În țara noastră, există anumite categorii de persoane care pot obține teren gratuit de la stat pentru a-și construi o casă. Legea în acest sens este în vigoare de două decenii, însă puțini au habar de existența ei.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe 22.01.2003, era publicată în Monitorul Oficial Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală.
Vorbim de un act normativ prin care tinerii care vor să-și construiască o casă pot primi un teren gratuit. Pentru a beneficia de această facilitate legală, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Astfel, persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot cere autorităților locale să li se atribuie o suprafață de teren în vedere construirii unei locuințe. Terenul este acordat pentru folosință gratuită câtă vreme există o casă construită pe el.
Atribuirea terenului se face în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii. Dacă vorbim de dimensiunile terenurilor, acestea depind de tipul localității în care se află.
Dacă vorbim de municipii, suprafața de teren ce poate fi atribuită în folosință gratuită nu poate fi mai mică decât 150 mp (metri pătrați) și nici mai mare decât 300 mp
În privința orașelor, limitele de suprafață vor fi cuprinse între 250 mp și 400 mp. În cazul comunelor, limitele de suprafață cresc. Ele vor fi cuprinse între 250 mp și 1.000 mp.
Ulterior, după finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinţei, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv. Preţul de vânzare se stabilește prin expertiză tehnică. Aceasta e întocmită de un expert evaluator autorizat şi aprobată de consiliul local, notează juridice.ro.
Pentru a solicita și a primi teren gratuit de la stat, tinerii trebuie să aibă vârste între 18 și 35 de ani. De asemenea, în momentul în care depun dosarul și până la data soluționării acestuia, aceștia nu trebuie să fie proprietari ai unei locuințe sau unui teren destinat construirii unei case.
În plus, consiliile locale au dreptul de a analiza fiecare situație în parte. Se pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor. Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, orașului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul.
Ea trebuie să fie însoțită de mai multe documente. Printre acestea: o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate. Nu trebuie să lipsească declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.