News

Cum pot primi pensie româncele care au muncit în Italia ca bone sau menajere. Legea se va schimba

Se schimbă legea în Italia. Anunț pentru româncele care au muncit de-a lungul anilor ca bone, menajere sau asistente familiale.
21.10.2023 | 16:36
Cum pot primi pensie romancele care au muncit in Italia ca bone sau menajere Legea se va schimba
Cum pot primi pensie româncele care au muncit în Italia ca bone sau menajere. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum pot primi pensie româncele care au muncit în Italia ca bone sau menajere. Foarte multe femei care au ales să plece din România și să muncească în afara granițelor, își desfășoară activitatea în domeniul casnic.

Cum pot primi pensie româncele care au muncit în Italia ca bone sau menajere

Acum, legea se va schimba pentru mai multe categorii de salariați din Italia. Printre aceștia se află și persoanele care lucrează ca menajere, bone sau asistente familiale. Conform modificărilor legislative, acești angajați vor putea obține pensie cu doar cinci ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale.

ADVERTISEMENT

Astfel, româncele care au muncit în Italia pe astfel de posturi și au cotizat 5 ani pot primi pensie pentru limită de vârstă. Există, însă, o condiție. Potrivit La legge per tutti, citat de Rotalianul.com, poate fi cerută de cei care nu au cotizat înainte de anul 1996.

De această pensie cu cinci ani de contribuții pot beneficia doar anumite persoane. Nu poate fi primită la vârsta normală de pensionare (67 de ani pentru femei, dar și pentru bărbați). Va fi acordată persoanelor cu vârsta de cel puțin 71 de ani.

ADVERTISEMENT

Totodată, cei care solicită acest tip de pensionare, trebuie să facă obiectul calculării contribuției totale. Ei nu trebuie să aibă contribuții achitate sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Pensia în România pentru cei care au lucrat în afara țării

Românii care au muncit sau încă își desfășoară activitatea în Italia vor primi pensie în funcție de intervalul de timp lucrat. Indemnizația se acordă în momentul în care se punctează condițiile de pensionare, adică vârsta și vechimea minimă.

ADVERTISEMENT

De altfel, cetățenii români care muncesc în acest stat trebuie să știe că perioada lucrată în Italia se va cumula cu anii munciți în România, în cazul în care și-au desfășurat activitatea și pe piața muncii din țara de origine.

Legea din România prevede ca unui om care își depune dosarul de pensionare și a muncit într-o altă țară, pentru o perioadă de timp, să i se ia în calcul la vechime și anii munciți în afara României.

ADVERTISEMENT

Însă, aceștia au de respectat o condiție vitală pentru a i se lua în calcul vechimea de muncă într-o altă țară. Mai exact, un român trebuie să fi muncit, cu contract de muncă, peste un an în statul respectiv.

ADVERTISEMENT
Tags: