News

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile aduse de Gabriela Firea legate de prețul gigacaloriei

Nicușor Dan, primarul general al capitalei, a făcut o serie de precizări asupra prețului pentru gigacalorie, după ce Gabriela Firea a declarat că este luată în calcul o creștere a costurilor pentru încălzire.
19.01.2022 | 23:09
Cum raspunde Nicusor Dan la acuzatiile aduse de Gabriela Firea legate de pretul gigacaloriei
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, fostul primar general al municipiului București, a anunțat recent că prețul pentru gigacalorie ar urma să crească la 980 de lei în București, ca urmare a unei decizii a ANRE. De asemenea, ea a lansat un atac la adresa primarului actual, Nicușor Dan, susținând că acesta nu vrea să mențină subvenționarea facturilor.

Fostul primar al Bucureștiului l-a acuzat pe Nicușor Dan că nu vrea să mențină subvențiile actuale pentru încălzire la nivelul de 60%. Într-o postare de pe pagina sa, actual primar a răspuns acuzațiilor aduse.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan explică faptul că în loc de 980 de lei, bucureștenii vor plăti 860 de lei pentru gigacalorie, asta după aplicarea scăderii TVA-ului. De asemenea, el ține să sublinieze faptul că Firea face o confuzie între prețul total și prețul care urmează să fie plătit de către cetățeni.

“În primul rând, spune că bucureștenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credință, confuzie între prețul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureșteni, parte de primărie și prețul plătit de bucureșteni. Informația corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA)”, notează Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Care este poziție lui Nicușor Dan?

În postarea sa de pe Facebook, Nicușor Dan explică faptul că Asociația Municipiilor a transmis o scrisoare către Guvern legată de modul în care urmează să fie elaborată schema de ajutor.

Primarii municipiilor din România au cerut în această scrisoare ca schema de ajutor care urmează să fie implementată într-un mod echitabil atât pentru cei care sunt racordați la sistemele publice de termoficare, dar și pentru cei care folosesc centrale individuale pentru a-și încălzi locuințele.

ADVERTISEMENT

În continuarea mesajului său, Nicușor Dan mai explică faptul că situația prețului pentru gigacalorie se află în discuția Consiliului General al Capitalei de două luni, atunci când el a propus o majorare până la 280 lei.

El a mai explicat că USR și PSD au respins această majorare a prețului gigacaloriei. În plus, în această situație, fără sprijin guvernamental, PMB ar urma să acopere subvenții de două miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

“Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenția pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei față de 1 miliard în 2021. Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții.”, explică Nicușor Dan.

Un atac la Gabriela Firea

În ultima parte a mesajului său de pe Facebook, Nicușor Dan a lansat un atac la adresa Gabrielei Firea. Astfel el a explicat faptul că fostul primar ar fi trebuit să își folosească poziția din Guvern și Parlament pentru a obține Bucureștiului un buget care să acopere subvenționarea gigacaloriei.

“Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureștenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea și-ar fi putut exercita poziția de ministru și de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureștiului prin legea bugetului național să acopere creșterea de prețuri la termie suportată de Primărie”, a concluzionat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT