Darius Vâlcov joacă la alt nivel. Fostul ministru a fost la un pas să obțină schimbarea regimului de detenție folosindu-se de un argument fals. Reprezentantul său în sala de tribunal a prezentat un CV în care mai apare titlul de doctor, care i-a fost retras lui Darius Vâlcov prin sentință judecătorească.
Cu puțin timp înainte de Crăciun, Judecătoria Sectorului 5 a analizat cererea lui Darius Vâlcov de schimbare a regimului de detenție. Fostul ministru, adus din Italia în cursul lunii august, acolo unde fugise pentru a scăpa de o condamnare de șase ani de închisoare pentru, a cerut condiții mai bune în închisoare.
Solicitarea sa a fost respinsă de judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadru penitenciarului Rahova, motiv pentru care Vâlcov s-a adresat instanței.
Fostul ministru a cerut schimbarea regimului de detenție din ”închis” în ”semideschis”, invocând o excepție de la legea penală care încadrează aici doar condamnații cu pedepse mai mici de trei ani.
Potrivit încheierii de ședință, consultate de FANATIK, avocatul lui Vâlcov a încercat să-i convingă pe judecători să-i schimbe regimul depunând în instanță un CV al fostului ministru, insistând că acesta are două facultăți și un titlu de doctorat.
”Totodată, arată că petentul este o persoană bine instruită profesional, fiind depus la dosar acel CV care atestă că este absolvent a două facultăţi, având titlul de doctor în economie.
Pe de altă parte, precizează că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale la momentul pronunţării hotărârii de condamnare. De asemenea, precizează că petentul este foarte bine integrat social, arătând în acelaşi timp că acesta prezintă probleme de sănătate”, se arată în documentul de încheiere a ședinței în care a fost analizată cererea lui Darius Vâlcov.
Avocatul lui Vâlcov a mai declarat că natura infracțiunilor pentru care acesta a fost condamnat (trafic de influență și spălare de bani) nu-i confera deținutului un grad ridicat de periculozitate, astfel încât acesta să fie încadrat în regimul de executare închis.
Darius Vâlcov a rămas oficial fără titlul de doctor, în ianuarie 2021. Atunci, Tribunalul București a admis acțiunea Academiei de Studii Economice prin care s-a solicitat anularea diplomei atribuite lui Darius Vâlcov, pe baza unei lucrări de doctorat susținute de politician în anul 2008. Fostul ministru nu s-a prezentat în instanță și nici nu a contestat decizia, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor.
Plagiatul lui Darius Vâlcov a fost constatat de o comisie a CNATDCU, care a identificat peste 80 de pagini cu texte copiate din alți autori, fără ca acestea să fie citate conform normelor academice și fără a se indica sursa, în lucrarea ”Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”.
În 2020, lui Vâlcov i-a fost retras titlul științific de doctor în Finanțe, printr-un ordin al ministrului educației, după care ASE a continuat procedura, obținând în instanță anularea diplomei obținute de acesta.
”În consecință, având în vedere că titlul științific de doctor în Finanțe al pârâtului a fost retras prin OMEC nr.4694/13.07.2020 și că diploma de doctor a fost emisă în considerarea acestui titlu științific, față de dispozițiile art.18 din Legea nr.554/2004, tribunalul va admite acțiunea și va dispune anularea diplomei de doctor eliberată sub nr.448/19.10.2010”, se arăta în motivarea tribunalului, din 20 ianuarie 2021.
Pe de altă parte, magistrații care au judecat cererea de schimbare a regimului de detenție a fostului ministru s-au arătat impresionați de CV-ul acestuia.
”Referitor la circumstanţele personale şi la comportamentul anterior al petentului, instanţa reţine că argumentele aduse de apărătorul ales al petentului sunt juste – petentul este o persoană cu studii superioare, având un CV impresionant (depus la dosar de apărător) prin prisma studiilor efectuate şi a funcţiilor deţinute. De asemenea, se reţine că, în prezent, petentul are anumite probleme medicale, dovedite cu înscrisurile depuse la termenul din 14.12.2023”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5.
Magistrații au considerat, însă, că este prematur și neoportun să se vorbească despre schimbarea regimului de detenție, deși o parte o parte din criterii sunt îndeplinite de Darius Vâlcov. Totuși, judecătorii i-au dat o veste bună fostului politician: el va putea depune o nouă cerere de schimbare a regimului mai devreme decât se stabilise în comisia de evaluare de la penitenciarul Rahova, adică pe 13 mai 2024 (față de 13 iulie 2025, cât era stabilit anterior).
Regimul deschis conferă deținuților posibilitatea de a se deplasa neînsoțiți prin zone din interiorul locului de deținere și de a-și organiza timpul avut la dispoziție, sub supraveghere. Pe de altă parte, regimul închis obligă deținuții să se deplaseze sau să presteze activități doar sub pază, escortă sau supraveghere.
În mod excepțional, condamnații care au o pedeapsă mai mare de trei ani, pot fi încadrați într-un regim semideschis, ”în considerarea naturii, modului de săvârșire a infracțiunii și a persoanei acestora” (art 74, alin 2, lit. C din Legea 254/2013).
Darius Vâlcov a fost predat de către autoritățile italiene, sub garanția că drepturile acestuia vor fi respectate în penitenciarele din România. Pentru actualul ministru, Alina Gorghiu, a fost primul fugar repatriat, în timpul mandatului ei. Vara trecută, ea spunea că Vâlcov își va executa prima parte a mandatului în regim semideschis.
„Odată ce a aterizat în România va fi predat penitenciarului de la Rahova, cu 21 de zile de carantină. Îi asigurăm patru metri pătraţi de detenţie, în celula în care va sta. Acestea au fost garanţiile pe care Ministerul Justiţiei, prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, le-au oferit instanţelor din Italia, pentru a putea să îl aducem înapoi să execute aici pedeapsa.
După ce va sta la Rahova şi va ajunge să execute în regim semideschis, îl vom muta în alt penitenciar. Ca atare, cred că e bine să recăpătăm încrederea voastră a tuturor în sistemul de justiţie. Şi facem astăzi un pas, cred eu, important. Ne aducem fugarii, celebri sau mai puţin celebri, înapoi în ţară”, spunea Alina Gorghiu în august 2023.
Legea română nu prevede pedepse suplimentare pentru condamnații care fug de pedeapsă și se refugiază în alte țări. Tocmai de aceea, Darius Vâlcov poate fi considerat un cetățean model, din acest punct de vedere, avocatul lui insistând că fostul ministru nu are niciun fel de trecut infracțional și că este la prima abatere.
La sfârșitul acestui an, o lege ”a fugarilor”, care prevede pedepse mai aspre pentru condamnații care dispar de la domiciliu, a fost adoptată în parlament, dar blocată la ÎCCJ, care a sesizat Curtea Constituțională pe motiv că ar fi încălcate drepturile inculpaților la un proces echitabil.