News

Calcul pensie: cât va primi un român cu un salariu de 4.000 de lei, după 35 de ani de muncă. Suma este de-a dreptul modestă

Viitorii pensionari ai României nu au deloc motive de bucurie. Calculele arată prost, iar perspectivele sunt de-a dreptul dramatice.
07.10.2023 | 16:44
Calcul pensie cat va primi un roman cu un salariu de 4000 de lei dupa 35 de ani de munca Suma este dea dreptul modesta
Pensionarii reprezintă o categorie socială defavorizată, în România / Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Deși se vorbește mult timp despre pensiile speciale, România nu e nici pe departe o țară a privilegiaților. Din contră, după mai bine de cinci ani de reformă a pensiilor, lucrurile par să arate din ce în ce mai rău pentru seniorii țării.

Câți bani va primi de la stat un pensionar care a avut un salariu de 4.000 de lei

Zilnic aflăm din știri despre cât au mai crescut pensiile și despre eforturile guvernanților de a asigura românilor o bătrânețe liniștită. Toate astea pălesc în fața calculelor reci, care arată că un angajat cu un salariu decent va avea parte de o bătrânețe grea, după mulți ani de muncă.

ADVERTISEMENT

Astfel, un român care a avut un salariu de 4.000 de lei, va avea o pensie asigurată de statul român de 1.600 de lei, după 35 de ani în câmpul muncii, arată publicația Botoșani News.

Veștile proaste nu se opresc aici. România este una din țările cu cea mai mică speranță de viață din UE, care ajunge la aproximativ 73 de ani. Asta înseamnă că în circa 10 ani care îi rămân să se bucure de pensie, acesta va încasa cel mult jumătate din cât a cotizat.

ADVERTISEMENT

Sistemul de pensii s-ar putea prăbuși în jurul anului 2030

Ce se întâmplă cu restul banilor? Cel mai probabil, aceștia sunt redistribuiți, inclusiv către cei care încasează o pensie fără bază de contributivitate, cum ar fi parlamentarii.

Și pentru ca imaginea de ansamblu să fie completă, specialiștii anunță că în jurul anului 2030, sistemul de pensii, așa cum este acesta gândit astăzi, va intra într-un declin pronunțat.

ADVERTISEMENT

Motivul este unul demografic: prima generație a ”decrețeilor” ajunge la vârsta pensionării, iar numărul acestora va fi mai mare decât cel al persoanelor active din punct de vedere profesional.

Potrivit calculelor realizate de experți, șase milioane de angajați vor trebui să susțină pensiile a opt milioane de bătrâni, un lucru imposibil de realizat.

ADVERTISEMENT

Guvernul nu pare să fie pregătit pentru acest scenariu, în schimb anunță o nouă recalculare a pensiilor, care ar putea intra în vigoare din luna noiembrie. Majorările ar putea ajunge până la 20%, iar efortul bugetar va fi de 16 miliarde lei.

ADVERTISEMENT