Balenele și delfinii sunt printre cele mai răspândite viețuitoare subacvatice în mări și oceane. Se împart în mai multe categorii, iar dacă vreodată le vei întâlni s-ar putea să le vezi dormind, dar fără să-ți dai seama de acest aspect. Cum se odihnesc, spre deosebire de om și cum procedează încât să nu rămână fără aer?
Somnul nu face parte doar din rutina omului, ci și din cea a unui delfin sau a unei balene. Aceste mamifere nu pot supraviețui fără apă și nici nu pot respira fără această sursă vitală. Totuși, nu este exclus ca în timpul somnului să acumuleze mai multă apă decât ar avea nevoie și, astfel, să apară înecul.
Balenele și delfinii sunt mamifere foarte inteligente. Știu cum să se odihnească încât să nu-și piardă viața. Experții au descoperit că, printr-o comparație cu oamenii, aceste viețuitoare sunt respiratori conștienți, în vreme ce noi, în timpul somnului, intrăm într-o fază inconștientă.
Ore întregi pot dormi balenele și delfinii, în adâncul mărilor și oceanelor. La fel ca felinele sau ca patrupezii, ei/ele intră și într-o stare de veghe când închid ochii. Asta înseamnă că oricând pot reacționa, iar un prădător nu le-ar putea face față.
Delfinii și balenele pot dormi chiar și în timp ce înoată încet. Atunci când stau pe loc, se odihnesc fie pe orizontală, fie pe verticală. Durata somnului lor, fără să iasă deloc la suprafață, variază între o oră jumătate și trei ore.
O excepție sunt balenele cu cocoașă, care au fost observate nemișcate la suprafața apei, ceea ce înseamnă că dormeau și nu pot face asta mai mult de 30 de minute, fără a risca să-și piardă din temperatura corpului, din cauza inactivității.
De asemenea, oamenii de știință au mai descoperit că o balenă sau un delfin care sunt mame nu dorm timp de câteva săptămâni decât înotând încet, fiindcă trebuie să-și învețe puii să înoate foarte bine. În caz contrar, aceștia se pot duce de tot la fund.
Femelele și puii lor sunt adesea ținte pentru prădători de aceea le vei vedea înotând doar în grupuri foarte mari și odihnindu-se mai mereu în aceleași zone. Se mai spune și că balenele și delfinii își opresc doar jumătate de creier când dorm și închid doar un ochi, de pe partea opusă, aceasta fiind, de fapt, starea de veghe, pentru a putea acționa rapid, în cazul unui pericol.
Mai aflați și că, spre deosebire de balene, de care puțini prădători au curajul să se atingă, precum rechinii, delfinii dorm mai mult noaptea. Această parte a unei zile este favorita lor și fiindcă se pot hrăni mai bine, adormind și alte viețuitoare subacvatice, precum racii, calamarii sau peștii. Nu se știe încă dacă balenele și delfinii pot și visa.