News

Cum iei lumină în noaptea de Înviere. Nu se merge la biserică! Anunţul oficial al autorităţilor

18.04.2020 | 09:20
Cum iei lumina in noaptea de Inviere Nu se merge la biserica Anuntul oficial al autoritatilor
ADVERTISEMENT

Ultimul acord dintre Ministerul de Interne și Patriarhia Ortodoxă Română a stabilit condiții stricte privind slujba de Înviere și împărțirea pâinii binecuvântate și luminii. Credincioșii nu vor putea participa sub nicio formă la liturghia de Înviere și vor trebui să aștepte lumina acasă.

Cum iei lumină în noaptea de Înviere. Este interzisă apropierea de biserică

Clerul va putea oficia slujba de Înviere, dar fără prezența credincioșilor. ”Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult”, se arată între acordul dintre Biserică și Ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

Interdicția a fost detaliată și într-un document Q&A emis de Grupul de Comunicare Strategică legat de ce este permis și ce nu pe durata stării de urgență. Astfel, nu va fi permisă prezența credincioșilor în apropierea lăcașurilor de cult și nu va îngăduit să asculți liturghia nici măcar din mașină.

Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4”, se arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

În ce privește împărțirea Paștilor, aceasta este deja  în curs de distribuire de către preoți și voluntari din fiecare parohie.

Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor”, se arată în acordul dintre Biserică și MAI.

ADVERTISEMENT

Lumina Învierii, adusă de preot, polițist  sau administratorul de la bloc

Lumina de Înviere va fi împărțită tot de către preoți, dascăli și voluntari de sâmbătă seara, de la ora 20.00.

Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie”, au decis autoritățile.

ADVERTISEMENT

Interdicții au fost stabilite și credincioșilor. Aceștia nu vor putea să iasă din case pentru a primi Paștile sau Lumina, ci doar în pragul ușii sau sau la fereastră. În cazul blocurilor de locuințe, vor fi înmânate unui reprezentant al asociației de proprietari, care va trebui  să aibă mască și mănuși.

În spitalele unde nu există preot de caritate, Lumina va fi împărțită de către polițiști sau jandarmi, care vor face acest lucru și în centrele sociale și centrele de carantină.

ADVERTISEMENT