Life

Cum poți să devii proprietar peste averi care nu sunt ale tale. Ce este, de fapt, ocupațiunea

Care este procedura prin care poți fi stăpân pe bunuri care nu îți aparțin. Ce reprezintă ocupațiunea, conform legilor românești.
12.03.2023 | 12:00
Cum poti sa devii proprietar peste averi care nu sunt ale tale Ce este de fapt ocupatiunea
Care este procedura prin care poți fi stăpân pe bunuri care nu îți aparțin. Ce reprezintă ocupațiunea, conform legilor românești. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cum poți să devii proprietar peste averi care nu sunt ale tale. Ce este, de fapt, ocupațiunea reglementată prin Codul Civil. Care sunt lucrurile care pot fi dobândite prin intermediul acestui proces.

Care este procedura prin care poți fi stăpân pe bunuri care nu îți aparțin. Ce reprezintă ocupațiunea, conform legilor românești

Ocupațiunea reprezintă procedura prin care poți să fii stăpân pe bunuri care nu îți aparțin. Codul Civil ne spune că lucrurile care pot fi dobândite prin acest proces sunt produsele mari, animalele sălbatice sau bunurile abandonate.

ADVERTISEMENT

În această categorie mai intră comorile sau valorile îngropate de foarte multă vreme în pământ despre care nu se poate spune că au proprietar. De asemenea, tezaurul este un alt bun care poate fi ”achiziționat” prin acest proces.

De subliniat, faptul că bunurile imobile nu pot fi dobândite prin ocupațiune, ci doar prin uzucapiune. Așadar, acest lucru înseamnă luarea în stăpânire a unui lucru care nu aparține nimănui. Posesorul se va comporta ca proprietar, nicidecum ca un titular al altui drept real principal.

ADVERTISEMENT

„Ocupațiunea este un mod originar de dobândire a dreptului de proprietate, ca și uzucapiunea, și reprezintă, la rândul său, un efect al posesiei.

Dobândirea dreptului de proprietate prin ocupațiune este originară deoarece nu presupune un transfer al dreptului de proprietate de la fostul proprietar către cel care devine prin ocupațiune, ci dreptul se naște în patrimoniul acestuia din urmă prin actul material al ocupațiunii, de care legea leagă efectul achizitiv de proprietate”, notează legelup.ro.

ADVERTISEMENT

Ce se poate dobândi prin ocupațiune

Articolul 941 din Noul Cod Civil ne mai spune că posesorul unui lucru mobil care nu aparține nimănui devine proprietarul acestuia de la data intrării în posesie, asta numai dacă aceasta se face în condițiile legislației.

Printre lucrurile care se pot dobândi prin ocupațiune se numără animalele sălbatice, peștele, resursele acvatice vii din bazinele piscicole naturale, fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, sau plantele medicinale şi aromatice.

ADVERTISEMENT

Lucrurile abandonate sunt considerate acele bunuri mobile care au o valoare mică sau care sunt deteriorate și sunt lăsate într-un loc public, inclusiv pe un drum public sau într-un mijloc de transport în comun.

Ce se întâmplă cu bunurile găsite în locuri publice

În aceeași notă, articolul 942 din Codul Civil ne mai arată că bunul mobil pierdut continuă să aparțină proprietarului său. Cel care îl găsește este obligat ca în termen de 10 zile să îl restituie posesorului sau să îl predea organului de poliție din localitatea în care a fost găsit.

Secția de poliție va păstra timp de 6 luni acel lucru, fiind aplicabile în acest sens dispozițiile privitoare la depozitul necesar. De asemenea, se va afișa la sediu sau pe pagina de internet un anunț privitor la pierderea bunului, cu menționarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.

„Art. 943. Dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deţine un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv.

În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate. În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul”, mai arată Codul Civil.

În cazul în care păstrarea tinde să îi diminueze valoarea ori devine prea costisitoare bunul va fi vândut prin licitație publică, conform articolului 944. Dreptul de proprietate asupra tezaurului descoperit într-un bun imobil sau mobil aparţine, în cote egale, proprietarului bunului imobil sau al bunului mobil în care a fost descoperit şi descoperitorului.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați