News

Guvernul vrea să construiască peste 100 de creșe eficiente energetic, cu bani din PNRR. ”Vor fi dotate cu panouri solare și pompe de căldură”

Peste 100 de creșe vor fi construite în România, în următorii ani, cu banii din PNRR. Ministerul Dezvoltării a finalizat proiectele pentru construcție de creșe.
31.07.2022 | 16:39
Guvernul vrea sa construiasca peste 100 de crese eficiente energetic cu bani din PNRR Vor fi dotate cu panouri solare si pompe de caldura
Guvernul vrea să crească numărul de locuri în creșele din România / Foto simbol: Hepta
ADVERTISEMENT

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat că a finalizat toate apelurile de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform ministrului, 228 de cereri de construire a unor creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul au fost depuse de autoritățile administrației locale.

Cseke Attila anunță că 64 de creșe au primit deja finanțări

64 de creșe sunt eligibile pentru finanțare prin PNRR, iar pentru 22 dintre proiecte, contractul de execuție a fost deja semnat. Celelalte sunt în procedură de licitație publică.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru este posibil pentru că Ministerul Dezvoltării a lansat, anul trecut, un apel de proiecte pentru construcția de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic, finanțate din fonduri guvernamentale.

64 dintre cererile primite pentru acest apel vor fi finanțate acum din PNRR. Acest program beneficiază de cele mai multe proiecte mature”, a anunțat Cseke Attila, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Dar lucrurile nu se opresc aici. Ministerul Dezvoltării spune că are în vedere o finanțare de aproape 300 de milioane de euro prin PNRR, bani care vor fi investiți în construcția a peste 100 de creșe noi și moderne.

Creșele vor avea panouri solare

Acestea vor asigura locuri pentru 30-110 copii, vor avea săli de joacă, dormitoare, bucătărie, spălătorie, cabinet medical și spații de joacă. Nu în ultimul rând, ele vor fi semi-independente energetic.

ADVERTISEMENT

”Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi bine izolat termic, cu uși și geamuri izolante

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grace Celsius, indiferent de anotimp”, a mai explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Doar 4% dintre copii au loc în creșe

Prima creșă din programul guvernamental va fi construită chiar din luna august, programul fiind considerat o urgență pentru autoritățile române.

În prezent, doar 4% dintre copiii de vârstă antepreșcolară au locuri în creșele din România. Mai exact, doar 16.000 de locuri la creșă sunt disponibile, în acest moment. Guvernul vrea ca până în 2025, numărul acestora să fie suplimentat cu 7.459 de locuri.

ADVERTISEMENT