News

Cum l-a felicitat Mihail Gorbaciov pe Ion Iliescu, după execuția lui Nicolae Ceaușescu. Mesajul trimis de fostul președinte rus în 1989

Fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov a murit, prilej pentru Ion Iliescu să-și amintească de întâlnirile și discuțiile avute cu fostul lider rus.
31.08.2022 | 08:24
Cum la felicitat Mihail Gorbaciov pe Ion Iliescu dupa executia lui Nicolae Ceausescu Mesajul trimis de fostul presedinte rus in 1989
Ion Iliescu și Mihail Gorbaciov. Foto: Blog Ion Iliescu
ADVERTISEMENT

Iliescu a dezvăluit ce a vorbit cu Gorbaciov în decembrie 1989, în primele zile de la căderea regimului Ceaușescu.

Mihail Gorbaciov l-a felicitat pe Ion Iliescu, imediat după Revoluția din 1989

”Prima mea convorbire telefonică cu Gorbaciov a avut loc în ziua de 27 decembrie 1989, în timp ce eram în prima reuniune cu cei 39 membri ai CFSN, după încetarea diversiunii armate. Atunci, Gorbaciov a ținut să ne felicite pentru victoria Revoluției Române, să ne transmită un mesaj de solidaritate și să ne anunțe vizită pe care urmă să o efectueze Ministrul de Externe, Șevarnadze (care a și avut loc în luna ianuarie 1990)”, explica Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Totodată, Gorbaciov a trimis un mesaj scris de ”de prietenie, de solidaritate, de sprijin” pentru noua conducere a României.

Discuția cu Gorbaciov a fost reamintită de Iliescu și în 1989, la prima ședință a CFSN. „Am întârziat puțin pentru că au fost defecțiuni în stabilirea legăturii telefonice. Deci, am vorbit cu Gorbaciov. Mi-a transmis un salut foarte călduros. A zis că ei urmăresc cu foarte mare atenție și cu simpatie cele ce se petrec în România, că în aceste zile la ei și la televiziune s-au transmis multe cadre din situația din România, inclusiv un interviu pe care mi l-au luat cei de la televiziunea lor și care a apărut pe ecranele televizoarelor. În Congresul Poporului s-au prezentat, sistematic. Ei bine, el a făcut niște chestii foarte frumoase, a avut o declarație foarte frumoasă de apreciere a situației din România și a răspuns cu mare abilitate, cu inteligență și la niște provocări. Că s-a încercat… ați văzut replica lui Ceaușescu la proces, că este o lovitură de stat organizată de niște trădători cu sprijinul agenturilor străine. Care dracu or fi fost alea, nu înțeleg. Or, în zilele respective au apărut, așa, niște zvonuri cu privire la un posibil sprijin din partea Uniunii Sovietice, intervenție militară și așa mai departe”, declara președintele Iliescu.

ADVERTISEMENT

Într-un articol pe blogul său personal, Ion Iliescu a rememorat desele întâlniri pe care le-a avut cu Gorbaciov, în ultimii 30 de ani.

”Cu Gorbaciov nu am avut prilejul să mă întâlnesc, înainte de 1989. Dar, zvonurile care circulau pe această temă, se pare că au fost luate în seamă, de conducerea de atunci. Pentru că, printre altele, în 1987, cu prilejul vizitei lu Gorbaciov în România, am primit “sarcina de partid” , transmisă de la Cabinetul tovarășului Bobu – să mă deplasez la Timișoara, “pe unele teme de propagandă tehnico-științifică” (ideea era, probabil, că să lipsesc din București, în zilele vizitei lui Gorbaciov; pentru că, după aceea, nimeni nu m-a mai întrebat ce am făcut la Timișoara ! Ce pericol puteam prezenta eu – un modest director de Editură? Dar aceasta reflectă starea de spirit, de suspiciune generală, care domnea atunci!).

ADVERTISEMENT

Prima noastră întâlnire a avut loc la Moscova, în iunie 1990 cu prilejul Reuniunii Consiliului Politic al Tratatului de la Varșovia (la nivel de președinți și prim-miniștri) – unde tema centrală a devenit luarea de măsuri pentru încetarea activității Tratatului – această s-a semnat un an mai târziu, în iunie 1991, la Praga. Atunci s-a semnat documentul de dizolvare a Tratatului de la Varșovia. Atunci, Gorbaciov nu a participat. Din partea URSS, documentul a fost semnat de vicepreședintele Ianaev, cel care peste două luni avea să conducă puciul împotriva lui Gorbaciov.

Cu Gorbaciov ne-am mai întâlnit în noiembrie 1990, la Paris la summitul european, Conferință pentru Securitate și Cooperare Europeană care marca schimbările cruciale petrecute pe continentul european și prin documentul sau final “Charta de la Paris” marca încetarea războiului rece și instituționalizarea procesului CSCE.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, ne-am mai întâlnit la câteva reuniuni internaționale – la prima Reuniune a Clubului de la Madrid – inaugurat de Președinții Clinton și Gorbaciov și fostul Președinte al Braziliei, Fernando Cardoso, în prezența Regelui Spaniei; la Reuniunea de la Torino, în 2005, a Forumului Politic Mondial, co-prezidată de fostul Președinte Mihail Gorbaciov și de fostul Premier al Italiei – Andreotti; la Reuniunea aceluiași Forum, în 2007, la Budapesta”, explica Iliescu pe blog.

Ultima întâlnire dintre cei doi lideri de stat a avut loc în 14 aprilie 2010, când Gorbaciov a vizitat Bucureștiul, pentru a asista la lansarea ziarului Puterea.

ADVERTISEMENT
Tags: