LIVE Actualizat 14-04-2024
17:38

Iran a atacat Israel cu peste 300 de drone și rachete. Joe Biden l-ar fi convins pe Netanyahu să nu mai atace Iranul. Update

După atacul cu drone și rachete purtat de regimul de la Teheran, principala întrebare acum este care va fi riposta Israelului
14.04.2024 | 20:36
Iran a atacat Israel cu peste 300 de drone si rachete Joe Biden lar fi convins pe Netanyahu sa nu mai atace Iranul Update
Israelul, atacat de Iran. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-04-2024
17:38

Joe Biden l-ar fi convins pe Netanyahu să nu mai atace Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi renunțat la ideea de a ataca Iranul drept răspuns la atacul iranian cu drone și rachete din urmă cu 24 de ore. Ar fi contat discuția avută de oficialul israelian cu președintele Joe Biden. Cu toate acestea, israelienii promit că va exista un răspuns, cândva.

”Israelul va obține un preţ de la Iran într-un mod şi într-un moment care ne convine. Iranul a făcut cunoştinţă cu forţa sistemului de securitate israelian”, a declarat și ministrul cabinetului de război Benny Gantz. De altfel, Israelul nu pare atât de decis să atace Iranul în condițiile în care atacul iranian a fost un eșec total, cu 99% dintre rachete și drone doborâte de sistemul Iron Dome.

14-04-2024
13:57

Liderii de extremă dreapta vor un răspuns militar „care să rezoneze în tot Orientul”

Cabinetul de război al Israelului și-a început reuniunea, a declarat un oficial pentru CNN duminică, cu puțin înainte de ora locală 16.00.

Cabinetul de război este format din premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, liderul partidului Uniunea Națională și fost ministru al apărării. Ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și politicienii Gadi Eisenkot și Aryeh Deri fac parte din cabinetul de război în calitate de observatori.

Reuniunea cabinetului de război are loc în contextul în care Israelul își stabilește răspunsul după ce Iranul a lansat zeci de rachete asupra Israelului. Președintele american Joe Biden a precizat că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, potrivit unui înalt oficial al administrației.

Doi dintre cei mai duri miniștri ai guvernului israelian au îndemnat duminică la un răspuns ferm la atacul cu drone și rachete iranian de peste noapte asupra Israelului.

Ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, a îndemnat la un răspuns care “să rezoneze în tot Orientul Mijlociu”, iar ministrul securității naționale, Itamar Ben Gvir, a declarat că Israelul ar trebui “să o ia razna”.

Smotrich, șeful partidului de extremă-dreapta Sionismul Religios, a declarat că, dacă Israelul ezită, “ne vom pune pe noi înșine și pe copiii noștri în pericol existențial”. Într-o declarație video, Smotrich a numit acest moment un “moment al adevărului”, spunând: “Dacă răspunsul nostru rezonează în tot Orientul Mijlociu pentru generațiile următoare – vom câștiga”.

Ben Gvir, liderul partidului de extremă dreapta Puterea Evreiască, a declarat că răspunsul Israelului nu trebuie să fie “slab” și că “conceptele de limitare și proporționalitate sunt concepte care au murit pe 7 octombrie”, ziua atacului Hamas asupra Israelului.

Nici Smotrich și nici Ben Gvir nu sunt membri ai cabinetului de război al Israelului.

14-04-2024
13:44

Turcia și Irakul au cerut Iranului să nu escaladeze conflictul cu Israelul

Potrivit cotidianului Le Figaro, care citează o sursă diplomatică sub protecția anonimatului, Ankara ar fi cerut Teheranului să nu escaladeze conflictul cu Israelul. 

„Ministrul turc de externe Hakan Fidan a avut astăzi (duminică – n.r.) o conversaţie telefonică cu omologul său iranian (…) şi i-a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune”, a scris cotidianul francez, care menționează că şeful diplomaţiei iraniene a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat. Totuși, Amir-Abdollahian a avertizat că în cazul în care Iranul va fi atacat din nou, va da un “răspuns mai puternic” de această dată.

Și președintele irakian, Abdel Latif Rachid a transmis într-un comunicat că nu își dorește amplificarea tensiunilor în regiune. „Necesitatea de a opri agresiunea împotriva Fâşiei Gaza şi de a găsi o soluţie la problema palestiniană, având în vedere că aceasta este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii”, a transmis liderul de la Bagdad.

Pe de altă parte, șeful diplomației iraniene a precizat că Teheranul și-a înștiințat vecinii cu privire la atacul asupra Israelului.

„Cu aproximativ 72 de ore înainte de operaţiunile noastre, i-am informat pe prietenii şi vecinii noştri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului este sigur, legitim şi irevocabil”, a declarat Hossein Amirabdollahian.

 

14-04-2024
12:31

Iranul a lansat un avertisment clar pentru Israel și SUA

După atacul cu rachete și drone, aproximativ 300 la număr, împotriva Israelului, Teheranul a transmis un mesaj de amenințare care vizează atât Israelul, cât și partenerul american. “Răspunsul nostru va fi mult mai amplu decât acţiunea militară din această noapte, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului“, a transmis șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, generalul Mohammad Begheri.

Mai mult, oficialul militar a avertizat SUA că Iranul va ataca baze militare americane dacă SUA vor decide să ajute Israelul într-un atac împotriva țintelor iraniene. Totodată, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a transmis că Teheranul va riposta dur împotriva oricărui atac al Israelului împotriva unor ținte care să vizeze interese iraniene. Potrivit presei din SUA, președintele american Joe Biden i-ar fi transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini niciun atac al Israelului împotriva Iranului.

14-04-2024
09:09

Prima reacție a Rusiei după atacul asupra Israelului

Deși nu există încă un răspuns oficial din partea Kremlinului după atacul Iranului asupra Israelului, avem o primă reacție a unui înalt oficial rus. Poziția acestuia, exprimată pe canalul său de Telegram, vorbește mai degrabă despre situația din Orient și ce se va întâmpla la ONU.

Dmitri Polianski, prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, spune doar că, pentru ședința Consiliului de Securitate de duminică de la ONU, sunt două scrisori care circulă, una a Israelului și una a Teheranului. Oficialul rus subliniază însă că documentul Israelului nu menționează atacul asupra consulatului din Damasc, pe când cel iranian vorbește despre o nouă escaladare în cazul unui răspuns al Israelului.

“În legătură cu atacul Iranului împotriva Israelului, la cererea acestuia din urmă, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU a fost programată pentru 14 aprilie, la ora 16:00, ora New York-ului (23:00, ora Moscovei).

În același timp, Consiliul de Securitate a distribuit două scrisori – una israeliană despre “încălcarea de către Iran a Cartei ONU” ( acolo, așa cum era de așteptat, nu există niciun cuvânt despre atacul asupra departamentului const al ambasadei iraniene de la Damasc) și una iraniană cu informații despre un atac de represalii efectuat în cadrul dreptului la autoapărare, conform articolului 51 din Carta ONU. Acesta din urmă avertizează că dacă Israelul răspunde, Iranul va răspunde într-o manieră mai puternică și mai decisivă”, a scris oficialul rus pe canalul său Telegram.

“În general, acum avem potențial o nouă criză, cea mai acută, în Orientul Mijlociu. Totul depinde de următorii pași ai părților implicate, sau de lipsa acestora”, a completat acesta.

Iranul a lansat sute de drone și rachete de croazieră asupra Israelului sâmbătă noaptea, în primul atac direct al Republicii Islamice împotriva statului evreu. Acest atac vine ca răspuns la atacul din 1 aprilie asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană Damasc, în urma căruia a fost ucisă o înaltă personalitate din cadrul Gărzilor Revoluționare Islamice și alți opt ofițeri.

Atacul Iranului, neutralizat de SUA, Israel și alți aliați

“Au fost provocate foarte puține pagube”, potrivit ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că 99% din cele peste 300 de rachete și drone au fost interceptate. Sirenele au răsunat în întreaga țară și exploziile au fost vizibile pe cer în momentul în care primul val a ajuns în Israel, în jurul orei locale 2.00 (ora 01.00, ora României), iar sistemele de apărare aeriană israeliene au intrat în funcțiune.

ADVERTISEMENT

Loviturile iraniene au provocat “pagube minore” la baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari. “Doar câteva rachete au căzut pe teritoriul statului Israel, cu pagube ușoare la o bază militară din sud, cu pagube ușoare la nivelul infrastructurii”, a declarat Hagari într-un comunicat.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele americane au interceptat “zeci de rachete și UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) în drum spre Israel”, în timp ce Gallant a lăudat asistența SUA și a “partenerilor suplimentari”.

ADVERTISEMENT

Președintele american Joe Biden a declarat că Iranul a fost ajutat de forțele sale proxy din Yemen, Siria și Irak. El a lăudat activitatea personalului militar american care a ajutat la doborârea “aproape tuturor” dronelor și rachetelor lansate de Iran. Biden a scurtat un sejur de weekend la casa sa de pe plaja din Delaware pentru a se întoarce la Casa Albă și a se întâlni cu echipa sa de securitate națională. El a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7.

Avioane de vânătoare și avioane de realimentare ale Royal Air Force au fost, de asemenea, implicate, decolând de la baze din Cipru. Rolul lor, potrivit Ministerului britanic al Apărării, a fost de a suplini forțele aeriene americane în ieșirile împotriva Statului Islamic efectuate în mod normal deasupra Irakului și nord-estului Siriei, dar și de a intercepta dronele iraniene în cazul în care acestea ar ajunge în zona de operațiuni a Regatului Unit.

ADVERTISEMENT

Reuters, care citează două surse de securitate din regiune, scrie că avioane iordaniene au doborât zeci de drone iraniene care zburau prin nordul și centrul Iordaniei și se îndreptau spre Israel.

Liderii mondiali au condamnat atacul Iranului, iar puterile regionale, inclusiv Arabia Saudită și Egiptul, au făcut apel la reținere. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat: “Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu.”

ADVERTISEMENT

Consiliul de Securitate al ONU va avea duminică o reuniune de urgență, la cererea ambasadorului Israelului la ONU, a anunțat președintele consiliului într-o declarație pentru presă.

Tot mai mulți lideri ai Congresului american solicită adoptarea proiectului de lege privind ajutorul suplimentar, liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, afirmând că aceasta este cea mai clară modalitate de a ajuta Israelul. Proiectul de lege de cheltuieli suplimentare de 95 de miliarde de dolari include 14 miliarde de dolari pentru Israel, pe lângă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și sprijin pentru Taiwan. Acesta a fost adoptat de Senat cu un sprijin de 70% în februarie, dar a fost blocat în Cameră.

Liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, a declarat sâmbătă, într-o declarație, că va exista o modificare a programului Camerei pentru a lua în considerare legislația care sprijină Israelul, dar nu a fost clar dacă Scalise se referea la un proiect de lege de sine stătător pentru a ajuta Israelul sau la proiectul de lege de cheltuieli suplimentare de 95 de miliarde de dolari.

Va riposta Israelul?

Perspectiva unui război regional major în Orientul Mijlociu atârnă în balanță duminică dimineață, când cabinetul de război al lui Benjamin Netanyahu se va reuni pentru a decide răspunsul Israelului la atacul cu drone și rachete al Iranului.

Miniștrii lui Netanyahu au votat la miezul nopții pentru a delega această decizie micului cabinet de război, format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un opozant al lui Netanyahu care s-a alăturat guvernului ca ministru fără portofoliu după atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat spirala de violență ce a adus Israelul și Iranul în pragul războiului.

Acești trei rivali vor decide următorul pas, soarta regiunii aflându-se acum în mâinile lor.

În orele care au precedat reuniunea cabinetului de război, Netanyahu și Biden au vorbit la telefon timp de 25 de minute, timp în care, potrivit unor relatări din presa israeliană, președintele american a îndemnat la reținere.

Statele Unite nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, i-a transmis clar președintele american Joe Biden premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat un înalt oficial al administrației pentru CNN.

Comentariile au fost transmise în timpul convorbirii telefonice pe care cei doi lideri au împărtășit-o în urma loviturilor de retorsiune ale Iranului împotriva Israelului.

Cu toate acestea, deoarece un atac direct iranian asupra Israelului depășește o nouă limită, Israelul va fi probabil forțat să riposteze: orice normalizare a atacurilor directe din partea Iranului este intolerabilă pentru publicul și conducerea israeliană. Binyamin Netanyahu, prim-ministrul, a făcut o declarație televizată înainte de lansarea dronelor. “Am stabilit un principiu clar: cei care ne fac rău, noi le facem rău”, a spus el.

„Israelul i-a informat deja pe americani și guvernele din regiune că răspunsul său este inevitabil. Opțiunile sale militare includ lansarea de drone asupra Iranului și lovituri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra Iranului, eventual asupra bazelor militare sau a instalațiilor nucleare. Este mai puțin probabil ca Israelul să lanseze rachete de pe submarinele sale, care sunt rezervate pentru cele mai grave confruntări”, scrie The Economist.

Mesaje de la Netanyahu și Khamenei

Ayatollahul Ali Khamenei a postat pe X un video în care spune că „regimul sionist va fi pedepsit”, cu referire la atacul israelian asupra consulatului iranian din Siria. Consulatele și ambasadele din orice țară reprezintă teritoriul țării. Atacând consulatul, ne-au atacat teritoriul”, a spus Khamenei.

De cealaltă parte, Netanyahu a scris într-o scurtă postare pe X; după atac:  “Am interceptat. Am blocat. Împreună vom învinge“.

România condamnă atacul asupra Israelului

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat, duminică dimineața, atacul purtat de Iran asupra Israelului. De asemenea, șeful statului a îndemnat la calm și la evitarea escaladării conflictului în Orient.

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escalade regionale ulterioare”, a scris Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor sǎi”, a transmis și premierul Ciolacu, tot pe platforma X.

ADVERTISEMENT