Sport

Cum s-a îndrăgostit Roberto Mancini de fotbalul englez! Ultimul meci din carieră l-a jucat la Leicester City

Roberto Mancini a adus Italiei titlul european, după ce a învins Anglia la penalty-uri în finală. În urmă cu 20 de ani, selecţionerul peninsularilor se îndrăgostea pentru prima dată de fotbalul englez.
12.07.2021 | 00:35
Cum sa indragostit Roberto Mancini de fotbalul englez Ultimul meci din cariera la jucat la Leicester City
Cum s-a îndrăgostit Roberto Mancini de fotbalul englez! Ultimul meci din carieră l-a jucat la Leicester City
ADVERTISEMENT

Ianuarie 2001, Leicester. Pe “Filbert Street” ajungea Roberto Mancini, unul dintre starurile anilor ’80 şi ’90 din Serie A. Nu mai jucase de şase luni, de când îşi anunţase retragerea în tricoul lui Lazio, însă oferta venită de la Leicester City l-a convins.

După retragere, Roberto Mancini primise un loc în staff-ul lui Sven-Goran Eriksson la Lazio. Leicester City cocheta cu poziţiile din vârful clasamentului şi termina anul 2000 pe locul 4, după câteva runde în care fusese pe ultima poziţie a podiumului.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Roberto Mancini în fotbalul englez: “Am nevoie de cunoştinţele lui, nu de picioarele lui”

Peter Taylor ştia perfect că are nevoie de jucători cu experienţă ca să ducă la bun sfârşit un sezon care începuse aşa de bine. L-a ochit pe Roberto Mancini, fostul atacant transformat în secund al lui Sven-Goran Eriksson la Lazio, şi l-a adus pentru a-l ajuta cu experienţa lui.

“Roberto ştie că are 36 de ani şi că eu am nevoie mai mare de cunoştinţele lui în fotbal, nu de picioarele lui. Ştie că rolul lui va fi să-i ajute pe jucătorii tineri şi să le ofere puţin din experienţa lui atacanţilor”, spunea Peter Taylor la scurt timp după ce Roberto Mancini semnase cu Leicester City.

ADVERTISEMENT

Pe 20 ianuarie 2001, Roberto Mancini a debutat în Premier League, în remiza obţinută de Leicester în faţa lui Arsenal, scor 0-0. Atacantul italian a petrecut 73 de minute pe teren, dar nu a putut fi prea periculos. Au urmat alte patru partide, trei în Premier League şi una în Cupa Angliei, pentru actualul selecţioner al Italiei.

La mijlocul lui februarie, Roberto Mancini s-a întors în Italia, după ce a invocat probleme personale, iar după câteva zile i-a anunţat pe oficialii lui Leicester City că nu se va mai întoarce la echipă. Chiar dacă a jucat doar 5 meciuri în Albion, tehnicianul de 56 de ani a susţinut, peste ani, că scurta perioadă petrecută la Leicester l-a făcut să se îndrăgostească de fotbalul englez.

ADVERTISEMENT
  • 10 februarie 2001 este data ultimul meci jucat de Roberto Mancini în carieră (Everton – Leicester City 2-1)

Motivul plecării de la Leicester. S-a întors în Anglia după 8 ani şi a cucerit titlul cu Manchester City

Roberto Mancini s-a întors în Italia după ce a aflat că oficialii Fiorentinei îşi doreau să-l pună la cârma echipei. Chiar dacă formaţia avea grave probleme financiare, era şansa lui să antreneze pentru prima dată. Pe 26 februarie 2001, clubul din Florenţa a făcut marele anunţ, iar Mancini a trebuit să primească o dispensă ca să poată antrena, din moment ce nu avea cursurile terminate.

ADVERTISEMENT

Cu toate problemele financiare, Roberto Mancini a adus Cupa Italiei în vitrina Fiorentinei la finalul sezonului 2000-2001. Pe “alb-violeţi” i-a părăsit la începutul anului 2002, pentru ca după cinci luni să semneze cu Lazio, unde a câştigat o nouă Cupă a Italiei, în 2004.

Între 2004 şi 2008, Mancini a antrenat-o pe Inter, unde a câştigat 7 trofee, printre care şi titlul retras lui Juventus în sezonul 2005-2006 după scandalul “Calciopoli”. După o pauză de aproape un an şi jumătate, Roberto Mancini s-a întors în antrenorat şi a semnat cu Manchester City.

Momentul de glorie a venit în ultima etapă a sezonului 2011-2012, când Manchester City a câştigat titlul, în faţa lui Manchester United, în ultimele secunde ale meciului cu QPR. Un an mai târziu, după ce echipa de pe “Etihad” a fost învinsă de Wigan în finala Cupei Angliei, italianul a fost demis de şeici.

“L-am luat cu mine la Lazio şi îşi dorea să devină antrenor încă de pe vremea când juca. Era antrenor, omul cu echipamentele, şofer, orice. La Sampdoria era mereu atent ca totul să fie la locului lui înainte de antrenamente. I-am spus: ‘Mancio, ai meci duminică, o să fii obosit dacă vrei să controlezi totul’. Aşa era el”, avea să-şi reamintească Sven-Goran Eriksson. Acum, Roberto Mancini se pregăteşte de cel mai important meci al carierei lui, finala EURO 2020.

  • 14 trofee a câştigat Roberto Mancini ca antrenor
  • 28 de victorii, 9 remize şi 2 înfrângeri are Roberto Mancini pe banca Italiei
ADVERTISEMENT