Fotbal intern

Cum s-a ales Anghel Iordănescu cu porecla “Tata Puiu”! Copiii unui orfelinat de lângă Cluj au fost „nașii”: „Când ne mai aduci jucării?”

03.05.2020 | 22:13
Cum sa ales Anghel Iordanescu cu porecla Tata Puiu Copiii unui orfelinat de langa Cluj au fost nasii Cand ne mai aduci jucarii
Cum s-a ales Anghel Iordănescu cu porecla "Tata Puiu"! Copiii unui orfelinat au fost "naşii" (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Anghel Iordănescu a împlinit 70 de ani pe 4 mai, iar fostul selecţioner al naţionalei României este binecunoscut în lumea microbiştilor sub porecla de “Tata Puiu”. Antrenorul de care se leagă cea mai importantă performanţă din istoria “tricolorilor” a povestit recent cum a ajuns să se aleagă cu acest apelativ.

Cum s-a ales Anghel Iordănescu cu porecla “Tata Puiu”

Inevitabil, orice microbist se gândeşte la porecla “Tata Puiu” atunci când vorbeşte despre Anghel Iordănescu. După mulţi ani în care supranumele a făcut înconjurul ţării, antrenorul care a scris istorie la Steaua şi la echipa naţională a României a povestit cine i-au fost “naşii”.

ADVERTISEMENT

“Tata Puiu vine din cu totul altă sferă. Eram antrenorul echipei naționale, nu intrasem în politică, și aveam un prieten foarte bun, un părinte de la o mănăstire. Mănăstirea este undeva pe lângă Cluj. Și am fost în vizită la acea mănăstire.

Acolo, pe lângă călugări, erau și vreo 100-150 de copii, copii orfani care erau ajutați și care trăiau la un cămin ce ținea de mănăstire. M-am dus și eu cu ce am putut, n-am fost singur. Printre cadourile pe care le-am dus erau și multe jucării. Și, de atunci, copiii, după ce l-am împărțit acele cadouri, mi-au strigat: ’Tata Puiu, Tata Puiu, când mai ne-aduci jucării?’ Asta este povestea”, a dezvăluit Anghel Iordănescu la emisiunea Digi Sport Special.

ADVERTISEMENT

Anghel Iordănescu mai este cunoscut şi ca “Generalul”

După ce a jucat şi a antrenat la Steaua Bucureşti, Anghel Iordănescu a fost înaintat în grad de-a lungul timpului, lucru normal la clubul Ministerului Apărării Naţionale. Fostul selecţioner al României este general din 1993, iar acest lucru i-a atras şi porecla de “Generalul”.

“S-a întâmplat după meciul de la Cardiff. Mi-a venit ideea şi am vorbit cu Cornel Oţelea. Am ajuns în ţară, am dormit o oră-două, m-am dus la Senat, iar apoi l-am sunat pe Ion Iliescu pe telefonul scurt şi, în 48 de ore, l-am făcut pe Iordănescu general. Asta a fost”, a susţinut Corneliu Vadim Tudor într-un interviu acordat în 2015.

ADVERTISEMENT

“Tata Puiu” s-a transformat în 2016 în “Father Chicken”

La al treilea mandat la cârma echipei naţionale a României, când i-a condus pe “tricolori” în campania de calificare şi la turneul final de la EURO 2016, porecla lui Anghel Iordănescu a prins accent englezesc.

Înainte de turneul final din Franţa, România a jucat un amical contra selecţionatei statului Congo, iar Mihai Morar şi Dan Buzdugan au schimbat porecla lui Anghel Iordănescu. “Noi îl avem pe Father Chicken (n.r. ‘Tata Puiu’ în limba engleză)”, au lansat cei doi noul supranume.

ADVERTISEMENT

Noua poreclă a fost imediat preluată în mediul virtual, iar microbiştii au folosit-o, mulți în mod ironic, mai ales după ce România a fost învinsă de Albania în ultimul meci de la EURO 2016.

ADVERTISEMENT