News

Cum poți obține teren gratuit de la stat ca să-ți construiești o casă. E scris în lege, dar puțini români știu asta

În România, tinerii pot obține teren gratuit de la stat pentru a-și construi o casă. Puțini cetățeni știu că există o lege în acest sens.
19.08.2023 | 11:20
Cum poti obtine teren gratuit de la stat ca sati construiesti o casa E scris in lege dar putini romani stiu asta
Tinerii din România pot obține teren gratuit de la stat ca să-și construiască o casă. Legea există, dar puțini o cunosc. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În țara noastră, există anumite categorii de persoane care pot obține teren gratuit de la stat pentru a-și construi o casă. Legea în acest sens este în vigoare de două decenii, însă puțini au habar de existența ei.

Tinerii din România pot obține teren gratuit de la stat ca să-și construiască o casă. Legea există, dar puțini o cunosc

În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe 22.01.2003, era publicată în Monitorul Oficial Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

ADVERTISEMENT

Vorbim de un act normativ prin care tinerii care vor să-și construiască o casă pot primi un teren gratuit. Pentru a beneficia de această facilitate legală, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Astfel, persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot cere autorităților locale să li se atribuie o suprafață de teren în vedere construirii unei locuințe. Terenul este acordat pentru folosință gratuită câtă vreme există o casă construită pe el.

ADVERTISEMENT

Atribuirea terenului se face în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii. Dacă vorbim de dimensiunile terenurilor, acestea depind de tipul localității în care se află.

Dacă vorbim de municipii, suprafața de teren ce poate fi atribuită în folosință gratuită nu poate fi mai mică decât 150 mp (metri pătrați) și nici mai mare decât 300 mp

ADVERTISEMENT

În privința orașelor, limitele de suprafață vor fi cuprinse între 250 mp și 400 mp. În cazul comunelor, limitele de suprafață cresc. Ele vor fi cuprinse între 250 mp și 1.000 mp.

Ulterior, după finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinţei, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv. Preţul de vânzare se stabilește prin expertiză tehnică. Aceasta e întocmită de un expert evaluator autorizat şi aprobată de consiliul local, notează juridice.ro.

ADVERTISEMENT

Condițiile care trebuie îndeplinite de cei care vor să obțină teren gratuit

Pentru a solicita și a primi teren gratuit de la stat, tinerii trebuie să aibă vârste între 18 și 35 de ani. De asemenea, în momentul în care depun dosarul și până la data soluționării acestuia, aceștia nu trebuie să fie proprietari ai unei locuințe sau unui teren destinat construirii unei case.

În plus, consiliile locale au dreptul de a analiza fiecare situație în parte. Se pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor. Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, orașului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul.

Ea trebuie să fie însoțită de mai multe documente. Printre acestea: o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate. Nu trebuie să lipsească declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor