Peștele ieftin, gustos și bogat în proteine, dar sărac în grăsimi există. Mihaela Bilic ne recomandă să îl mâncăm de două ori pe săptămână. Se găsește în toate magazinele și e chiar delicios.
Peștele este un aliment destul de complex. De asemenea, poate fi adăugat foarte simplu în diferite rețete. Chiar și așa, anumite tipuri de pește, precum somonul, spre exemplu, nu sunt așa de accesibile pentru orice tip de buzunar.
Soluții există însă. Sunt o mulțime de tipuri de pește care sunt ieftine, dar și gustoase. De altfel anumiți pești sunt la fel de sănătoși ca și somonul, sau poate și mai mult de atât, dar au un preț mult mai accesibil.
Peștele ieftin și gustos despre care vorbim în continuare este recomandat de Mihaela Bilic. Conține multe proteine, dar puțină grăsime. Poate fi găsit în orice magazin și poate fi adăugat pe loc în diferite rețete.
Este vorba despre ton. Iar tonul la conservă poate fi o alegere pe cât de sănătoasă, pe atât de accesibilă. Nutriționistul ne recomandă să îl consumăm de minim două ori pe săptămână.
Peștele ieftin și gustos la conservă este mult mai ieftin decât cel congelat sau proaspăt. Astfel, ne putem asigura necesarul de vitamine și de minerale cu doar câțiva lei și mult mai repede.
„Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săpt.
Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă!”, spune nutriționistul.
Și totuși ce să alegem? Este bine cunoscut faptul că tonul se găsește sub diferite forme. Poate fi vorba despre ton în suc propriu, ton în ulei de măsline, în ulei de floarea soarelui sau chiar în sos de tomate.
Alegerea cea mai bună rămâne tonul în saramură, adică în suc propriu. Și se pare că o conservă de ton are o mulțime de proteine și este o alegere mai bună chiar și decât oul, când vine vorba de sațietate.
„Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât din punct de vedere al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!”, adaugă Mihaela Bilic.