ADVERTISEMENT
News

Cum poți plăti mai puțin pentru energia electrică fără a fi nevoit să schimbi furnizorul

Autor: Flaviu Popa | 30.12.2020 | 10:52
Cum poți plăti mai puțin pentru energia electrică fără a fi nevoit să schimbi furnizorul
Cum putem plăti mai puțin pentru energia electrică? Foto: Pixabay

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, le-a explicat consumatorilor români cum pot plăti mai puțin pe electricitate din 1 ianuarie, fără să își schimbe furnizorul.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat Agerpres, Chirițoiu le-a transmis românilor că trebuie să semneze un nou contract, chiar și cu furnizorul actual, pentru a nu plăti cu aproape 25% mai mult pentru curentul electric.

Expertul a făcut o comparație cu facturile la gaze, care au scăzut semnificativ în cazul acelor persoane care au încheiat contracte noi cu furnizorul.

ADVERTISEMENT

Cum putem plăti mai puțin fără a schimba furnizorul la energie electrică

Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor. Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase decât cele din ofertele concurenţiale”, a declarat Chiriţoiu pentru Agerpres.

Cei care au semnat contracte noi la gaze au plătit chiar și cu 150 de lei mai puțin în perioada iernii, remarcă președintele Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT

Va amintiţi că în iulie, când s-a liberalizat activitatea de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici, am atras atenţia că se pot plăti facturi mai mici cu până la 150 lei pe lună de iarnă în cazul în care consumatorii casnici schimbă furnizorul sau contractul.

Similar este şi pe piaţa energiei electrice: consumatorii trebuie să se informeze, să compare preţurile şi condiţiile contractuale ofertelor concurenţiale şi să aleagă oferta pe care o consideră a fi cea mai bună”, a completat Chirițoiu.

ADVERTISEMENT

Acesta a menționat că instituția pe care o conduce va monitoriza foarte atent modul în care decurge procesul de liberalizare. Din 1 ianuarie 2021 oamenii sunt liberi să-și schimbe furnizorul de energie electrică pe gratis și pot negocia prețul la energie electrică cu fiecare furnizor în parte pentru a obține o ofertă avantajoasă.

ANRE nu va mai stabili prețurile pentru consumatori casnici, astfel că acestea se vor numi prețuri de serviciu universal și vor costa cu 13-26% mai mult pentru cei care rămân la actualele contracte.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!