O rețetă unică de piure de cartofi. Îți va ieși gustos și pufos. Îi vei impresiona pe cei dragi sau pe musafirii pe care îi aștepți la masă. Laudele vor fi din plin și vei respecta această rețetă și data viitoare.
Pireul de cartofi este unul dintre cele mai consumate preparate de către români. Îl asortează adesea ca o garnitură pentru o friptură sau pentru o porție de pește. Ca să iasă cât mai pufos și cu o aromă deosebită, trebuie pregătit cu multă grijă.
Nu este deloc greu să faci un piure de cartofi și nici lista de ingrediente nu este una complexă și sofisticată. Ai nevoie de: 7 sau 10 cartofi, dar pot fi și mai puțini, în funcție de cantitatea care îți dorești să-ți iasă, sare, apă, unt și lapte.
În jumătate de oră un piure de cartofi poate fi gata pentru servit. Primul pas este să pui apă la fiert. Între timp, apucă-te să cureți cartofii și să-i tai cubulețe. Îi poți lăsa, de altfel, și cu coajă, cu condiția să-i speli foarte bine.
Când apa începe să fiarbă, cartofii se adaugă în recipient. Îți dai seama dacă sunt gata, testându-i cu o furculiță. Dacă sunt moi, atunci îi poți lua de pe foc. Scoate-i pe toți din apă și începe să-i pisezi cu un mixer sau tot cu o furculiță.
Peste cartofii pisați poți adăuga și puțin din apa în care au fiert. Mai departe, adaugă și untul și o cană cu lapte. Amestecă totul bine și trebuie să îți iasă o textură similară cu smântâna. Un adevărat deliciu la final. Poftă bună!
Multe persoane evită cartofii, pe motiv că acumulează kilograme și că li se mărește colesterolul. De asemenea, sunt de părere că amidonul prezent în această legumă le va afecta circulația sângelui. Ce spun, însă, specialiștii?
Dr. Oana Cuzino, medic primar în Geriatrie și doctor în Științe Medicale, spune despre cartofi că sunt legume extrem de sănătoase, datorită conținutului de vitamina C, potasiu, magneziu, fibre și chiar antioxidanți.
Cartofii sunt foarte sănătoși mai ales dacă sunt mâncați cu moderație, nu în cantități exagerate și nu prăjiți. Contrar aparențelor, cartofii reglează bătăile inimii și dețin controlul tensiunii arteriale. Totodată, sunt ideali pentru o dietă și scad, de fapt, colesterolul din sânge.
”Cartofii mențin sănătatea inimii și controlează tensiunea arterială. Conțin fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu. Toate aceste substanțe echilibrează tensiunea, scad valoarea totală a colesterolului din sânge, mențin sănătatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor.
Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi consumăm de exemplu fierți, sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.
Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși. O porție mică de cartofi, amestecată în salata de legume și brânzeturi sau lângă o bucată de pește și legume la grătar ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore”, explică dr. Oana Cuzino pe doc.ro.