Cum poți beneficia de rate mai mici? Iată o întrebare la care experții din sectorul financiar oferă răspunsuri. Băncile din România vin cu soluții excelente pentru cetățeni.
În acest început de an 2024, actorii de pe piața bancă internă au lansat o serie de oferte avantajoase, chiar sub pragul indicilor de referinţă, cu dobânzi mai bune pentru cei care vor să ia un împrumut sau să refinanţeze un credit.
Cu alte cuvinte, în încercarea de a atrage noi clienți, mai multe bănci au început să reducă din dobânzi. În prezent, 5,79% sau 5,89% sunt ofertele cele mai bune existente pe piață.
”Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îţi asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit”, a precizat Irina Chiţu, director comparator bancar, conform Observator News.
Aceste noi măsuri nu fac decât să crească apetitul românilor pentru împrumuturi. În ultimele luni, foarte puțini cetățeni au făcut acest pas. S-a întâmplat din cauza dobânzilor ridicate.
E important de precizat că refinanțarea reprezintă soluția prin care putem scădea ratele la bancă. Se poate trece de la o dobândă variabilă la una fixă, pe 3 sau 5 ani.
Putem exemplifica modul în care scade o rată lunară la un credit de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani. În prezent, la o rată de 1.930 de lei avem o dobândă variabilă de 8,5%. Dacă facem pasul spre o dobândă fixă de 5,79%, rata s-ar diminua semnificativ. Am plăti lunar 1.450 de lei, și nu 1.930 de lei. Așadar, cu 480 de lei mai puţin.
Ulterior, după ce trece perioada de dobândă fixă, se revine la dobânda variabilă iniţială, adică rata se măreşte din nou şi se calculează în funcţie de IRCC sau se poate face altă refinanţare.
”Atunci când dorim să refinanţăm creditul, trebuie să ne uităm la costuri per total. Sunt anumite costuri pentru refinanţare. Cele notariale, sau cele de evaluare, comisionul de analiză dosar”, a mai explicat, pentru sursa citată, Camelia Grădinariu, broker de credite.