Peștele este unul dintre alimentele care ar trebui consumate săptămânal. Specialiștii în nutriție îl recomandă datorită beneficiilor pe care le are pentru organism. Carnea de pește este bogată în acizi grași Omega-3 și nutrienți, însă, asta nu înseamnă că nu poate deveni periculoasă. Pentru a sta departe de riscuri, iată cum poți să te asiguri că peștele cumpărat este proaspăt.
Peștele este esențial pentru menținerea unei diete echilibrate și sănătoase. Este recomandat ca acesta să fie introdus în alimentație frecvent, datorită multiplelor beneficii pe care le are. Și, totuși, există momente când acesta poate reprezenta un pericol pentru organism.
Nu toate tipurile de pește pot fi consumate frecvent. Există anumite specii care sunt destul de periculoase din cauza substanțelor toxice pe care le conțin. Acești pești pot fi consumați cu moderație, asta dacă vreți să stați departe de diverse intoxicații.
Atunci când mergeți la cumpărături, trebuie să acordați o atenție sporită peștelui pe care îl alegeți. Dacă nu sunteți atenți la unele detalii, s-ar putea să plecați acasă cu pește vechi.
Un aspect important pe care trebuie să îl luați în considerare atunci când cumpărați pește este modul de depozitare al acestuia. Dacă nu este un mediu igienic și corespunzător, atunci, cel mai bine ar fi sa îl evitați. De obicei, peștele trebuie să fie depozitat în spații cu multă gheață.
Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor a venit cu o serie de sfaturi care vă vor ajuta data viitoare când mergeți la cumpărături. Mai exact, sunt mici aspecte de care trebuie să țineți cont dacă vreți să cumpărați doar pește proaspăt.
În primul rând, culoarea branhiei este cea care dă peștele de gol. Dacă aceasta este maro, atunci peștele nu este deloc proaspăt. În schimb, dacă are nuanțe de roșu, înseamnă că poate fi consumat fără nicio problemă.
De asemenea, dacă peștele este rigid, înseamnă că este proaspăt, iar carnea sa poate fi consumată fără probleme. În schimb, dacă nu este ferm și neted, ci este moale la atingere, înseamnă că este destul de vechi.
Învelișul carcasei trebuie să fie și el strălucitor. Ochii, la rândul lor, trebuie să pară cât mai vioi și mai proeminenți. Dacă sunt înfundați în orbite, este un semn clar al faptului că peștele este vechi și că nu ar trebui consumat.
Pentru a nu te expune riscurilor, nu este suficient să fii atent doar la cumpărături, ci și acasă. Pentru a sta departe de infecții, se recomandă îndepărtarea cât mai rapidă a viscerelor. După acest pas, este esențial ca peștele să fie spălat cu apă rece atât în interior, cât și la exterior.