News

Cum încearcă patronii din Colectiv să scape de pedepse. Judecător: ”Condamnarea nu se poate întemeia pe simple presupuneri”

Paul Cătălin Gancea, unul dintre patronii clubului Colectiv, cere revizuirea sentinței cu închisoarea invocând prescripția răspunderii penale.
09.01.2024 | 08:33
Cum incearca patronii din Colectiv sa scape de pedepse Judecator Condamnarea nu se poate intemeia pe simple presupuneri
Costin Mincu, Alin Anastasescu și Paul Gancea, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au fost condamnați în cazul incendiului devastator din 2015, în urma căruia 64 de persoane au decedat / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

Paul Gancea, unul din cei trei patroni ai clubului Colectiv, a cerut Curții de Apel București să revizuiască sentința din 2022, prin care a fost condamnat la 6 ani și 4 luni, în cazul incendiului care s-a soldat cu 64 de decese, la concertul trupei Goodbye To Gravity.

Paul Gancea invocă prescripția faptelor

Gancea a solicitat instanței să constate că ”în perioada cuprinsă între momentul comiterii faptelor deduse judecății (30.10.2015) și momentul pronunțării deciziei penale cu nr. 566/A a Curții de Apel București (12.05.2022) a existat o succesiune de legi penale din perspectiva existenței sa nu a unor cauze de întrerupere a cursului prescripției răspunderii penale”.

ADVERTISEMENT

Patronul din Colectiv a invocat decizia 297/2018 a Curții Constituționale referitoare la cauzele de întrerupere a prescripției răspunderii penale, arătând că în cazul lui a apărut o lege penală mai favorabilă.

Instanța ar fi interpretat greșit decizia CCR

”Ar fi arătat instanţa supremă că până la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei CCR nr. 358/2022, fondul activ al legislaţiei nu conţinea vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale, astfel că instanţele de judecată s-au aflat în eroare, considerând în mod neîntemeiat că Decizia CCR nr. 297/2018 era una interpretativă.

ADVERTISEMENT

Aşadar, ulterior condamnării definitive a revizuentului, Curtea Constituţională a României şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au statuat că începând cu 25.06.2018 în Codul Penal nu au existat cauze întreruptive de prescripţie”, se arată în cererea lui Paul Gancea, potrivit unui document consultat de FANATIK.

La finalul anului 2023, Curtea de Apel București a respins acțiunea lui Paul Cătălin Gancea, însă acesta a contestat decizia, iar procesul se va relua din aprilie 2024.

ADVERTISEMENT

Costin Mincu a scăpat de un an și jumătate de închisoare

Într-un alt dosar, Costin Mincu, un alt patron al clubului Colectiv, a obținut o decizie favorabilă din partea aceleiași instanțe, invocând decizia Curții Constituționale.

Curtea de Apel București a admis contestația în anulare a patronului și a încetat procesul penal împotriva lui Costin Mincu pentru infracțiunile de vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de sănătate în muncă, urmare a împlinirii termenului prescripției penale, la cinci ani de la comiterea faptelor (30.10.2020).

ADVERTISEMENT

În urma acestei decizii, Mincu urmează să execute o pedeapsă de 6 ani și 6 luni pentru ucidere din culpă, și nu 8 ani, cât stabilise instanța prin sentință definitivă.

Interesant este că, în motivare, judecătorii critică sentința pronunțată în ”dosarul Colectiv” și susțin că o parte din acuzațiile pentru care Mincu a fost condamnat se bazează pe ”simple presupuneri”.

Judecătorii spun că Mincu și Gancea nu sunt vinovați de spectacolul pirotehnic

”În ceea ce privește o parte din activitatea infracțională reținută de către instanța fondului ca reprezentând o parte constituentă a elementului material al infracțiunii de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă prevăzută de art 349 alin. 1 Cod penal, în dezacord cu instanta fondului, Curtea a apreciat că o condamnare a inculpaţilor nu se poate întemeia pe simple presupuneri, pe deducţii, oricât ar putea părea de logice, împrejurarea că au permis desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, nu se va reţine în sarcina inculpaţilor Gancea Paul Cătălin și Mincu Costin, ci doar inculpatului Anastasescu George Alin care a putut lua cunoştinţă personal şi nemijlocit de folosirea artificiilor şi nu a depus diligentele necesare de a se asigura că nu vor fi folosite”, se arată în motivarea Curții de Apel București, consultată de FANATIK.

Totuși, judecătorii au arătat că patronii se fac vinovați, totuși, că ”au permis și au încurajat accesul unui număr mare de persoane, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare”.

Și al treilea patron al clubului Colectiv, Alin Anastasescu, a depus o contestație în anulare, în ultimele zile ale anului 2023. Aceasta va intra pe rolul Curții de Apel București la mijlocul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT
Tags: