În prezent, școala de șoferi costă foarte mult în România, ajungând la sume de peste 2.000 – 2.500 de lei. Anumiți tineri din țară pot însă obține gratuit permisul de conducere grație unui program dedicat persoanelor defavorizate.
În acest început de an 2024, programul ”Permis pentru viitor”, a ajuns le cea de-a 9-a ediție. Acesta este dedicat tinerilor din medii defavorizate pentru care permisul de conducere este o condiție sau poate fi un avantaj în obținerea unui loc de muncă.
Programul este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Sunt eligibili pentru a beneficia de fonduri tinerii din medii defavorizate.
Aceștia trebuie să aibă vârsta între 18 și 25 de ani. Ei pot opta să obțină permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie. Finanțarea acoperă costurile școlii de șoferi și cheltuielile aferente.
”Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România anunţă programul ”Permis pentru viitor”, ediția a noua, 2023, pentru tineri din medii defavorizate, născuți între 24 noiembrie 1998 și 24 noiembrie 2005 inclusiv, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală, care au nevoie de sprijin material pentru acoperirea cheltuielilor necesare obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente)”, se arată pe site-ul Pentru Comunitate.
E important de subliniat că programul este organizat pe bază de concurs de proiecte. Cei interesați se pot înscrie online sau pot trimite proiectele prin poștă până la data de 24 ianuarie 2024. Formularul de înscriere și alte informații sunt disponibile pe website-ul Fundației Pentru Comunitate – https://pentrucomunitate.ro/permis.
O persoană care va fi declarată eligibilă poate să obțină finanțare în valoare maximă de 5.000 lei. Suma poate acoperit integral sau parțial costurile obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie.
Pot să se înscrie în program tineri care:
Înscrierea la școala de șoferi trebuie să aibă loc în termen de o lună de la semnarea contractului. Finalizarea cursurilor teoretice și practice la școala de șoferi (solicitantul este pregătit să se înscrie la examinarea în cadrul poliției) este data de 31 octombrie 2024.
În edițiile anterioare, 143 tineri au finalizat cu succes cursurile și examenul. Alți 41 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.