Life

Cum plantezi corect pomii fructiferi. Metoda eficientă care garantează prinderea puieților

Cum se plantează corect pomii fructiferi. Ce metodă este eficientă și simplă pentru prinderea puieților. Sfatul agricultorilor
31.03.2024 | 14:00
Cum plantezi corect pomii fructiferi Metoda eficienta care garanteaza prinderea puietilor
Cum se plantează pomii fructiferi. Sursa foto: Seminte Ingrasaminte și Turba
ADVERTISEMENT

Sezonul de iarnă este pe sfârșite, iar odată cu sosirea primăverii ne putem relua activitățile de altădată, precum plantarea pomilor fructiferi. În curte, în grădină sau pe câmp, aceștia nu se pun în pământ oricum.

Cum se plantează corect pomii fructiferi. Sfaturi pentru o recoltă bogată

Pomii fructiferi, ca să dea roade la toamnă, trebuie bine fixați în sol. De asemenea, și solul trebuie îngrijit, încât să fie unul fertil și să ferească copacii de bolile fungice sau de insectele care abia așteaptă să-i roadă.

ADVERTISEMENT

Pentru cei necunoscători, pomii fructiferi sunt mai întâi niște puieți, așa cum roșiile, ardeii sau vinetele sunt mai întâi niște răsaduri.  Nu-i cumpărați de oriunde și nu vă așteptați să dea fructe în câteva luni. Poate dura și ani.

Locul cel mai potrivit de unde să achiziționați puieți este o pepinieră autorizată. De aici veți obține material săditor certificat, detaliu care garantează că puieții sunt autentici, din soiul pe care l-ați solicitat.

ADVERTISEMENT

Inginerul Marius Roman spune că puieții ideali pentru cultivat sunt cei cu rădăcină întreagă, nudă. Asta în condițiile în care majoritatea oamenilor sunt atenți la partea superioară a pomilor, tulpină și ramuri, potrivit agrointel.ro

Ce trebuie să faci înainte de plantarea pomilor fructiferi

Atenție, pomii fructiferi trebuie și hidratați înainte de a fi introduși în sol. Concret, scufundați-le rădăcinile într-un vas cu apă, iar aici le lăsați 24 sau 72 de ore, în funcție de dimensiunea rădăcinei sau a puietului.

ADVERTISEMENT

Dacă se vor depăși 72 de ore de când rădăcinile stau într-un vas cu apă, va apărea asfixierea. Totodată, aflați că rădăcinile puieților se pot introduce într-o groapă comună, iar apoi le puteți acoperi cu nisip sau pământ

Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor pomilor fructiferi

Mai departe, se va pune apă la rădăcini, pentru un plus de hidratare. Într-o astfel de stare puteți păstra pomii fructiferi, până când vă decideți să-i plantați. În ziua cu pricina, aceștia se vor scoate unul câte unul, iar rădăcinile vor fi curățate.

ADVERTISEMENT

Curățarea rădăcinilor se numește și ”fasonare”. Ce înseamnă acest lucru? Tăiați tot ceea ce este toxic, uscat și lăsați doar partea bună a rădăcinii. După acest pas, urmează ”mocirlirea”, care presupune introducerea într-un preparat bizar.

Preparatul pentru mocirlire este un amestec din bălegar de vacă proaspăt, mraniță, pământ de pădure sau pământ reavăn, bine mărunțit. Peste se va turna apă și un stimulator de înrădăcinare.

Următorul pas și, aproape, final, presupune punerea puieților în gropi cu o adâncime de circa 50 de centimetri și un diametru de 50 de centimetri. Aveți grijă ca punctul de altoire să rămână la suprafață cât pentru două degete.

De asemenea, astupați rădăcinile în așa fel încât să se creeze un mușuroi, iar ramurile le mai puteți scurta. Cu un clește pentru grădinărit, se vor îndepărta crenguțele uscate. Pe lângă toate acestea, ați face bine să amenajați o plasă antirozătoare în jurul puieților.

ADVERTISEMENT
Tags: