News

Cum au sărbătorit iranienii atacul asupra Israelului. Imaginile bucuriei pe străzile din Teheran

Sute de iranieni au sărbători pe străzile din Teheran atacul lansat cu drone și rachete asupra Israelului ca răspuns la atacul asupra consulatului din Damasc
14.04.2024 | 12:50
Cum au sarbatorit iranienii atacul asupra Israelului Imaginile bucuriei pe strazile din Teheran
Iranienii au sărbătorit în stradă atacul asupra Iranului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deși aproape niciuna dintre cele 300 de drone și rachete lansate sâmbătă seara de către Iran asupra Israelului nu și-a atins ținta, sute de iranieni au ieșit încă de noaptea trecută pe străzile din Teheran să sărbătorească acest atac asupra Israelului.

Atacul asupra Israelului, sărbătorit în Teheran

Sute de iranieni au ieșit pe străzile din Teheran, încă de sâmbătă noaptea, pentru a sărbătorii atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului. “Moarte Israelului!” și “Moarte Americii!”, au scandat demonstranții din Piața Palestinei din Teheran, la scurt timp după ce Gărzile Revoluționare au anunțat lansarea operațiunii “Promisiune onestă”, transmite France24.

ADVERTISEMENT

O pictură murală pe care scria “următoarea palmă va fi mai puternică” a fost dezvelită în piața unde de câteva zile atârnă un banner uriaș care le cere, în ebraică, israelienilor “să se adăpostească”. Duminică, demonstranții au fluturat steaguri naționale iraniene și palestiniene alături de bannere pe care scria “Victoria lui Dumnezeu este aproape”.

Atacul Iranului a venit ca represalii la o lovitură din 1 aprilie care a distrus anexa consulară cu cinci etaje a ambasadei iraniene din Damasc și a ucis șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, dintre care doi generali.
De atunci, Teheranul a jurat să răzbune lovitura, care a fost atribuită pe scară largă Israelului. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că “regimul malefic (israelian) va fi pedepsit”.

ADVERTISEMENT

Presa iraniană a descris atacul asupra Israelului ca fiind “complex”, deoarece a implicat și aliații iranieni din Yemen, Liban și Irak. “Acest atac nu a venit doar din Iran, iar acest regim (Israelul) este pedepsit din patru direcții”, a scris agenția de presă Tasnim.

O mare mulțime de manifestanți s-a adunat în fața ambasadei britanice din Teheran. Au fost manifestații și în al treilea oraș ca mărime din Iran, Isfahan, unde este înmormântat generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, unul dintre generalii uciși în atacul de la Damasc.

ADVERTISEMENT

Demonstranții s-au adunat, de asemenea, lângă mormântul din orașul sudic Kerman al importantului comandant al Gărzilor Revoluționare, Qasem Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă americană în 2020 la Bagdad.

Următorul pas, de-escaladarea conflictului

Analiștii politici sunt de părere că Iranul pare interesat să de-escaladeze conflictul cu Israelul. „Operațiunile noastre s-au încheiat și nu avem intenția de a le continua”, a declarat duminică șeful armatei iraniene, Sardar Mohammad Bagheri. Același mesaj a venit pe mai multe canale din partea Teheranului, anunțând că și-au atins obiectivul și că vor răspunde unui atac al Israelului.

ADVERTISEMENT

Aceasta pare să fie și poziția Casei Albe, care de la început a încercat să evite escaladarea conflictului dintre Iran și Israel. „Ai obținut o victorie, bucură-te de ea”, i-ar fi spus președintele Biden premierului Netanyahu în timpul convorbirii de 25 de minute, în care a afirmat că Statele Unite nu se vor implica într-un atac asupra Iranului.

Demonstrațiile de bucurie din Teheran par să fi fost suficiente pentru regimul iranian: și-au refăcut imaginea în ochii propriei populații după atacul israelian asupra ambasadei din Damasc. Mai mult, unii analiști susțin că și atacul de sâmbătă seara nu a fost unul serios, că Teheranul era conștient că nu va depăși apărarea anti-aeriană a Israelului.

Totul depinde acum de cum va riposta Israelul. Deși avem declarații războinice, dacă și Israelul va alege să lovească niște ținte prin deșert, conflictul s-ar putea detensiona ușor. Dacă însă Israelul va escalada, un scenariu pe care Statele Unite vor să-l evite, situația se va complica și mai mult.

ADVERTISEMENT
Tags: