Un borcan curat și sterilizat garantează succesul unui produs, de aceea e foarte important să ții cont de acest pas înainte de a te apuca de pus la murat legume sau înainte de a face dulceață.
De asemenea, recipientele pentru murături trebuie spălate bine pentru că stând închise capătă un miros neplăcut. În plus, pot exista depuneri și impurități care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
FANATIK vă recomandă să spălați borcanele cu apă caldă și detergent de vase. Ele se pun într-un lighean curat și se curăță cu o perie de vase atât în interior, cât și în exterior.
Înainte de a se trece la pasul doi, cel al sterilizării recipientelor pentru murături, dulceață sau compot, e bine să clătim bine borcane. Procesul se realizează cu apă rece, de mai multe ori.
Așadar, cel mai important aspect când vine vorba de borcane este cel al sterilizării, care se realizează foarte simplu și rapid.
Trucul cel mai folosit de gospodine este cel în care se pune o oală mare cu apă la fiert și se lasă borcanele în ea. Oala trebuie să stea acoperită cu un capac. Se lasă pe foc până când apa dă în clocot.
Se procedează la fel și cu capacele, chiar dacă acestea au fost cumpărate recent de la magazin. Ele trebuie curățate pentru a ne asigura că totul este în regulă.
E foarte important ca borcanele să stea calde, acoperite cu un prosop până când se pun în ele murăturile sau dulceața făcută în casă.
Poate vă întrebați de ce este importantă sterilizarea borcanelor înainte de a fi folosite. Ei bine, în interiorul lor pot exista bacterii care au rolul de a încetini murarea legumelor și nu ne dorim deloc acest lucru.
Totodată, procesul este esențial dacă ne dorim să nu avem probleme cu alterarea și să păstrăm în cămară o perioadă cât mai lungă murăturile și dulcețurile preferate.
Igiena modului de lucru e foarte importantă, de aceea trebuie să ne asigurăm că ne-am luat toate măsurile necesare pentru niște produse de calitate.