News

Cum poți afla dacă ești angajat cu acte în regulă. Domeniul în care se lucrează cel mai des la negru

Cum poate afla un cetățean dacă este angajat cu acte în regulă. Toate răspunsurile vin de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
08.02.2024 | 10:42
Cum poti afla daca esti angajat cu acte in regula Domeniul in care se lucreaza cel mai des la negru
Domeniul în care se lucrează cel mai des la negru. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum poate afla un cetățean dacă este angajat cu acte în regulă la compania pentru care prestează servicii? Iată o întrebare la care foarte mulți români vor să afle răspunsul.

Domeniul în care se lucrează cel mai des la negru

Conform statisticilor, în România muncesc la negru circa 1,2 milioane de oameni. Într-o conferință organizată de CursDeGuvernare.ro, economistul Ionuț Dumitru a spus că în țara noastră sunt 12.265.000 de oameni în segmentul 15 – 64 ani, din care salariați cu carte de muncă sunt 5,4 milioane.

ADVERTISEMENT

Mai avem 1,2 milioane la negru, care nu plătesc taxe deloc. Mai sunt 1,1 milioane de patroni, lucrători pe cont propriu, peste 400.000 de șomeri și o populație inactivă de 4 milioane. Din 5,4 milioane care e populația ce are carte de muncă, o parte din ei sunt în sectorul public. Adică 1,2 milioane persoane”, a explicat Dumitru.

În ultimii ani, amploarea fenomenului muncii ”la negru” a scăzut, dacă o comparăm cu cea de acum 10-20 de ani. Cu toate acestea, inspectorii de muncă descoperă încă patroni care nu încheie contracte cu angajații sau o fac doar de formă, acestea nefiind înregistrate.

ADVERTISEMENT

Domeniul în care se lucrează cel mai frecvent fără contract este cel al construcțiilor. Persoanele care sunt folosite fără documente legale au, în general, o educație precară. Ele nu beneficiază nici de cunoștințe minime în privința drepturilor lor.

Incidența cea mai ridicată este în domeniul construcțiilor. Și constatăm în ultima perioadă că numărul de zile pentru care un angajator îl folosește (n.r. fără contract) este din ce în ce mai redus.

ADVERTISEMENT

Este un lucru pozitiv. Pe de altă parte, acest lucru ne îngreunează nouă munca de identificare. Noi aflăm că a lucrat într-o anumită unitate sau zonă după ce a plecat și de obicei nu-i mai găsim”, spune inspectorul-șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, conform Adevarul.

Cum poți afla dacă ești angajat cu acte în regulă

Există mulți cetățeni care au dubii privind calitatea lor de angajat. Cei care vor să verifice dacă au un contract de muncă activ pot primi răspunsul pe loc. Trebuie doar să meargă la sediul ITM.

ADVERTISEMENT

Acolo, pe baza completării unui formular prin care se dă acordul pentru interogarea bazei de date, inspectorul de muncă accesează baza de date folosindu-se de CNP-ul solicitantului și oferă răspunsul pe loc.

ADVERTISEMENT