Life

A doua venire a lui Hristos pe Pământ. Ce spune Biserica despre acest eveniment

Ce reprezintă a doua venire a lui Hristos pe Pământ și ce spune Biserica despre acest eveniment important. Părintele Gabriel Cazacu explică despre ce este vorba.
07.04.2023 | 07:00
A doua venire a lui Hristos pe Pamant Ce spune Biserica despre acest eveniment
A doua venire a lui Hristos pe Pământ. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

A doua venire a lui Hristos pe Pământ este un eveniment în care credincioșii își pun speranța. Există multe profeții pe care Mântutorul le-a împlinit, însă sunt unele legate de Mesia, pe care nu le-a înfăptuit încă. Iisus Hristos le-a spus ucenicilor Săi că se va întoarce într-o zi, dar “în acea zi sau oră nimeni nu știe, nici măcar îngerii din cer, nici Fiul, ci doar Tatăl” , spune Biblia.

Semnele întoarcerii lui Iisus

Există multe profeții care vorbesc despre o a doua venire a lui Hristos pe Pământ. În Biblie se vorbește despre dezastre naturale și conflicte, care se vor întâmpla înainte ca Mântuitorul să se întoarcă.

ADVERTISEMENT

În Matei 24, Însuși Iisus Hristos a avertizat asupra dezastrelor naturale, cutremure, războaie, foamete. Unii consideră că unele dintre aceste semne s-au întâmplat deja, având în vedere întâmplările îngrozitoare din ultimii ani.

Un alt semn despre care se vorbește este venirea unui Antihrist. De asemenea, în Sfânta Scriptură este precizată Învierea morților.

ADVERTISEMENT

“Nu vă miraţi de acest lucru, pentru că vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui şi vor ieşi afară. Cei ce au făcut binele vor învia pentru viaţă, iar cei ce au înfăptuit răul vor învia pentru judecată.” (Ioan 5.28)

Ce înseamnă, de fapt, Parusia

Cuvântul parusie provine din limba greacă și semnifică “venire, prezență”. Parusia face referire la cea de-a doua venire a lui Hristos pe Pământ și la așteptarea revenirii Mântuitorului.

ADVERTISEMENT

Se spune că atunci când Fiul Lui Dumnezeu se va întoarce, nu va mai fi ca prima dată, într-un mic colț de lume, fără să afle prea mulți oameni. A doua sosire va fi vădită și glorioasă.

Însuși Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „După cum fulgerul iese de la răsărit și se arată până la apus, așa va fi și venirea Fiului Omului. Că unde va fi stârvul, acolo și vulturii”.

ADVERTISEMENT

Ce au spus profeții Vechiului Testament despre a doua venire a lui Hristos pe Pământ

În cărțile Vechiului Testament învățăturile despre moarte și înviere sunt diferite față de cele din Noul Testament. Profeții vremurilor credeau că Dumnezeu răsplătește atât binele, cât și răul pe Pământ.

Evreii de odinioară spuneau că după moarte, trupurile ajung în pământ, iar sufletele într-un loc de singurătate și resemnare.

Cât despre a doua venire a lui Hristos pe Pământ, în Vechiul Testament profeții aveau altă viziune. Nu există explicația conform căreia Iisus se va întoarce în toată slava Sa. Așa cum ne este povestit astăzi, El va veni cu surle și trâmbițe, în văzul tuturor.

Mai mult decât atât, profeții Vechiului Testament credeau că este vorba despre două persoane. Primul Mesia care la prima venire va sosi umil și va suferi pentru păcatele oamenilor. Iar un alt Mesia va veni, care va fi cuceritor, glorios și va judeca întreaga omenire.

În Vechiul Testament nu se înțelege că de fapt este vorba despre același Iisus. Iar El are de îndeplinit două roluri.

Ce este scris în Noul Testament despre întoarcerea lui Hristos

În Noul Testament se folosește cuvântul “epifanie”, pentru a face referire la întoarcerea Domnului nostru. În 1 Timotei 6:14, apostolul Pavel utilizează expresia “epifania” sau “arătarea Domnului nostru Iisus Hristos”. În 2 Tesaloniceni 2:8 termenii „epifanie” și „parusie” sunt folosiţi pentru a sublinia același eveniment glorios.

În Noul Testament, față de Vechiul Testament, se face referire la a doua venire a lui Hristos pe Pământ ca la un eveniment strălucitor și grandios. Întreaga omenire și întreaga natură va fi martora acestei reveniri. În plus, nu va exista loc de îndoială.

“Atunci se va arăta în cer semnul Fiului omului, toate seminţiile pământului se vor boci, şi vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere şi cu o mare slavă” (Matei 24:30)

Ce spune Biserica despre acest eveniment

Preotul Gabriel Cazacu a povestit pentru FANATIK, pe îndelete, cum ar trebui să privim a doua venire a lui Hristos pe Pământ. “În mod special despre venirea a doua a Domnului nostru aflăm din Apocalipsa și știm că Fiul lui Dumnezeu va veni să judece toți oamenii din toate locurile, din toate timpurile. Se va face pe norii slavei și sunt semne ale vremurilor și proorociei care vestesc aceasta.

Însă noi oamenii, să viețuim pe Pământ cu nădejdea că bunul Dumnezeu are un plan bine organizat și că viața noastră pe Pământ nu este o întâmplare. Nu suntem rodul accidentelor, ci suntem chemați de bunul Dumnezeu în această lume să fim oameni buni, să fim oameni drepți, oameni curați la suflet.

Să ne spovedim, să ne împărtășim, să respectăm recomandările pe care Biserica le face în această perioadă și nu este prea târziu să postim și noi câteva zile.

Chiar dacă nu ne-am concentrat pe acest capitol spiritual, încă mai avem timp să venim la Biserică, să ne găsim un părinte duhovnic și să ne pregătim spiritual dar și cu trupul pentru Slavitul Praznic al Învierii Domnului”, a declarat părintele Gabriel Cazacu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT