Life

Cum îți dai seama că ouăle s-au fiert complet. Cât timp trebuie să stea în apă, de fapt

Cum îți dai seama că ouăle s-au fiert complet? Multe persoane care vor un ou tare pot avea parte de surprize neplăcute.
22.07.2023 | 14:58
Cum iti dai seama ca ouale sau fiert complet Cat timp trebuie sa stea in apa de fapt
Cum îți dai seama că ouăle s-au fiert complet. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi când ouăle s-au fiert complet? Multe persoane ajung să nu se bucure de micul dejun mult dorit. Fie ouăle sunt prea moi, fie mai tari, iar de aici, pot apărea mari neplăceri, Care este soluția?

Cum îți dai seama că ouăle s-au fiert complet

Ouăle sunt nelipsite de la micul dejun. Pot fi preparate în numeroase feluri, prăjite, fierte, ori făcute omletă. Chiar și așa, pe cât de simplu sunt de preparat, există niște reguli nespuse, care te pot împiedica să obții textura dorită.

ADVERTISEMENT

Dacă adori ouăle fierte de dimineață, atunci trebuie neapărat să ții cont de acest sfat. Cum îți dai seama că ouăle s-au fiert complet? Dacă vrei ouă fierte tari, află că trebuie să le ții ceva mai mult timp în apă.

Mai exact, pentru a obține ouă fierte tari, pune-le într-un vas si acoperă-le cu apă rece. Adaugă o linguriță de sare, pentru că va ajuta la separarea cojii de albușul la final. Pune apoi vasul pe foc și lasă-l la fiert.

ADVERTISEMENT

Acum vine momentul în care trebuie să începi numărătoarea inversă. Când apa începe să fiarbă, lasă ouăle la fiert timp de 12 minute. Dacă ouăle sunt ceva mai mici, atunci lasă-le doar 9 minute. În acest mod știi că ouăle s-au fiert complet și nu vor avea o textură moale.

Cum să faci ouă fierte moi

Dacă însă ești una dintre persoanele care adoră ouăle fierte moi, atunci ai alte reguli de urmat. În acest caz, ouăle trebuie să fiarbă între patru și maxim 6 minute, dar nu mai mult, pentru că se întăresc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, contează și ce faci după ce ouăle s-au fiert complet. Scoate-le și pune-le într-un bol cu apă rece, ori într-un recipient cu gheață. Coaja se va desprinde mai ușor, iar tu te bucuri de un mic dejun cu mult mai rapid.

Ține cont înainte de a pune ouăle la fiert că acestea trebuie verificate. Poate data de expirare nu mai e vizibilă, însă poți să faci câteva teste, ori să acorzi o atenție sporită anumitor detalii.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, pune ouăle într-un bol cu apă. Ce ouă se scufundă, înseamnă că sunt proaspete. Cele stricate, ori expirate deja vor rămâne la suprafață. De asemenea, dacă observi o coajă mai mată, ori cu ceva pete decolorate, atunci ouăle nu sunt proaspete.

ADVERTISEMENT