Sport

Cum poate scăpa Dinamo de spanioli: „Cheia e la Negoiță! El decide, nu Cortacero!” Ce sumă se va plăti lunar în insolvență. Exclusiv

Constantin Anghelache a declarat că Dinamo poate scăpa foarte ușor de Cortacero, cu ajutorul lui Ionuț Negoiță și a explicat ce sumă va trebui să achite lunar Dinamo pentru a trece cu bine de insolvență
01.07.2021 | 19:04
Cum poate scapa Dinamo de spanioli Cheia e la Negoita El decide nu Cortacero Ce suma se va plati lunar in insolventa Exclusiv
ADVERTISEMENT

Constantin Anghelache a lămurit pentru FANATIK cum se va încheia „telenovela” lui Ionuț Șerban la Dinamo și explică de ce alb-roșii nu vor trebui să achite niciun leu din clauza de un milion de euro lui Vasile Șiman, fostul patron al celor de la Spotul Studențesc.

Fostul președinte al lui Dinamo a vorbit pe larg despre diferențele dintre prima și a doua insolvență, cum poate scăpa Dinamo de Pablo Cortacero și ce se va întâmpla cu cei înscriși la masa credală, care vor pierde aproape în totalitate toți banii cu care au împrumutat clubul sau pe care îi au de recuperat de la Dinamo.

ADVERTISEMENT

Constantin Anghelache știe cum Dinamo își poate rezolva principala problemă: Pablo Cortacero

Constantin Anghelache a explicat de ce Ionuț Negoiță este singurul care poate rezolva „criza spaniolă” de la Dinamo, care ar putea scăpa în timp record de „investitorii” iberici: „Dinamo scapă de Cortacero în momentul în care domnul Negoiță este de acord cu înstrăinarea acțiunilor. Când domnul Negoiță i-a vândut lui Drăghia, pe 200 de lei, mă refer la firma Lotus, i-a pus o clauză. Nu poate înstrăina nicio acțiune, dar s-a procedat invers.

Domnul Cortacero nu a cumpărat de la Dinamo acțiunile, ci de la domnul Drăghia cele 200 de părți sociale și a devenit proprietarul unic al lui Lotus. În consecință, e proprietarul pachetului majoritar de 73% din acțiuni al lui Dinamo. Dar la Registrul Comerțului se regăsește în continuare acea clauză: cine a preluat se substituie Lotus și Cortacero doar în cazul în care domnul Negoiță este de acord să vândă. Asta e problema!”.

ADVERTISEMENT

Ba, mai mult, Cortacero va pierde mare parte din suma de 550.000 de euro cu care a creditat clubul Dinamo și va mai primi în urma procedurii de insolvență doar 3%, lucru care se va întâmpla și cu banii lui Ionuț Negoiță: „Domnul Cortacero, ca toți escrocii, nu a dat banii ca sponsorizare, ci sub formă de împrumut. În consecință e o datorie care se va înscrie la masa credală. Deci practic va pierde 97% din sumă și se vor scărpina în buză toți cei care l-au ajuat cu banii! Mai ia 3% care trebuie să îi dea Dinamo. Insolvența îl va curăța și pe Cortacero și Negoiță de bani și vor rămâne cu 3% active. Deci vor mai recupera doar 3% din sumele cu care au creditat”.

Ionuț Negoiță are în continuare cheia care poate încheia și „telenovela spaniolă”, printr-o simplă vizită la un notar! Practic, fostul patron al „câinilor” poate cere printr-un document punerea pe „tarabă” a lui Dinamo, adică posibilitatea ca acest club să fie din nou tranzacționat. Explicația o dă tot Constantin Anghelache: „Cheia este acum la domnul Negoiță, dacă va merge la notar și va scoate o declarație solemnă în care să spună că îi cedează lui Dinamo și e de acord să se vândă aceste acțiuni oricui dorește Dinamo!

ADVERTISEMENT

Cheia este tot la domnul Negoiță și dacă vreți vă spun mai multe. Cortacero nu poate face nimic până nu este de acord domnul Negoiță. Pentru că banii ăia nu sunt ai lui Cortacero! Să ne lămurim și cu asta. A luat de la mine, de ăla și de la ăla! Este simplu ca bună ziua! Negoiță poate lăsa liber clubul spre tranzacționare! „Sunt de acord cu înstrăinarea către orice altă persoană”. La notar. Repet, simplu ca bună ziua! Cu această declarație solemnă, domnul Eftimescu poate rezolva imediat”.

Anghelache explică de ce Ionuț Negoiță nu o ajută pe Dinamo

Constantin Anghelache a explicat de ce Ionuț Negoiță nu a încercat până acum să facă această declarație solemnă, care l-ar putea elimina definitiv din poveste pe Pablo Cortacero: „Pentru că unii îl suspectează că cei 550.000 de euro sunt dați de Dorin Șerdean! Unii zic că sunt dați chiar de domnul Negoiță. Nu a spus că i-a dat 150.000 de euro? Restul de bani cine i-o fi dat? Nu știu. Dar dacă i-o fi dat domnul Negoiță? Și domnul Negoiță spune: Sunt de acord să vinzi, dar mie îmi dai ăia 500.000 de euro înapoi! E o complicație, dar lumii nu îi place să cerceteze”.

ADVERTISEMENT

Anghelache îl dă în vileag și pe Dorin Șerdean, pe care îl vede un impostor și un mincinos. Mâna dreaptă a lui Cortacero a aruncat o informație într-o ultimă încercare de a bloca intrarea în insolvență a lui Dinamo: „Domnul Șerdean a făcut o declarație mincinoasă că are pe cineva în România care vrea să cumpere Dinamo. Toate astea se întâmplau înainte ca Dinamo să intre în insolvență! Și dacă el venea cu unul de mânecă, Dinamo întârzia intrarea în insolvență și atunci vindea clubul pe două milioane, îi dădea și lui Negoiță 550.000 și îi mai rămânea de o friptură. Nu are cum să meargă în Spania să ia acțiunile de la Cortacero. A fost încercarea lui de a stopa intrarea în insolvență. Asta e tot!”.

Insolvența nu e un dezastru pentru Dinamo. Ce sumă va trebui să plătească clubul în următoarele 36 de luni

Intrarea în insolvență nu e un capăt de țară din punctul de vedere al lui Anghelache, iar Dinamo va reuși cu puțin noroc să plătească mare parte din datorii, conform deciziei instanței, în următorii trei ani sau chiar mai repede, așa cum s-a întâmplat: „Negoiță avea de plătit în trei ani de zile aproape 800.000. Când a luat banii de pe Grigore a plătit pe toată lumea, că instanța spune că trebuie plătit în maxim trei ani și totul a fost ok. După care a început toată debandada care este fără precedent! Problema este că domnul Negoiță nu a ținut cont de prevederea din legea 85, ca să nu înstrăineze cu patru luni înainte de a intra în insolvență niciun activ.

Îl înstrăinează, îl pune la masa credală. El a făcut astfel o compensație între jumătate din baza de la Săftica, aia de la șosea, le-a dat la jucători să mănânce și să doarmă. Ceea ce a făcut el se numește troc. Eu își vând ție terenul și tu îmi dai banii. Tot aia este. Sunt două contracte care se numesc contracte prin compensare. Ca atare, este în instanță ca bancrută frauduloasă. Că a vândut nu e nicio problemă dar de ce nu a pus banii la masă credală. Să le dea 9%, nu 4,5% procente și asta cer ei acuma. Negoiță a încurcat lucrurile”.

Prin urmare, situația de acum nu poate fi mai gravă ca atunci, mai ales că este vorba de o datorie mult mai mică față de cea 2014, iar Ionuț Negoiță are un proces pe rol legat de acest subiect: „Situația de acum nu e mai gravă decât cea din 2014. E mai gravă doar prin natura minciunilor și a prostiei! În prima insolvență, când eu i-am învățat și nimeni altcineva, că fără mine nu o făceau! Eu nu știu ce minte a avut domnul Negoiță când a încheiat contract cu 17,5 milioane de euro datorii! Cum s-o fi gândit el?

E adevărat că a vorbit cu mine înainte și l-am sfătuit că insolvența e singura soluție. El a spus că bagă șapte-opt milioane pe an. Dacă ai banii ăștia, insolvența te ajută. Ceea ce s-a și întâmplat! A făcut insolvența, s-a stabilit masa credală, l-a vândut pe Dragoș Grigore la Toulouse și a luat pe el aproape un milion de euro.

97% din datoriile clubului se vor șterge, iar creditorii vor primi doar 3% din active, ceeea ce înseamnă că datoriile lui Dinamo vor fi eșalonate conform instanței pe o perioadă de 36 de luni, adică trei ani. Dinamo va avea așadar de plătit o „rată” lunară de doar 8.333 de euro: „Dacă ei procedează ca data trecută, să găsească niște bani cu care să achite niște datorii care sunt până în insolvență. Dacă nu, se intră la masa credală pe cinci categorii de creditori, ajungând la ultimii, creditorii normali care sunt angajații. Se începe cu jucătorii, statul, etc. Nu e nicio problemă, pentru că acolo se aprobă cota de restituire, ca să se reorganizeze clubul.

Practic va fi raportul între activele care le mai are clubul Dinamo, adică jumătate din Săftica și aceste datorii. Săftica e în contabilitate probabil 300-400 de mii de euro. Se împarte la aproape șapte milioane și rezultă vreo 3 procente”.

Din banii ăștia, va lua fiecare 20.000, 30.000, ăla 70.000 și la revedere! Deci creditorii vor primi doar 3% din sumele inițiale. Și cunosc precis că instanța le-a dat precis trei ani la dispoziție pentru a plăti datoria pe acest procent de 3%.

S-a făcut un scandențar și dacă vreți vă și calculez eu acum ce bani trebuie să plătească Dinamo lunar. 300 de mii de euro împărțit la 36 de luni, fac 8.333 de euro. Atât trebuie să plătească Dinamo. Situația pare mai gravă pentru că sunt niște jucători care au depus memorii pe la FIFA și UEFA”.

De unde vine datoria de șase milioane de euro a lui Dinamo

Acum e altceva. Insolvența are la bază o datorie de șase milioane și ceva de euro. Și o să vă spun de unde vine. Două milioane și ceva vin de la DDB, că au dat banii sub formă de împrumut, nu donație, ca o garanție viitoare în acțiuni. Ceea ce se va întâmpla și vor ajunge la 26%.

Ei vor lua acum acțiunile prin hotărâre judecătorească. Asta intră în vigoare după alte clauze! Alte două milioane e datoria față de domnul Negoiță. Are o datorie față de domnii de la Timișoara de 1,1 milioane de euro pentru Rotariu, caz în care s-a judecat fondul nu și recursul. De aceea Timișoara s-a înscris la masa credală și datoria nu a fost ștearsă, plus alți 900.000 de euro față de Negoiță. Și mai este și domnul Pablo Cortacero cu cei 550.000 de euro.

Constantin Anghelache, despre viitorul lui Dinamo și cum ar putea intra clubul în faliment

Constantin Anghelache vine cu sfaturi importante pentru conducerea lui Dinamo și vede în continuare luminița de la capătul tunelului. Specialistul în insolvență a explicat și ce se va întâmpla la masa credală, unde vor exista cinci categorii de creditori: „E foarte complicat, dar se pot rezolva lucrurile. Dacă această dezlegare de care v-am spus se întâmplă și în condițiile în care și insolvența va merge și nu se va bloca. Insolvența înseamnă automat că orice datorie se blochează. Orice plată o face numai judecătorul sindic și administratorul judiciar. Ei angajează, ei plătesc”.

Profesorul universitar a încercat să explice cum ar putea Dinamo să ajungă să declară falimentul în urma insolvenței, un scenariu însă care poate fi evitat: Se ia conform legii totul de la A la Z. Dinamo nu a plătit? Se includ penalități la plata întârziată, începe să i se blocheze vânzarea de jucători și sportiv să i se ia puncte, iar după ce se epuizează aceste etape care curg rapid, una după alta, se ajunge la faza în care instanța se reunește și spune că nefiind capabili să ducă la capăt programul de reorganizare judiciară, clubul este declarat falimentar și activele care mai sunt se vând de către instanță prin licitație pentru a se mai recupera ceva bani și să le dea creditorilor”, a concluzionat Constantin Anghelache pentru FANATIK.

  • 6 milioane de euro e suma datoriilor lui Dinamo
  • 550.000 de euro e suma cu care Pablo Cortacero a creditat Dinamo
  • 97% e procentul pe care cei înscriși la masa credală îl vor pierde din sumele pe care le au de primit de la Dinamo
ADVERTISEMENT