News

Cum puteți merge la mare cu bani puțini. Prețurile sunt studențești și peisajele de vis în această țară

O destinație mai puțin mediatizată și cunoscută drept Maldivele Europei este Riviera albaneză, unde e încă posibilă o vacanță cu buget redus.
03.06.2023 | 16:29
Cum puteti merge la mare cu bani putini Preturile sunt studentesti si peisajele de vis in aceasta tara
Riviera albaneză este o destinație prietenoasă cu bugetul turiștilor Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Albania, o destinație prietenoasă cu bugetul turiștilor, nu și-a pus încă amprenta pe traseul turistic principal al Europei – ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a o vizita.

Destinație Albania, prețuri studențești și peisaje de vis

Întinzându-se de-a lungul Mării Adriatice și a Mării Ionice, linia de coastă de 450 de kilometri a Albaniei este presărată cu nisip auriu și păduri de pini, dar cu foarte puțini turiști străini.

ADVERTISEMENT

Cei care aleg ca destinație Albania ar trebui să se îndrepte spre Riviera albaneză, unde plajele albe și apele turcoaz au atras comparații cu Maldivele. Această bijuterie ascunsă a Mediteranei merită vizitată înainte de a deveni prea populară.

Riviera Albaneză, de la ruine romane la baruri pe plajă

Destinație Albania. Întinzându-se de-a lungul coastei țării, de la Vlorë la Ksamil, Riviera albaneză oferă de toate, de la stațiuni balneare vibrante la golfuri liniștite. Deși este departe de a fi nedescoperită, Dhërmi este una dintre cele mai lungi și mai populare plaje din Albania.

ADVERTISEMENT

Umbrele din frunze de palmier sunt aliniate la țărm, iar șezlongurile sunt orientate spre oceanul sclipitor. Barurile pline de viață vând bere pentru doar 1,50 euro, iar camerele de pe plajă sunt disponibile de la 30 de euro.

Când aveți nevoie de un pic de răgaz, puteți face drumeții pe traseele montane din zonă în singurătate sau puteți merge la Canionul Gjipe din apropiere pentru o expediție de coborâre în rapel, scrie euronews.com.

ADVERTISEMENT

Dacă vă aventurați mai la sud, veți fi răsplătit cu Ksamil, pe care utilizatorii de rețele sociale l-au numit Maldivele Europei. Plaje precum Pema e Thatë au devenit faimoase pe TikTok pentru cabanele lor de plajă cu hamace din plasă suspendate deasupra oceanului, care pot fi închiriate pentru doar 9 euro pe zi.

Dacă nu vă place să faceți plajă, vizitați ruinele grecești și romane din Parcul Național Butrint, la doar o aruncătură de băț de coastă. În interiorul acestei mici oaze, veți găsi Ochiul Albastru, un izvor natural de mare adâncime, denumit astfel datorită culorii sale hipnotizante. Orașul de coastă Sarandë se află la doar 20 de minute de mers cu mașina la nord de Ksamil, cu hoteluri de la 30 de euro pe noapte.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai ieftine destinații de vacanță pe plajă din Europa

Destinație Albania. Riviera albaneză este ideală pentru o vacanță pe plajă cu buget redus. Fie că vreți să vă lăsați pradă unei cazări de lux pentru o fracțiune din prețul obișnuit, fie că vreți să profitați de prețurile mici și să cheltuiți cât mai puțin posibil, Albania vă oferă tot ce vă trebuie.

Cu camping în junglă în satul liniștit Borsh pentru doar 11,50 euro pe noapte și stațiuni de lux pentru 40 de euro, niciuna dintre opțiuni nu este de lepădat. Potrivit Numbeo, o masă la un restaurant ieftin din Albania costă în medie 600 de lek (5,50 euro), în timp ce o masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane la un restaurant de categorie medie costă în jur de 3.260 de lek (30 de euro).

Cum să ajungeți pe Riviera albaneză

În prezent, Aeroportul Internațional Tirana – la două ore de mers cu mașina de Vlorë – este principala poartă de intrare în Albania. Autobuzele de la aeroport ajung în aproximativ trei ore și costă aproximativ 9 euro, iar un taxi costă în jur de 90 de euro.

Este posibil să se ia trenul de la Rrogozhinë – la aproximativ o oră de mers cu mașina de la Tirana – la Vlorë. Rețeaua feroviară din Albania urmează să se îmbunătățească în următorii ani, fiind în construcție o rețea feroviară de mare viteză.

Vlorë ar urma să aibă propriul aeroport în 2024, ceea ce ar oferi acces direct la Riviera albaneză. Cu toate acestea, aceste planuri nu sunt lipsite de controverse: proximitatea aeroportului față de laguna Vjosa-Narta – o importantă rezervație de păsări de coastă – a dus la proteste din partea militanților pentru protecția mediului.

De asemenea, puteți lua un feribot din Corfu, în Grecia, până la Sarandë, în sudul Rivierei albaneze.

ADVERTISEMENT