News

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să plantezi pomi fructiferi. Explicația din Codul Civil pe care puțini proprietari de case o știu

Ce distanță față de gardul vecinului trebuie avută în vedere atunci când plantăm pomi fructiferi. Prevederea din Codul Civil pe care foarte puțini o știu.
18.06.2023 | 21:43
La ce distanta fata de gardul vecinului ai voie sa plantezi pomi fructiferi Explicatia din Codul Civil pe care putini proprietari de case o stiu
La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să plantezi pomi fructiferi, conform Codului Civil. Sursa foto: Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Care este distanța față de gardul vecinului la care ai voie să plantezi pomi fructiferi. În Codul Civil există o prevedere destul de clară pe care puțini proprietari de case o știu.

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să plantezi pomi fructiferi, conform Codului Civil

Plantarea de pomi fructiferi la țară sau la oraș, dacă vorbim de cei care locuiesc la casă, este un obicei destul de împământenit printre români. E important de avut în vedere faptul că există reguli atunci când avem astfel de planuri.

ADVERTISEMENT

Astfel, în momentul în care luăm decizia să plantăm copaci lângă un gard învecinat cu altă curte, trebuie să acordăm o grijă deosebită distanței la care facem plantările. Legea spune clar care este distanța față de gardul vecinului.

De notat că această distanță a fost stabilită în Codul Civil, la articolul 613. Legea spune că distanța față de gardul vecinului trebuie să țină cont de distanța în raport cu gardul vecinului.

ADVERTISEMENT

Această prevedere legislativă se aplică pentru toți arborii plantați în vecinătatea altei proprietăți. Excepție fac arbuștii sau gardul verde care să nu depășească o înălțime de 2 metri.

Articolul 613 din Codul Civil spune că atunci când nu există o legislație locală sau un obicei al localității, ”pomii trebuie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri față de gardul vecinului sau, dacă gardul nu există, de linia de hotar”.

ADVERTISEMENT

”În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, se arată la alineatul 1 din Cod.

Ce drepturi are proprietarul vecin dacă legea nu este respectată

Dacă nu respectăm această distanță, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii. Totul se face pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, proprietarul spațiului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Codul Civil mai stipulează că distanţa legală se va măsura cu începere de la inima arborelui, până la linia de hotar a ambelor fonduri sau până la mijlocul zidului, gardului sau şanţului comun, când fondurile ar fi despărţite printr-un zid, gard sau şanţ comun.

Dacă linia de demarcație aparţine exclusiv unuia dintre vecini, se calculează distanţa de la marginea exterioară a acestora dacă aparţin aceluia care vrea să planteze. În cazul în care aparţine celuilalt vecin, distanţa se va măsura de la marginea care este în partea sa.

În cazul în care două proprietăți sunt despărţite de un drum public sau de un curs de apă, la calcularea distanţei se va lua în considerare şi lățimea acestora.

ADVERTISEMENT