News

Cum pot evita șoferii confuzia între pedala de accelerație și cea de frână. Trucul ascuns de instructorii auto

Cum pot evita șoferii confuzia între pedala de accelerație și cea de frână? La această întrebare oferă explicații un specialist în conducere defensivă.
19.02.2024 | 19:43
Cum pot evita soferii confuzia intre pedala de acceleratie si cea de frana Trucul ascuns de instructorii auto
Se poate evita confuzia între pedala de accelerație și cea de frână? Trucul ascuns de instructorii auto. Sursa foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Un specialist în conducere defensivă ne explică detaliat cum putem evita extrem de ușor confuzia între pedala de accelerație și cea de frână. O astfel de eroare stă la baza multor accidente grave.

Se poate evita confuzia între pedala de accelerație și cea de frână? Trucul ascuns de instructorii auto

Nu de puține ori auzim în spațiul media știri de genul ”X a provocat un grav accident rutier după ce a confundat frâna cu accelerația”. Pot exista evenimente cu urmări tragice în urma unor astfel de confuzii.

ADVERTISEMENT

Chiar în acest weekend, un un accident spectaculos, din fericire fără victime, s-a produs în stațiunea Băile Herculane. Aici, un șofer care parcase în zona unui restaurant ar fi apăsat din greșeală pedala de accelerație și a intrat în plin în vitrina localului.

Mașina a avut o viteză atât de mare încât a spart geamul restaurantului. Mai multe mese și scaune au fost distruse. Vehiculul s-a oprit abia în zidul localului. Nimeni nu a fost rănit. Șoferul va trebui acum să achite daunele provocate.

ADVERTISEMENT

În urma accidentului din Caraș-Severin, foarte mulți români se întreabă în spațiul online dacă şoferul a făcut-o intenţionat sau ar fi confundat pedala de frână cu cea de accelerație.

Răspunsul va fi dat probabil de ancheta poliției. Ceea ce este cert e faptul că astfel de cazuri au mai existat în țara noastră. Specialiștii spun că asemenea cazuri nu ar trebui să existe.

ADVERTISEMENT

Deosebirea clară dintre accelerație și frână reprezintă un principiu elementar. Acesta este învățat şi, teoretic, ar trebui să fie stăpânit de toţi viitorii şoferi. Un specialist în conducere defensivă spune că există un truc simplu prin care nu avem cum să face confuza frână – accelerație. Din păcate, nu toți instructorii auto îl împărtășesc cu elevii lor.

Trainer de conducere defensivă: ”Foarte importante sunt poziția la volan, poziția corpului în scaun și poziția picioarelor”

Sorin Bădică, trainer de conducere defensivă, subliniază că foarte importante sunt poziția la volan, poziția corpului în scaun și poziția picioarelor în dreptul pedalelor și mâinile pe volan. Iată cum putem evita confuzia frână – accelerație:

ADVERTISEMENT

Cu piciorul stâng călcăm ambreiajul până în podea, piciorul să fie ușor flexat, iar călcâiul piciorului drept drept să fie înfipt pe podea, în prelungirea pedalei de frână.

Trebuie să ne gândim că avem reacții instinctive, când apar pericole calc pe pedala pe care o am în față, reacția este să ne apărăm, să ne ferim, dacă piciorule este în fața accelerației clar vom accelera”, a explicat specialistul, conform Observator News.

ADVERTISEMENT