News

Cum cerea mită o inspectoare școlară: ”Colivă, tort…”. Mesajele de pe WhatsApp au ajuns la DNA

O inspectoare școlară din Constanța a primit 5.000 de euro mită de la un părinte pentru a transfera o elevă, de la o școală gimnazială la un colegiu național.
09.04.2022 | 19:02
Cumcerea mita o inspectoare scolara Coliva tort Mesajele de pe WhatsApp au ajuns la DNA
Iulia-Cristina Cabrancea, inspector școlar în Constanța, a reucnoscut la DNA că a luat mită / Foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

Inspectoarea școlară Iulia-Cristina Cabrancea a recunoscut în fața procurorilor DNA că a primit suma de 5.000 de euro în schimbul transferului unei eleve de la o școală gimnazială la un colegiu național. Infracțiunea a fost comisă în anul 2021, în timpul vacanței de vară.

Mesajele cifrate prin care inspectoarea discuta despre mită

Anchetatorii au descoperit în telefonul inspectoarei un schimb de mesaje între ea și unul din părinții elevei, prin intermediul aplicației WhatsApp.

ADVERTISEMENT

”Din conţinutul convorbirii a rezultat că suma a fost înmânată în două tranşe, de o mie şi respectiv patru mii de euro (sumă de bani despre care făptuitoarele discută iniţial în mod deschis, iar apoi conspirat folosind sintagmele ”kilograme de nucă”, ”prăjitură”, ”tort”, ”colivă”, scriu procurorii DNA în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, conform Adevărul.

Descoperirea a fost făcută în urma percheziției informatice asupra dispozitivelor pe care inspectoarea le-a folosit în timpul comiterii infracțiunii.

ADVERTISEMENT

Femeia și-a recunoscut fapta și va primi o pedeapsă cu suspendare

Femeia a căzut la o înțelegere cu procurorii pentru aplicarea unei pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni. Ulterior, după rămânerea definitivă a hotărârii, ea nu va mai avea dreptul de a fi aleasă în funcții care implică exercițiul autorității de stat sau în cadrul unor autorități publice, timp de un an.

”Recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina mea, astfel cum au fost descrise în cuprinsul prezentului acord… Îmi exprim consimţământul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, a declarat inspectoarea în fața anchetatorilor.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu, în acest caz, el fiind desprins dintr-un alt dosar la care aceștia lucrau. Mama elevei care i-a oferit banii inspectoarei, are calitatea de suspect în acest dosar.

Iulia-Cristina Cabarancea este cadru didactic de 22 de ani

Sorin Câmpeanu, ministrul învățământului,  a confirmat pentru sursa citată că va trimite corpul de control la Inspectoratul Școlar Constanța.

ADVERTISEMENT

Iulia-Cristina Cabrancea este cadru didactic de 22 de ani, absolventă a Colegiului Național Pedagogic ”Constantin Brătescu”, în 1995 și a Facultății de Științe Juridice Ovidius Constanța, promoția iunie 2003.

Conform propriului CV, ca inspector școlar a avut responsabilități în zona învățământului particular, al învățământului alternativ și a formării și perfecționării cadrelor didactice.

Ea era membru în Consiliul Consultativ al Disciplinei și a coordonat cererea de finanțare a un proiect Phare, în anul 2004. De asemenea, Cabrancea a publicat diverse articole legate de învățământul primar.

ADVERTISEMENT
Tags: