Life

Ce scrie pe crucea lui Nelu Ploieșteanu. Care este, de fapt, numele real al regretatului cântăreț

07.04.2021 | 14:55
Ce scrie pe crucea lui Nelu Ploiesteanu Care este de fapt numele real al regretatului cantaret
Cum îl chema, de fapt, pe Nelu Ploieșteanu. Care a fost numele real al regretatului cântăreț. Sursa foto: colaj Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Nelu Ploieșteanu, cântărețul cu voce de mătase din muzica lăutărească, a fost condus pe ultimul drum, astăzi, de familie și câțiva apropiați, în cadrul unei ceremonii restrânse, în care s-a încercat respectarea protocolului SARS-CoV-2. Artistul a fost îngropat în Cimitirul Străulești 2, lângă fiul său, iar cei prezenți la ceremonie au putut observa că pe crucea familiei apar scrise atât numele din buletin al artistului, cât și cel de scenă.

Nelu Ploieșteanu și-a făcut un renume în muzica lăutărească românească, puțini știind care a fost numele real al regretatului cântăreț, care a încetat din viață vineri, 2 aprilie, după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2.  Născut în decembrie 1950, în comuna Ciorani din județul Prahova, într-o familie de muzicieni, cu un trai modest, regretatul solist a învățat de mic ce înseamnă neajunsurile. Cu toate acestea muzicianul, pe numele său adevărat Ion Dumitrache, mărturisea că a avut parte de o copilărie fericită.

ADVERTISEMENT

Lăutarul provine dintr-o familie cu patru copii, precizând într-un interviu că tatăl său cânta la nunți pentru a câștiga o pâine. Nelu Ploieșteanu a ajuns să cânte, la rândul său, pe scene din țară, dar și de peste hotare, însă drumul său pe pământ s-a oprit la 70 de ani. (Citește și: Informații tulburătoare despre soția lui Nelu Ploieșteanu, după înmormântarea artistului: “Rudele se gândesc la ce este mai rău”)

Nelu Ploieșteanu, nume real. Cum îl chema în realitate pe solist

„M-am născut într-o familie nevoiașă. Părinții mei erau tot muzicieni și am moștenit această pasiune de la ei. Am învățat să cânt la acordeon pe prispă.

ADVERTISEMENT

Eram patru copii, tatăl meu câștiga cam 500, 600 de lei la o nuntă și din ăia trăiam. Eram săraci, dar fericiți, împărțeam totul”, spunea regretatul Nelu Ploieșteanu într-un interviu pentru gandul.ro.

Cântărețul de muzică lăutărească a fost pasionat de mic de cântat, însă părinții au vrut un alt viitor pentru el. Tatăl solistului ar fi vrut să meargă la școala militară, regretatul artist dezvăluind că a rămas orfan de tată la vârsta de numai 17 ani.

ADVERTISEMENT

„Mi-a fost extrem de greu. Atunci am început să cânt. M-am apucat de meserie, pentru că trebuia să-mi întrețin familia. Tata voia să mă bage la școala militară, dar n-a fost să fie. Nu voia să ajung tot lăutar ca el.

Nici măcar la nunți nu mă lua cu el, pentru că spunea că sunt prea mic. Prima dată când am câștigat bani a fost groaznic. Un lăutar m-a dus mai mult de milă la o nuntă, ce s-a ținut într-un umbrar, pentru că știa că am talent.

ADVERTISEMENT

Mă dusesem cu acordeonul, fiindcă nu știam că voi cânta și vocal. Dar oamenii cereau și n-aveam ce să fac. În urmă cu 40 de ani nici nu auzisem de stație.

Așa că noi, lăutarii, ne puneam unul în spatele celuilalt și mergeam de la o masă la alta. Am câștigat atunci 400 de lei și am ținut toată nunta”, povestea în trecut Nelu Ploieşteanu pentru revista „Taifasuri”.

Nelu Ploieșteanu, înmormântat în Cimitirul Străulești 2, după protocolul SARS-CoV-2

Nelu Ploieșteanu a murit vineri, 2 aprilie, după două săptămâni petrecute la Terapie Intensivă,. Trupul neînsuflețit a fost ridicat, de dimineață, de la INML, acolo unde se afla de câteva zile, timp în care familia a sperat că, în urma testelor cerute și făcute de medici, se va dovedi că Nelu Ploieșteanu nu mai avea infecția COVID-19 în corp și va putea fi înmormântat creștinește. Toate demersurile făcute au fost însă zadarnice, iar Nelu Ploieșteanu a fost condus pe ultimul drum în cadrul unei ceremonii desfășurată contracronometru, în care s-au respectat normele impuse celor care pier diagnosticați cu COVID-19. Cei care i-au adus un ultim omagiu au putut observa că pe crucea artistului sunt scrise atât numele din buletin, Ion Dumitrache, cât și cel de scenă, Nelu Ploieșteanu.

ADVERTISEMENT