News

Adevărul despre liderul AUR. Cum l-am cunoscut pe George Simion. Vecinul gălăgios, bătut de jandarmi

07.12.2020 | 14:54
Adevarul despre liderul AUR Cum lam cunoscut pe George Simion Vecinul galagios batut de jandarmi
George Simion, trântit la pământ de jandarmi la mitingul unionist din 22 octombrie 2016/ Foto: deschide.md - Constantin Grigoriță
ADVERTISEMENT

Ascensiunea politică a lui George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, a început într-un apartament de la mezaninul unui bloc aflat vizavi de sediul Ministerului de Interne, fostul CC al PCR.

În urmă cu patru ani, într-o zi rece de octombrie, Simion a ieșit din respectivul bloc cocoșat de pancarte pentru ca, în aceeași zi, să fie cocoșat de bastoanele jandarmilor, dar și primit în sediile unor partide mari, unul dintre ele fiind aproape să rateze acum intrarea în Parlament tocmai din cauza AUR.

ADVERTISEMENT

Pe atunci, George Simion mi-era vecin, unul destul de zgomotos, într-un bloc construit în perioada interbelică, cu culoare întortocheate despărțite de uși care nu se închideau și care se izbeau în cascadă la cea mai mică adiere de vânt, zgomotul fiind amplificat de acustica de sală de concerte a blocului.

Șuetele vesele ale vecinilor unioniști

La patru ani după ce m-am mutat în blocul respectiv, aflat între Ministerul de Interne și Calea Victoriei, am aflat cine erau vecinii care din când în când organizau un fel de șuete destul de zgomotoase, care se prelungeau până seara târziu. Era Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”,  un ONG  puțin cunoscut la vremea respectivă despre care eu aflasem doar din abțibildurile lipite la intrarea în bloc și pe palier, fără să știu că ei sunt zurbagii care se hilizeau până seara târziu la câteva uși mai încolo.

ADVERTISEMENT

Se pare că nu aveau aer condiționat în apartamentul sau garsoniera în care activau pentru că vara, când soarele amiezii le bătea în geamuri, lăsau ușa deschisă, iar curentul trântea nenorocitele de uși din lemn fără clanțe, puse fără rost între un culoar și altul și care se izbeau la mișcări aproape insesizabile ale aerului.

Pe 22 octombrie 2016, din redacție mi s-a spus să merg la nu știu ce marș al unioniștilor prin București, marș la care urmau să participe tineri basarabeni plecați din Chișinău pe jos să ceară Unirea. Când am ieșit din bloc, George Simion (cine era urma să aflu în scurt timp) căra un maldăr de pancarte cu sloganuri unioniste, alături de alți tineri. Atunci mi-am dat seama că vecinii mei urmau să mute zavera de pe palier în stradă și că aveam același drum în ziua respectivă.

ADVERTISEMENT

La marșul respectiv au participat 2.000 de persoane atât din România, cât și din Moldova, care au cerut măsuri clare pentru unirea României cu Republica Moldova, înfiinţarea unui minister al Reunificării şi adoptarea în Parlament a unei declaraţii de unire.

Manifestația a început la Piața Unirii și a avut ca punct terminus Piața Victoriei. Inițial, totul a decurs fără incidente. Simion dădea tonul scandărilor cu portavocea,  oprindu-se când colegii săi îi cereau ajutorul pe chestiuni de organizare. În mod evident, era liderul manifestanților, un tânăr cu priviri febrile, energic, care în  câteva minute pleca din capul coloanei până la capăt și înapoi, dând indicații.

ADVERTISEMENT

Gabriel Siminion, şi bătut, și cu banii luați

Totul a decurs fără incidente până în fața Guvernului, cu jandarmii asigurând ordinea fără să aibă probleme. Lucrurile s-au schimbat la Piața Victoriei când manifestanții au vrut să intre pe Calea Victoriei, acțiune care nu le-a fost permisă de jandarmi. Atunci George Simion, în fruntea unui „trupe de asalt” formate din alți patru-cinci tineri au încercat să forțeze cordonul jandarmilor. Ciondăneala n-a durat mult pentru că Simion a fost repede pus la pământ, iar după „împământare”, dus la secție și amendat, cu tot cu ceilalți viteji.

Traian Băsescu a reacționat dur printr-o postare pe Facebook, sărind în apărarea celui care peste patru ani avea să-și ducă partidul AUR în Parlament cu același discurs naționalist și unionist folosit de partidul fostului președinte, dar cu mai mult succes decât PMP.

Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu Republica Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de ţară (…) Slugoilor, ce tare vă doare unionismul! L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federaţiei Ruse”, spumega Băsescu pe Facebook, imediat după incident.

Incidentul nu a pus capăt manifestanției, participanții întorcându-se în Piața Universității pe traseul pe care au venit, iar ulterior li s-a alăturat și George Simion, ușurat de 3.000 de lei, amenda primită de la poliție pentru tulburarea ordinii publice, dar la fel de energic. „Mare lucru ce-au făcut… Noi ne-am luptat cu comuniștii din Moldova. Nu ne speriem așa ușor”, spunea Simion, care primise deja interdicție de intrare în Republica Moldova.

Simion obținuse niște corturi rămase după un festival de muzică din Suedia și le-a folosit să-i cazeze peste noapte pe basarabenii veniți la București taman în zona fântânii din Piața Universității pentru a forța partidele la un  dialog. Despre atmosfera din Piață din seara respectivă, am scris AICI. Mărturisesc că frigul de atunci m-a determinat spre seară să mă îndrept spre casă, iar la intrarea în bloc erau aceeași vecini de la „Acțiunea 2012” care acum duceau înapoi recuzita folosită la marș.

Pitorescul Simion și șmecherul Băsescu. Dialogul lor din 2016

Pe fondul simpatiei generate de unioniștii veniți pe jos de la Chișinău, mai ales că evenimentul avea loc în preajma alegerilor prezidențiale din Moldova în care se înfruntau prima dată Maia Sandu și Igor Dodon, George Simion a obținut ce a vrut de la o parte din partide care l-au primit a doua zi la discuții: Nicușor Dan la USR, Ecaterina Andronescu la PSD, Daniel Constantin la ALDE și Traian Băsescu la PMP. Premierul Dacian Cioloș a refuzat dialogul motivând că este prematur în condițiile în care deznodământul alegerilor prezidențiale de peste Prut era incert.

Când a ajuns la PMP, George Simion a început cu stângul discuția cu Băsescu. „Eu am venit aici la partid, cu flash-mobul, şi am spus că domnul preşedinte Băsescu este şmecher”, a spus Simion, precizând că este ”o exprimare pitorească”. „Poţi să renunţi la ea?Pot să fiu şi eu foarte pitoresc şi o să îţi pară rău de pitorescul meu, a ripostat Băsescu.

După patru ani, Simion și-a dus „flash-mobul” în Parlament fără emoții, în timp ce PMP-ul lui  Băsescu a intrat la limită.

ADVERTISEMENT