News

Cum primești anafura în izolare. De astăzi, Biserica distribuie Sfintele “Paşti” credincioșilor

17.04.2020 | 06:45
Cum primesti anafura in izolare De astazi Biserica distribuie Sfintele Pasti credinciosilor
Cum primești anafura în izolare. De astăzi, Biserica distribuie Sfintele “Paşti” credincioșilor. Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat miercuru seara noile reguli după care trebuie să se ghideze credincioșii care vor sărbători Paștele în weekend. Astfel, ei nu vor avea voie să participe la slujbă și nici să iasă din casă pentru a lui lumină și anafură, Sfintele Paști urmând să fie distribuite la ușa locatarilor. 

Cum primești anafura în izolare. De astăzi, Biserica distribuie Sfintele “Paşti” credincioșilor

Astfel, din cauza măsurilor de distanțare socială și de reducere a mobilității oamenilor, Sfintela Paști și Lumina Sfântă vor fi distribuite populației de personalul bisericesc, însoțit de maximum cinci voluntari, cu toții având echipament de protecție.

ADVERTISEMENT

Anafura, Pâinea Sfințită, se va distribui la domiciliul credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 08:00 – 17:00, dar și duminică, în prima zi de Paște, între orele 06:00 și 12:00. Lumina Sfântă se distribuie sâmbătă seara, pe 18 aprilie, de la ora 20:00.

Oamenii vor primi Sfintele Paști și Lumina Sfântă pe fereastră sau în pragul casei. În cazul blocurilor, va fi desemnat un reprezentant voluntar, care va avea un echipament de protecție și care va distribui Lumina celorlalți vecini.

ADVERTISEMENT

Iohannis nu a fost de acord cu prima variantă propusă de Vela: “Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”

Regulile noi au fost anunțate miercuri seara de ministrul de Interne, Marcel Vela, după ce președintele Klaus Iohannis a interzis cu desăvârșire prima variantă propusă de ministru, în care oamenii să poată coborâ în fața blocului sau în fața casei pentru a primi lumina: “Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”, a tunat președintele.

Inițial, Marcel Vela anunța acordul dintre MAI și Patriarhia Română care prevedea acordarea sprijinului pentru împărțirea Luminii și a Sfintelor Paști pentru credincioși. Prima versiune a creat un adevărat scandal, iar după 24 de ore ministrul a venit cu o versiune revizuită.

ADVERTISEMENT

Ce prevede noul acord dintre MAI și Patriarhia Română

Vă prezentăm în ceea ce urmează textul noului acord dintre MAI și Patriarhia Română:

“Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

ADVERTISEMENT

2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”

ADVERTISEMENT