 60, în Patras, Grecia din zilele noastre. Credincioșii de pretutindeni consideră că acesta este ocrotitorul marinarilor și al pescarilor din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Bartolomeu era de neam din Galaad și era descris drept un israelian în care nu există vicleșug. El a propovăduit Evanghelia mai întâi în Siria şi în Asia de sus, India, apoi în Armenia cea Mare şi în Alvan, cetatea Armeniei.

A fost jupuit de viu la curtea regelui Polimius din Armenia, însă data nu se cunoaște cu exactitate. În anul 1238, un fragment din craniul său a fost dus la Frankfurt și depus în relicvariul ce-i poartă numele, Sfântul Bartolomeu.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Iacob, denumit cel bătrân sau cel mare, a fost fiul lui Zevedeu și fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. A lucrat ca pescar și a făcut parte din gruparea revoluționar – antiromană a Zeloților. A propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în toată Iudeea și în Spania de azi.

În momentul în care s-a întors în Palestina a fost prins și ucis prin decapitare la Ierusalim, în anul 44. Acest lucru s-a întâmplat din ordinul împăratului Irod-Agrippa I care avea să moară în același an, în timpul unor întreceri sportive. Relicvele Apostolului ar fi într-o criptă a Catedralei din Santiago de Compostela.

Sfântul Apostol Ioan este prezentat în Sfânta Scriptură ca apostolul cel iubit Domnului, care s-a rezemat pe pieptul Lui și a stat lângă Sfânta Cruce. A scris Evanghelia ce-i poartă numele, fiind arestat în timpul persecuțiilor anti-creștinești ale lui Domițian.

A fost arestat și dus la Roma, unde avea să fie supus unor chinuri groaznice. A evadat din închisoare și a ajuns pe insula Patmos, unde ar fi scris Apocalipsa lui Ioan, în jurul anului 95. Cinci ani mai târziu ar fi redactat faimoasa Evanghelie. Este singurul Apostol care a decedat de moarte naturală, la 88 de ani.

Cum au murit cei 12 Apostoli ai Mântuitorului

Sfântul Apostol Matei, numit și Levi, este originar din Capernaum și a fost fiul lui Alfeu. Potrivit basilica.ro, a lucrat ca vameș în slujba lui Irod Antipa, fiindu-i atribuită prima Evanghelie care fost scrisă în aramaică, conform cercetătorilor.

A propovăduit pe Hristos în rândul iudeilor, apoi a ajuns în Etiopia, Macedonia, Siria și Persia. A fost ucis în anul 74, în urma unor intrigi de la curte, fiind înjunghiat pe la spate cu o spadă din ordinul împăratului etiopian Eggipus.

Sfântul Apostol Filip a fost originar din Betsaida Galileii și de profesie pescar. Potrivit tradiției Bisericii, a fost misionar în Asia Mică, dar și în Balcani. A încetat din viață în anul 80, la vârsta de 87 de ani, la Hierapolis, în Frigia. E vorba de localitatea Pamukkale din Turcia de azi.

Sfântul Apostol Simon Zilotul, numit și Natanael a propovăduit în Mauritania și în Egipt. Și-a găsit sfârșitul în Britania, unde a avut parte de o moarte violentă. A fost răstignit de necredincioși și apoi îngropat.

Sfântul Apostol Iacov (Iacob, fiul lui Alfeu) a fost ucis, prin crucificare, în anul 62, la Ierusalim, în timp ce Sfântul Apostol Toma, poreclit și Geamănul sau Toma Necredinciosul a fost omorât prin străpungere cu o lance. Se întâmpla pe 3 iulie 72, în India Britanică.

Sfântul Apostol Iuda-Tadeul a predicat în zona Feniciei și în Asia Mică. A fost străpuns de săgeți, în anul 65, în Beirut, Liban. Sfântul Apostol Iuda Iscarioteanul, cel care l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți, a aruncat banii în Templul lui Irod din Ierusalim și apoi s-a spânzurat.

Sfântul Matia i-a luat locul lui Iuda după sinucidere. Acesta a predicat în Iudeea, Siria ori Etiopia, moartea sa având loc în Ierusalim. A fost ucis cu pietre, moaștele sale fiind aduse la Trier și în 1127 au fost mutate în Abația Benedictină Sankt Matthias din Trier (Germania).

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
JOI Exclusiv: Horațiu Mălăele, formă fizică de inviat. Cum a fost surprins celebrul...
JOI Exclusiv: Horațiu Mălăele, formă fizică de inviat. Cum a fost surprins celebrul actor
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze