News

Cum pot ajunge pensionarii din România la venituri precum cei din Austria: ”E singura soluție pe care o văd”

În ciuda reformelor repetate din sistemul de pensii, România rămâne în fruntea clasamentelor celor mai săraci bătrâni din Uniunea Europeană. Ce se întâmplă în alte țări.
17.03.2024 | 14:36
Cum pot ajunge pensionarii din Romania la venituri precum cei din Austria E singura solutie pe care o vad
După o viață de muncă, pensionarii din Austria se pot bucura de o bătrânețe liniștită / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernele care au condus România în ultimele trei decenii nu au reușit să le aducă bătrânilor un trai decent. Dimpotrivă, țara noastră se află în fruntea statelor europene cu cele mai mici pensii.

Ce pensii au austriecii

Conducătorii țării se plâng că nu au suficienți bani să mărească pensiile, cu toate că angajații din sistemul bugetar au avut parte de măriri importante, în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

În alte state din Uniunea Europeană, nu există o criză reală a pensiilor, pentru că nivelul acestora este destul de ridicat. Un exemplu este cel al Austriei, unde pensia este de 1.218 euro.

„După 35 de ani de muncă, cât ia austriacul, ia 1218 euro, românul ia 1280 de lei, adică 270 de euro”, a declarat Monica Tatoiu la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Cum pot crește pensiile în România, peste noapte

Femeia de afaceri a identificat și o măsură pe care guvernul ar putea s-o ia rapid, și care ar putea echilibra balanța între veniturile pensionarilor români și ale austriecilor.

”Acuma, 1280 de lei în România se trăiește foarte prost. Singura soluție pe care eu o văd, reducerea cu minimum 25% a cheltuielilor de administrație din România și banii redirecționați în domeniile în care s-a ajuns în buza prăpastiei.

ADVERTISEMENT

Trăim într-o țară în care administrația nu funcționează și consumă o grămadă de bani”, a mai spus Monica Tatoiu, potrivit sursei citate.

Unele state din UE oferă a 13-a pensie sau prime de Crăciun

România are, în prezent, cea mai mică pensie medie din Europa (aproximativ 430 de euro) și a doua cea mai mică pensie minimă (260 de euro).

ADVERTISEMENT

În Austria, precum și în alte state ale UE, nu există conceptul de pensie minimă. Dacă o pensie este mai mică de 1.217 euro, statul alocă indemnizații sociale pentru ca venitul beneficiarului să depășească 1.325 de euro lunar.

Cea mai mare pensie din Uniunea Europeană este în Luxemburg, acolo unde persoanele care au împlinit 62 de ani pot primi de la 2.165 euro (pensia minimă), până la 10.000 de euro.

În alte state precum Ungaria se acordă și a 13-a pensie, iar bătrânii din Slovacia primesc un bonus de Crăciun care se calculează invers proporțional cu valoarea venitului lunar.

ADVERTISEMENT
Tags: