Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost actualizată valoarea de inventar a bunurilor mobile culturale aflate în domeniul public al statului și în administrarea RA-APPS. În lista anexată actului normativ sunt trecute nu mai puțin de 2.905 obiecte.
În listă sunt trecute picturi, sculpturi, piese de mobilier, covoare, tapiserii, candelabre, porțelanuri și alte obiecte decorative. Majoritatea au o valoare redusă, însă există câteva sute de piese evaluate la zeci de mii de lei, iar 53 de picturi și sculpturi trec de pragul de 100.000 de lei. Practic, Regia ar avea suficiente exponate pentru un muzeu propriu.
Precizăm că este vorba de valoarea de inventar care, în unele cazuri, poate fi chiar de câteva ori mai mică față de valoarea de piață a respectivelor opere de artă, chiar dacă reevaluare a făcut ca valoarea de inventar să crească și ea considerabil. O analiză a listei anexate HG-ului de actualizare a valorii de inventar arată că multe dintre acestea au nevoie de restaurare, printre ele fiind inclusiv cele trei tablouri care au valoarea mai mare de 1.000.000 de lei.
RA-APPS are lucrări de artă valoroase pe care le ține în vilele sale de protocol, fără ca publicul larg să aibă acces la ele. Regia nici nu are o grijă deosebită față de ele întrucât din descrierea lor reiese că unele au nevoie de restaurare.
Cel mai valoros tablou din administrarea RA-APPS este „Car cu boi”, al lui Nicolae Grigorescu, cu 1.444.000 lei. Descrierea care îl însoțește este „stare mediocră, crachiuri multiple și pânză înțepată”. Pictura „Păstoriță torcând” este cotată la 1.165.000 lei deși descrierea este următoarea: „Stare mediocră, crachiuri multiple, pânză înțepată, pe verso petic verniul îngălbenit, necesită restaurare.”
Un la treilea Grigorescu, „Întoarcerea de la câmp pe înserat”, depășește și el pragul de un milion, cu o valoare estimată la 1.048.000 lei. „Stare de conservare: mediocră, pânza ruptă de-a lungul laturilor, în special cea superioară, stratul de culoare murdar alterează aspectul tabloului. Pânza trebuie consolidată și întinsă pe șasiu”, se arată în descriere.
Pe lângă cele trei tablouri, alte 50 de lucrări de artă au valoarea de inventar de peste 100.000 lei, realizate, în majoritate, de pictori români celebri. Prezentăm mai jos lista acestora, grupate în funcție de autor:
În administrarea RA-APPS se află și câteva sculpturi de valoare:
Printre cele 2.905 obiecte, unele provin din patrimoniul Casei Regale, precum este cazul în majorității pieselor de mobilier de la Palatul Elisabeta. De exemplu, un cassone (un fel de ladă de zestre bogat ornamentată, în familiile burgheze italiene) din secolul XVIII, în stilul neorenașterii italiene, care a fost evaluat la numai 4.900 lei.
Unele lucrări de artă provin chiar și din tezaurul românesc de la Moscova, returnat parțial de către Rusia. Majoritatea pieselor sunt obiecte decorative de valoare mică, dar sunt și unele care sunt destul de valoroase. De exemplu, pentru o simplă supieră în stil Empire valoarea de inventar a fost stabilită la 9.600 de lei.
Regia nu a precizat locul în care se află fiecare obiect din listă, cu unele excepții. De exemplu, la Vila Izvorul din Predeal, folosită în anii comunismului ca reședință de vară de către Nicolae Ceaușescu, se află două Grigorescu și un Tonitza, a căror valoare însumată depășește 700.000 de lei, la care se adaugă și o colecție de covoare persane, fiecare dintre ele valorând mii de lei.
Până la ora publicării acestei știri, RA-APPS nu a răspuns solicitării noastre pentru un punct de vedere în legătură cu starea în care se află operele de artă din patrimoniul Regiei.