News

Cum este privit acum Regele Charles al III-lea de britanici. ”Este iubit atât pentru greșelile, cât și pentru virtuțile sale”

După ce a așteptat 74 de ani pentru a deveni rege, Charles al III-lea se grăbește să-și pună amprenta asupra monarhiei britanice. Britanicii văd un nou tip de suveran
30.04.2023 | 13:21
Cum este privit acum Regele Charles al IIIlea de britanici Este iubit atat pentru greselile cat si pentru virtutile sale
Charles al III-lea va fi încoronat pe data de 6 mai Sursa foto: AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Charles și-a folosit primele șase luni pe tron pentru a se întâlni cu liderii religioși din întreaga țară, a reorganizat reședințele regale, a organizat prima sa vizită de stat în străinătate și a pus la cale o petrecere în pijamale la Castelul Windsor, la care a participat și antrenorul echipei de fotbal a Angliei. Apoi a venit marea veste: a deschis arhivele regale cercetătorilor care investighează legăturile coroanei cu sclavia.

Regele Charles al III-lea vrea să arate britanicilor un nou tip de suveran

“Suntem deja surprinși de Prințul Charles care a fost transformat în Regele Charles și pe care încă îl numim Prințul Charles, pentru că așa ne gândim la el”, a glumit istoricul regal Robert Lacey. “Dar, de fapt, el a devenit monarh mai repede decât se așteptau oamenii.”

ADVERTISEMENT

Cu încoronarea la doar o săptămână distanță, Charles, și mașinăria de la Palatul Buckingham lucrează la viteză maximă pentru a-l arăta pe noul rege la lucru. Iar publicul vede un nou tip de suveran, în timp ce el încearcă să subțieze monarhia și să arate că aceasta este încă relevantă într-o națiune modernă și multiculturală, în care venerația pentru Regina Elisabeta a II-a a înăbușit criticile în timpul celor 70 de ani ai acesteia pe tron.

A dispărut eticheta strictă care a caracterizat domnia Elisabetei. Intră un monarh mai uman, care și-a stăpânit lacrimile în timp ce se adresa națiunii după moartea mamei sale și a făcut o minicriză când s-a pătat de cerneală în timp ce semna o carte în Irlanda de Nord. Publicul a râs copios. Regele are acum la el propriul stilou pentru a semna, relatează The Associated Press.

ADVERTISEMENT

În timp ce Elisabeta a evoluat cu grandoare prin întâlniri cu supușii care se înclinau și făceau reverențe în fața ei, Regele Carol a stat pe jos împreună cu congregația în timpul unei vizite la o gurdwara, sau casă de cult sikh, în Luton, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Londra.

La prima sa vizită de stat, a dat dovadă de abilitatea de a rostogoli corect R-urile în timp ce trecea de la germană la engleză într-un discurs în fața Bundestag-ului, parlamentul german. Germanii au fost impresionați. Britanicii au fost surprinși. Cine ar fi știut că poate vorbi germana?

ADVERTISEMENT

Este ca și cum Charles, îndelung ironizat ca fiind gri și rigid, ar fi devenit altă persoană. Cu o subtilitate extremă, personalitatea sa începe să se vadă, cum ar fi în batistele de buzunar mereu schimbate care dau un strop de culoare costumelor sale conservatoare.

Detaliul vestimentar, echivalentul poșetelor Reginei Elisabeta a II-a

“Charles, monarhul, cu defectele și virtuțile sale, a devenit un subiect de interes mai autentic″, a declarat Lacey, autorul cărții Bătălia fraților: William & Harry și povestea din interior a unei familii în tumult. “Adică, ce batistă de buzunar va purta? Poate că aceasta va deveni echivalentul poșetei reginei.”

ADVERTISEMENT

Unul dintre motivele pentru care Charles este atât de nerăbdător să se apuce de treabă poate fi faptul că știe că nu va avea prea mult timp la dispoziție pentru a-și lăsa amprenta. Bărbatul care a așteptat o viață întreagă pentru a deveni rege a făcut aluzie la trecerea timpului în timpul unei cine la palatul prezidențial din Berlin, spunând că speră ca el și Camilla să “trăiască suficient de mult” pentru a se întoarce să vadă cum puietul pe care tocmai îl plantaseră se transformă într-un copac.

Dar există obstacole la orizont, unele legate de istorie, altele de familie. Charles a încercat să depășească problema istoriei promițând deschidere în ceea ce privește legăturile coroanei cu sclavia, dar unii cred că acest angajament nu a fost suficient.

Laura Trevelyan, ai cărei strămoși au înrobit cel puțin 1.000 de persoane pe insula Grenada, spune că regele ar trebui să facă ceea ce a făcut familia ei și să-și ceară scuze. “Sper că va folosi o parte din bogăția pe care familia regală a acumulat-o din comerțul cu sclavi pentru a îmbunătăți viața oamenilor din Caraibe și din Marea Britanie care sunt descendenți ai celor înrobiți”, a declarat ea pentru Times of London.

Apoi, mai există și familia. Charles continuă să resimtă efectele criticilor prințului Harry, a cărui carte de memorii Spare l-a descris pe tatăl său ca fiind distant și lipsit de simpatie față de un fiu care s-a luptat cu moartea mamei sale, prințesa Diana, și apoi a trebuit să lupte pentru ca familia regală să o accepte pe soția sa, Meghan, o americană de origine birasială.

Un monarh mai pregătit decât mama sa la urcarea pe tron

Hugo Vickers, istoric regal și autorul cărții Coronation: The Crowning of Elizabeth II, a comparat accederea noului rege la tron cu numirea în funcția de președinte al unei corporații globale într-un moment în care majoritatea oamenilor s-au pensionat. Este o slujbă în care se va confrunta cu chestiuni legate de religie, forțele armate și politică, pe lângă conducerea casei regale și medierea dușmăniei familiale. “Este un lucru mare de acceptat la această vârstă”, a spus Vickers despre Charles, care împlinește 75 de ani în noiembrie. “Așa că, da, bănuiesc că este un om grăbit.”

Dar, la un alt nivel, lunga ucenicie a lui Charles poate fi, de asemenea, un avantaj, oferindu-i mai multă pregătire și experiențe la care să se bazeze decât mama sa, care avea doar 25 de ani când a devenit regină. În timp ce Elisabeta, la fel ca toți monarhii britanici dinaintea ei, a fost educată de tutori, Charles a fost trimis la școala Hill House din Londra chiar înainte de a împlini 8 ani pentru a începe să experimenteze lumea din afara palatului.

Richard Townend, fiul fondatorului școlii, a fost un contemporan al lui Charles la Hill House. Townend a declarat că tatăl său a creat școala ca un antidot la ceea ce văzuse în calitate de soldat, gândindu-se că copiii care au învățat despre alte culturi vor fi mai puțin predispuși să facă război la vârsta adultă.

“Ceea ce a vrut să facă a fost să facă o școală, care era destul de diferită de alte școli de la acea vreme, în care jumătate dintre copii nu erau englezi”, a spus Townend. “Veneau din toate colțurile lumii, astfel încât copiii să învețe să trăiască unii cu alții, cu naționalități diferite, oameni diferiți, culori diferite, rase diferite, religii diferite. El simțea cu pasiune că dacă copiii ar învăța să trăiască în pace unii cu alții, atunci lumea nu ar putea decât să devină mai bună.″

Charles a obținut în cele din urmă o diplomă în istorie la Universitatea din Cambridge și a petrecut șase ani în Marina Regală înainte de a se concentra asupra îndatoririlor sale de moștenitor al tronului.

În calitate de Prinț de Wales, a fondat organizații caritabile, inclusiv una care ajută tinerii să obțină locuri de muncă, educație și formare profesională. A înființat o companie de produse alimentare organice și s-a ocupat de planificare urbană. Charles a fost, de asemenea, un susținător timpuriu al conservării și protecției mediului.

Cea mai mare controversă din viața lui Charles

Acestea fiind spuse, el a stârnit iritare atunci când a făcut lobby pe lângă miniștrii guvernului și s-a pronunțat împotriva proiectelor care, în opinia sa, amenințau arhitectura istorică a Marii Britanii, atrăgând plângeri că a încălcat interdicția ca familia regală să intervină în politică.

Dar cea mai mare controversă din viața lui Charles a fost destrămarea căsătoriei sale cu prințesa Diana, pe fondul poveștilor despre relația sa de lungă durată cu cea care avea să devină a doua sa soție, Camilla Parker-Bowles. Mulți oameni își amintesc încă de mărturisirea lui Charles că a comis adulter și de înregistrările scurse de la scurgeri de informații despre conversațiile intime dintre Charles și Camilla, inclusiv una în care el se compara cu un tampon.

Lui Charles i-a luat ani de zile să se debaraseze de eșecul primei sale căsnicii, iar mulți oameni au acceptat-o greu pe Camilla. În Spare, Harry a scris cu amărăciune despre efortul palatului de a reabilita imaginea Camillei, sugerând că povești deloc măgulitoare și neadevărate despre el au fost scurse în presă în schimbul unor portrete mai strălucitoare ale familiei regale senioare.

În timp, acțiunile caritabile ale Camillei, simțul umorului și stilul său realist au cucerit publicul, iar Camilla a trecut de la statutul de distrugătoare de case la cel de regină. Ea va fi încoronată alături de soțul ei la Westminster Abbey.

“Acesta este un om care a depășit problemele și obstacolele”, a declarat Lacey, consultant istoric al serialului Netflix The Crown. “Este iubit în ciuda problemelor prin care a trecut. Este iubit atât pentru greșelile sale, cât și pentru virtuțile sale. Avem parte de o figură complexă, iar asta înseamnă o monarhie cu reprezentare personală.”

ADVERTISEMENT